Отворена дискусия > МАГИЯ
Знаенето и моженето
Libra777:
Първоначално мислех да отворя темата в "Магия за всеки", но тъй като там няма да я виждат най-новите във форума, за които сякаш ще е най-полезна, я поствам тук.
Става дума за моженето и знаенето в магията или казано по друг начин, теорията и практиката. Трябват ли ни и двете? Можем ли да практикуваме без да разбираме какви процеси всъщност извършваме? А можем ли да сме запознати до най-малката подробност с механизма на действие (на някоя магия) и да нямаме представа как да усетим това нещо със сетивата си?
...
Когато започнах заниманията си с магия, се разкъсвах между тези две крайности, тъй като двамата души, до които се допитвах най-много, имаха почти противоположни мнения. От своя страна аз или успявах да направя нещо без да знам какво съм направила, или схвщах теоретичната част и после се чувствах като... Ами... Ок, и сега как се прилага таз' сложнотия, с която си наблъсках главата? (С второто все още се сблъсквам често)
В последствие стигнах до следния извод - по-лесният начин (поне за мен) е първо да се науча КАК се прави магията, а после да си обяснявам КАКВО правя, ЗАЩО го правя, с какви средства се е изпълнило, защо "патериците" са помогнали... Ако имам нулев опит с магията и предварително науча, че ясновидските ми камъчета нямат никакво отношение към предсказаното от мен, обаче ще ми помогнат, защото аз вярвам, че имат, то тогава ще спра да вярвам в тях и няма да ми помогнат. Друго е да "се вкарам във филма", че камъчетата наистина са ясновидски, при което да накарам ума си моментално да се освободи от логическите разсъждения и да "се остави в ръцете на магическото нещо, което предсказва бъдещето", като така помогна на интуицията си да вземе превес... И когато се науча да гледам по този начин, да разбера какво точно съм направила и защо е проработило.
...
От друга страна обаче липсата на базови теоретични познания може да вкара човек прекалено навътре в този филм, да повярва в него твърде много и да заживее в него, което постепенно може да го откъсне от реалността. За хора, които са склонни да смесват въображаемите си мисли с реалната действителност, този начин на практикуване е не просто непрепоръчителен, но и ужасно опасен за психиката. В този случай е задължително на човека да му е ясно какво точно е ясновидството, как работи, как НЕ работи, защо ясновидски предмети не съществуват, но все пак действат, как да се предпазим от самозалъгване... И т.н. За щастие, повечето практики във форума са описани като за този тип психика и са безопасни за нея, защото всичко е обяснено много подробно и винаги са налични научни обяснения, придружени с по-прости, разбираеми примери.
...
Имам да пиша още много по темата, но ще се върна, когато имам дар слово. Сега я оставям на вас, за да я допълните и разискате... [wizard]
Цеци_Вихронрав:
Форума имаше нужда от такава тема.
Благодаря, Либра!Аз самата влязох в този форум преди години, не за друго, а да разбера защо и как я правя магията. Понеже съм я учила от баба си и прабаба си, а те при все, че са бабували (акуширали), лекували и т.н. не можеха да ми обяснят научно защо и как правя магия.Тук благодарение на Сянка и Майселф схванах какво и защо правя. И продължавам да уча и се самоусъвършенствам.
feniks75:
За да стреляш с калашник ти е необходимо да знаеш ,къде е спусъкът.Можене без знанеие не става..
Цеци_Вихронрав:
--- Цитат на: feniks75 в 1 Ноември 2020 18:11:58, Неделя ---Можене без знанеие не става..
--- Край на цитат ---
Аз не разбирам от електротехниха и електричество. Ама хич. Обаче ползвам електричество и ел. техника на провал.Бая от дете и наричам, но тук научих защо го мога.
Libra777:
Не е нужно да разбираш от електричество, за да светнеш лампата. [wizard]
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия