Отворена дискусия > МАГИЯ
Медитация и фокус
Solomon:
Темата е за медитация и концентрация върху тялото...мои си разсъждения...
Забелязал съм, че по време на медитация (класическа или с визуализация), когато не е подготовка на съзнанието за друга практика ( а и да е, понякога пак...) много често фокусирам върху областта на главата и задната част на клепачите, очите, а не върху цялото тяло...Убеден съм, че тази грешка я правят много хора, я несъзнателно, я съзнателно - с цел да "активират" хипнагогични образи (онези образи които се появяват със затворени очи)...
Защо според мен е грешка - защото при по-често практикуване, това може да доведе до временно изместване на фокуса на тялото и в будно състояние...ако фокусът е изместен прекалено много към главата, тогава може да се появят проблеми с координацията и прекомерно използване на зрителното сетиво, замайване...ще кажете, че съм маниак на тема дереализация, но мисля, че може да доведе точно до това, защото при дереализация, човек има чувството, че гледа не през очите си, а някъде през тила (все едно гледа от вътрешната част на главата, tunnel vision - "тунелно зрение" му викат), примерно - това може да се случи, когато фокусът е изместен изцяло към областта на главата...Освен това съм чел, че дереализацията се свързва и с медитативните практики, може би именно заради тази грешка.
Според мен, най-правилно е фокусът да бъде равномерен - за цялото тяло...или пък в областта на Дан Тян - центърът на тежестта, това е естественият, заложеният фокус...
Моля да споделите мнение, опит...или поне да си признаете грешките [yahoo] ...и да напомня - медитацията съвсем не е от най-безопасните неща, които можете да вършите сами вкъщи...
Libra777:
--- Цитат на: Solomon в 3 Юли 2020 12:32:41, Петък ---
ще кажете, че съм маниак на тема дереализация
--- Край на цитат ---
[yes] И деперсонализация.
Постоянното изучаване на болести може да докара на човек хипохондрия...
На мен фокусът ми естествено пада на нивото на втора чакра, даже обичам да си слагам дланите там, но често отделям няколко минути внимание на главата, за да отпусна обиновено напрегнатите си мускули около очите. Не го смятам за грешка, защото ми се отразява много добре не само на психиката, но и на зрението... Чувството, че "гледам през тила" го имам, когато цяла седмица съм спала по два часа на денонощие, но не и когато правя тази практика и категорично не се появява по-често откакто медитирам...
А за другите евентуални проблеми заради медитация - смятам, че е нормално ако всички мускули в тялото се отпуснат, това да се случи съответно със сърцето и кръвоносните съдове и като резултат кръвното да падне.
--- Цитат на: Solomon в 3 Юли 2020 12:32:41, Петък ---ако фокусът е изместен прекалено много към главата, тогава може да се появят проблеми с координацията и прекомерно използване на зрителното сетиво, замайване
--- Край на цитат ---
Звучи като проблеми с вестибуларния апарат. Често ми се случва, като кръвното ми реши да си прави майтапи (много е забавно... за околните [umnik] )
Solomon:
Добре правиш, но описваш релаксация...а релаксацията не е медитация. Медитация е когато отсъстват всякакви мисли (класическата) или се концентрираш върху образ, звук, мантра и т.н. (съзидателна, упражняваща един вид)...
Та, по време на медитация се случва така, че обръщам повече внимание на горната част от тялото...все едно "мислите ми са в главата, там трябва да ги спра"...което нали, е абсурдно...или искам да достигна хипнагогия (за забавление или нещо друго, понеже това е едно чудничко състояние)...и съм сигурен, че не съм единственият, който е допускал тази грешка...и при продължително практикуване, това води до промяна в осезанията, което не е редно да се случва точно по този начин...та, да предупредя...
За хипохондрията - искам, не искам, работа ми е да уча заболяванията...а и дп/др не е нещо през което да не съм минал... [yes]
Libra777:
--- Цитат на: Solomon в 3 Юли 2020 17:06:26, Петък ---Добре правиш, но описваш релаксация...а релаксацията не е медитация.
--- Край на цитат ---
От релаксация постепенно минавам в състояние на медитация, обратното също. Доста по-лесно е първо да отпусна напрегнатите части на тялото, а после да оставя съзнанието да си почива... Фокусът някой път се измества или "изчезва", но понякога си остава в главата. Не виждам някое от тези като грешка.
--- Цитат на: Solomon в 3 Юли 2020 17:06:26, Петък ---Та, по време на медитация се случва така, че обръщам повече внимание на горната част от тялото...все едно "мислите ми са в главата, там трябва да ги спра"...което нали, е абсурдно... [yes]
--- Край на цитат ---
Като "искаш да ги спреш", не се ли получава обратното? Тоест, трябва да ги пуснеш да си отидат по-скоро...
--- Цитат на: Solomon в 3 Юли 2020 17:06:26, Петък --- За хипохондрията - искам, не искам, работа ми е да уча заболяванията... [yes]
--- Край на цитат ---
Учи ги, но... Не е задължително сетивно да минеш през всичките. [taunt] Тази работа е все пак осъзнат избор.
Solomon:
--- Цитат на: Libra777 в 3 Юли 2020 17:23:38, Петък ---Фокусът някой път се измества или "изчезва", но понякога си остава в главата. Не виждам някое от тези като грешка.
--- Край на цитат ---
Казвам "грешка" защото става лош навик, свиква се просто. Лош навик, защото не е естественото усещане за тялото. Свиква се, аналогично на свикването на усещането на енергията, примерно...или нещо такова...
--- Цитат на: Libra777 в 3 Юли 2020 17:23:38, Петък ---Като "искаш да ги спреш", не се ли получава обратното? Тоест, трябва да ги пуснеш да си отидат по-скоро...
--- Край на цитат ---
Тук исках да покажа в какъв ред на мисли хората насочват вниманието си към главата...не че ги спирам с някакво кранче...
--- Цитат на: Libra777 в 3 Юли 2020 17:23:38, Петък ---Учи ги, но... Не е задължително сетивно да минеш през всичките. Тази работа е все пак осъзнат избор.
--- Край на цитат ---
Нали знаеш какво казват - докторите минавали през всички заболявания, които изучават... [taunt]
Не съм минал през всичките, само няколко...и интересното е, че в повечето пъти се оказвам прав когато спекулирам. [yes]
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия