Отворена дискусия > МАГИЯ
Знаенето и моженето
Solar:
--- Цитат на: Libra777 в 1 Ноември 2020 20:20:34, Неделя ---Не е нужно да разбираш от електричество, за да светнеш лампата. [wizard]
--- Край на цитат ---
Принципно е така, но ако има проблем в инсталираната електрическа система, няма да тръгнеш сам да я оправяш. Ще си викнеш човек, който разбира от това.
За мен това е като да си природно надарен в някаква област. Имаш го усещането, получава ти се до определена степен, но ако не научиш повече за същността на направлението, ще си останеш само с едната недоразвита даденост. Знаейки как се случват нещата не просто ти предоставя теоретичната страна на монетата, но и практическата също. Така ще може да се самоусъвършенстваш и да стигнеш доста по-далеч в целите си. Разбира се, ако става въпрос за битовизми, не е нужно да си спец във всичко. Но щом става въпрос за здравето ти, с което потенциално си играеш, е хубаво да си по-начетен по въпроса. Затова моженето и знаенето за мен са равноправно важни в случая, както и взаимносвързани. :)
Libra777:
Продължавам...
Ще се опитам да обясня защо според мен в някои случаи е по-добре практиката да изпревари теорията.
Различните магически практики са си процеси като всеки един процес, който протича в тялото, а ги осъществяваме посредством сетива, които са като всяко друго наше сетиво. Да вземем пример с действие, което не изисква магия - да пипнем с пръст бузата на наш приятел. За да изпълним действието, трябва да вдигнем ръката си, да я задвижим в посока на лицето на приятеля си, да свием четирите си пръста и с петия да го боцнем по бузата. Лесно и просто... В случая не ни трябва да знаем от какво са изградени костите на ръката, какво е устройството на мускулните клетки, колко е потенциалната и кинетичната енергия, скоростта, пътя и времето за извършване на действието, как са свързани лакътната и лъчевата кост с мишницата и други подобни глупости. Просто си задвижваме ръката и пипваме бузата. Можем обаче да тръгнем да го правим и по друг начин - първо си поставяме за цел да усетим как мозъкът чрез неврони предава импулс до мускулите на ръката, за да се стегнат до необходимата степен, след това да насочим импулса в избрана от нас посока, да усетим връзката между мозъка, невроните и мускулите и в крайна сметка да задвижим ръката... И ако тръгнем да го правим по този начин, може и да не стигнем изобщо до движението на ръката, защото вероятно ще се изгубим още на усещането на импулса от мозъка към мускулите и от многото мислене няма да можем да направим веъзка с действието. Това е абсолютно излишно и не само, че не помага, но и дори е твърде вероятно да затрудни действието, към което се стремим... Аналогия с нещо, за което се изискват магически умения - да накараш някого да се усмихне, да го досърби ръката, да се обърне настрани или нещо подобно... 100 пъти по-лесно е да си представиш тръба между теб и него, по която да му подадеш "положителна енергия", за да му се доусмихва на човека, отколкото да тръгнеш да разучаваш как се движат атомите, предават си енергия и така атомите в твоето тяло чрез някакви супер сложни физични, химични или не знам още какви процеси предават определен заряд на атомите в тялото другия човек.
Теорията е необходима, за да си обясниш какво правиш, но определено е по-трудният вариант посредством нея да се научиш да го правиш... Трябва ни теория, за да бъдем осъзнати в действията си и да разбираме по-добре възможностите, които ни предоставя дадено умение. Дори и в математиката е така - не можеш при всяко пресмятане на обема на някоя фигура да си представяш как слагаш през един сантиметър 100 пъти основата, още 70 пъти височината и да добавяш/махаш фигурата по диагонал и там още каквито ЧЕРНИ МАГИИ се случват в математиката (Съжалявам за сакатото обяснение. Зле съм с математиката, но предполагам, схванахте принципа, за който говоря). В случая теорията ти трябва единствено за да знаеш какво всъщност пресмяташ с определена формула, а не да изчисляваш като кон с капаци някаква буква h в някаква пирамида без нито да знаеш на какво съответства h, нито какво е това пирамида.
Solar:
Много съм съгласна. Но това, което описваш с движенията на мускулите, са неосъзнати процеси. И докато това е механизъм, който може да се загуби посредством волевия натиск, същността на магията, доколкото аз разбирам, е именно волята. Магическите способности, както даденост за някои хора, са така и закърняло умение за други. Докато магията не се превърне в неосъзнат процес, опциите, (мисля, не твърдя, защото и аз съм доста нова в цялото това приключение), са ти ограничени,. От време на време това как си представяме нещата, не е всъщност начинът, по който трябва да се осъществят, за да сработят. Естествено, че първата стъпка е да усетиш себе си, енергията си и възможностите си. Няма как друго да е, ако започваш от нулата. Но за мен поне, теорията трябва да върви успоредно с практиката. Ще дам пример с математиката, като сме тръгнали, и защо смятам, че знаенето и моженето вървят ръка за ръка.
Да речем, че имаш една задача, в която ти е даден cos, sin и се търси tang . Ако не знаеш, че синус върху косинус дава тангенс, никога няма да си решиш задачата. Аналогично е и за физиката - ако не знаеш всяка величина как се образува, да, ще си имаш готовите формули, но готовите формули не винаги ти решават задачата за съжаление. Понякога се изискват по-дълбоки познания, за да стигнеш до исканото решение. И в примерите по-горе всяко действие се реализира посредством теоретичната ти база. Когато имаш достатъчно теоретични знания, можеш да изменяш формулите до степен, до която науката ти позволява, разбира се. Това не само ти улеснява живота, ами и обогатява практиката, представяйки ти повече възможности за експериментация и развитие. На едно мнение сме за усещането. И при мен първият ми инстинкт е да се оставя на усещането, но когато нямаш на какво да базираш усещанията си, ти става доста по-трудно да ги вкараш в практика.
Иначе съм съгласна с написаното, доста е подборно аргументирано и полезно! Просто според мен е хубаво да се представят различни гледни точки, за да може да се формира по-обективна представа. Пък вече всеки ще процедира така, както той намери за добре! [witch]
Libra777:
--- Цитат на: Solar в 2 Ноември 2020 11:02:10, Понеделник --- Магическите способности, както даденост за някои хора, са така и закърняло умение за други. Докато магията не се превърне в неосъзнат процес, опциите, (мисля, не твърдя, защото и аз съм доста нова в цялото това приключение), са ти ограничени,. От време на време това как си представяме нещата, не е всъщност начинът, по който трябва да се осъществят, за да сработят. Естествено, че първата стъпка е да усетиш себе си, енергията си и възможностите си. Няма как друго да е, ако започваш от нулата. Но за мен поне, теорията трябва да върви успоредно с практиката.
--- Край на цитат ---
Разбира се, много зависи и от личните ти възприятия... Това, което улеснява живота на един и работи за него прекрасно, за друг може да е мисията невъзможна, защото просто не е устроен по същия начин.
--- Цитат на: Solar в 2 Ноември 2020 11:02:10, Понеделник --- На едно мнение сме за усещането. И при мен първият ми инстинкт е да се оставя на усещането, но когато нямаш на какво да базираш усещанията си, ти става доста по-трудно да ги вкараш в практика. Иначе съм съгласна с написаното, доста е подборно аргументирано и полезно! Просто според мен е хубаво да се представят различни гледни точки, за да може да се формира по-обективна представа. Пък вече всеки ще процедира така, както той намери за добре! [witch]
--- Край на цитат ---
Може би най-трудното в магията е първия път да налучкаш усещането, което се търси... После разбираш, че всичко се прави много по-лесно, отколкото се обяснява и се чудиш как преди не си го можел [taunt]
И аз съм много съгласна с твоята позиция и е хубаво, че се хвана да представиш нещата от по-различна гледна точка...
...
Другите, хайде и виеее! [wizard]
Solomon:
--- Цитат на: Solar в 2 Ноември 2020 11:02:10, Понеделник ---Докато магията не се превърне в неосъзнат процес, опциите, (мисля, не твърдя, защото и аз съм доста нова в цялото това приключение), са ти ограничени,. От време на време това как си представяме нещата, не е всъщност начинът, по който трябва да се осъществят, за да сработят.
--- Край на цитат ---
Много добре казано...Едни хора, дори и хиляди "тръби" да пускат срещу отсрещния, даже по хиляди пъти на ден, с цялата си енергия да предават, ако не знаят към какво точно трябва да насочат волята си, то магията им няма да сработи...докато при други хора - веднъж да им обясниш как и в каква посока трябва да насочат волята си, при тях веднага ще се случи магията (както една моя приятелка, на която просто й е заложено, мисля...ама сякаш толкова й е заложено, че ум ще ви зайде, ама калпазанката не ще във форума, вика от мене щяла да се учи...)...Така че...нещата са много относителни. Съседката на село е прекрасна лечителка и както всички селски баби, тя нещата ги прави неосъзнато, със собствени обяснения как се случват нещата...и ако тръгнеш да й обясняваш как докато лекува всъщност изпълнява определени техники, които си изучавал в един форум, тя няма къвсем да ти повярва, ще каже, че силата й е от Небесата дадена...а пък ако й кажеш, че с тези си умения може да гледа през очите на котките си, съвсем няма да ти повярва, ще каже "Абсурд! Грехота е чадо!"...
Затова, знаенето и моженето трябва да вървят ръка за ръка...Ако има само можене - то най-вероятно ще е до някъде...и начин на обучение ще е проба-грешка...и като ти се съберат 5 грешки, може и да си помислиш, че нещото е невъзможно...Ама ако имаш и знанието - то ще знаеш, че даденото нещо го можеш (защото знаеш какви са връзките между техниките) и едни 5 грешки няма да те спрат да се добереш до желания ефект...
По същия начин Цецито ми вика "Ама аз това не го мога, можеше го котката ми.." Ами не, Цеци...можеш го, защото можеш други неща, които действат абсолютно на същия принцип...
Ще пиша още, но сега нямам време...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия