ОБСЪЖДАНЕ > СВОБОДНА ЗОНА

Човек трябва да бъде самодостатъчен.

(1/5) > >>

Veleroth:
Много време мислех и бях залъган от света покрай мен, че човек се нуждае от "половинката си" за да е щастлив, но след две дълги и неуспешни връзки, бих могъл да кажа, че се научих да си бъда самодостатъчен, но това на страна. Защо хората очакват някой друг да им донесе щастие в живота, когато те самите не могат да си го подсигурят? Според мен, така само ще измъчват човека до тях. Другото, което мисля е, че ако човек не си е самодостатъчен, той дефакно нямам как да гради нагоре и върху себе си, защото постоянно ще има нужда от това някой да го подкрепя и да му помага, когато се затрудни. Какво разбирате под това, човек да си е самодостатъчен? защото все пак, различните хора го приемат по различен начин. Нужно ли е човек да бъде самодостатъчен ?

Libra777:
Не съм филолог, но от любов към езика и ненавист към взаимного неразбиране много държа на правилната употреба на думите или поне в дадена дискусия всички да влагат един и същи смисъл в основните използвани понятия... Та ако може, дай своето определение за самодостатъчност

Цеци_Вихронрав:
Ако не си си самодостатъчен не можеш да градиш качествени връзки с околните. И не говоря само за любов. Едно от хубавите неща на така оплюваният социализъм е, че ни учеха освен на отговорност, но и на самодостатъчност.
Какво е да си си самодостатъчен?Това е когато си в трудна ситуация да можеш да се справиш и без чужда помощ. Това в никакъв случай не означава винаги да се инатиш и да се оправяш сам отказвайки помощ, а просто като няма кой да ти помогне да се справиш и сам колкото можеш.Да си си самодостатъчен означава и щастието ти да не зависи от наличието или липсата на половинка. Ако щастието ти зависи от друг човек това е много загробващо за другия. Да не говорим, че ако сте от тези хора това значи, че нямате ли си гадже сте нещастни. Съответно си развявате нещастната физиономия насам - натам в търсене на гадже, за да станете щастлив. Не харесвате обаче жалко изглеждащите гаджета (т.е другите дето щастието им зависи от наличието на гадже в живота), а търсите нещо усмихнато и щастливо нали? Да ама то усмихнатото и щастливото си е самодостатъчно и си търси нещо също така усмихнато и щастливо като него. И какво ви остава? Да си станете самодостатъчен, за да си намерите гадже. И когато това стане ще има двойка от двама самодостатъчни индивида които са щастливи заедно, но си имат и свой живот и интереси.И като опряхме до личния живот и интересите...Да си си самодостатъчен значи да можеш да се забавляваш и сам. Откачам когато чуя някой да се жалва: "Скучно ми е." . А сега с тази карантина всеки втори се жалва, че му било скучно като не може да се среща с приятели и да е вечно в екшъна. Пусти социализъм за вас!!!  [witch] Когато бях дете и кажех, че ми е скучно в отговор получавах: "Ти толкова ли си проста, че не можеш да измислиш какво да правиш?" или "Намери си хоби, чети книга, свърши нещо...". И това не само от мама и тате, а и в училище. С времето така свикнах винаги да правя нещо което ми харесва, че на моменти си мечтая за малко скука. Т.е. аз съм си напълно самодостатъчна.И между другото самодостатъчните хора са по-желани и обичани. Защото те живеят на принципа: "Хубаво ми е с теб, но мога и без теб!" и когато един човек живее така отсрещния малко си прави сметката дали да злоупотреби с чувтвата му, защото прошка няма да има.

angelix:
Хм.. Според мен един човек си е самодостатъчен когато се научи да обича първо себе си. Когато спре да мисли за останалите и се фокусира върху това,че не му е нужен човек за да бъде пълноценен. Когато един човек е в хармония със себе си тогава вече може да намери човек за връзка И да създаде семейство.

Veleroth:

--- Цитат на: Цеци_Вихронрав в 21 Април 2020 11:57:18, Вторник ---  Да си станете самодостатъчен, за да си намерите гадже. И когато това стане ще има двойка от двама самодостатъчни индивида които са щастливи заедно, но си имат и свой живот и интереси.И като опряхме до личния живот и интересите...Да си си самодостатъчен значи да можеш да се забавляваш и сам. Откачам когато чуя някой да се жалва: "Скучно ми е." . А сега с тази карантина всеки втори се жалва, че му било скучно като не може да се среща с приятели и да е вечно в екшъна. Пусти социализъм за вас!!!  [witch] Когато бях дете и кажех, че ми е скучно в отговор получавах: "Ти толкова ли си проста, че не можеш да измислиш какво да правиш?" или "Намери си хоби, чети книга, свърши нещо...". И това не само от мама и тате, а и в училище. С времето така свикнах винаги да правя нещо което ми харесва, че на моменти си мечтая за малко скука. Т.е. аз съм си напълно самодостатъчна.И между другото самодостатъчните хора са по-желани и обичани. Защото те живеят на принципа: "Хубаво ми е с теб, но мога и без теб!" и когато един човек живее така отсрещния малко си прави сметката дали да злоупотреби с чувтвата му, защото прошка няма да има.
--- Край на цитат ---

Много се зарадвах, когато прочетох отговора ти и съм съгласен с теб, благодаря ти.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия