Отворена дискусия > ТЪРСЯ ПОМОЩ
Помощ за алкохолна зависимост
evgenia_genkova:
Здравейте, понеже тук е тема за зависимости дали някой има отговор какво всъщност кара хората да пушат. Аз самата съм пушачка и многократно съм правила опити да спра, но всичките безуспешни не съм безволева и слабохарактерна, но макар и твърдо решена винаги има един тънък гласец, който нашепва - Само една какво толкова и порочния кръг се завърта. Дали всъщност не става въпрос за обсебване ? Ако някой има мнение и решение на този въпрос ще бъда благодарна да сподели.
Цеци_Вихронрав:
evgenia_genkova, пушенето си е наркомания от където и да го погледнеш.
Аз самата пуша от 14 годишна. Даже зная и защо.
Баща ми (лека му пръст) пушеше по 2 кутии на ден. Аз стоях винаги плътно до него и от дете съм пасивен пушач. Когато почина несъзнателно на събирания избирах да сядам до пушачите, съответно на 14 пропуших. Изчела съм много за тютюнопушенето и зависимостта от него. Ясно ми е, че съм зависима и ми е ясно, колко ще ми е трудно да откажа цигарите ако реша. Само дето нещо не искам да реша.
Когато забременях спрях да пуша. Не пуших 3-4 месеца и при един от прегледите гинеколога ми който следеше бременността видя, че ръцете ми треперят. Обясних му, че е понеже не пуша и организма ми се бори със зависимостта. Оказа се, че съм избрала лош момент да отказвам цигарите, понеже плацентата може и да опази плода от цигарите (не много, но все пак...), но от нервите ми не може. Та до края на бременността пушех по 2-3 цигари дневно, колкото да не треперя и да не нервнича. После ги почнах пак.
На този етап ако реша да отказвам цигарите ще мина през всички фази на Абстинентна криза, сигурно за това още не съм решила да ги откажа. Пък и някак не ми се лишава от удоволствието сутрин да седна с кафе и цигара в ръка. Когато съм с приятели непушачи карам на електронна цигара, за да не им създавам дискомфорт. Но все повече се замислям дали и кога да мина изцяло на електронна цигара, а в последствие и да спра да пуша.
Но да се върна на въпроса ти. Пушенето е зависимост която си зависи само от нас самите. Прочети за наркотиците или за алкохолната зависимост - същото е. И колкото и да се опитваме да оправдаваме пушенето със обсебване или каквото там, то си е зависимост и само и единствено от пушача зависи дали ще пуши или не. Аз си имам две зависимости. Едната са цигарите, а другата едно приятелство. От цигарите смятам рано или късно да се освободя, но втората си зависимост не давам за нищо на света.
evgenia_genkova:
Цеци_Вихронрав , интересно ми стана и моя баща беше пушач и аз пропуших след като почина. Но това за обсебването е може би бягството ми от личната отговорност . Замислих се наистина е зависимост и си търся оправдания и то добри за да не спирам да го правя , но за съжаления в нея няма нищо добро и ме учудва факта че съвсем съзнателно се тровя и дори си плащам за това.
Цеци_Вихронрав:
evgenia_genkova, значи и двете сме на един хал. Аз даже си нямам оправдание, че пуша. Просто ми харесва и не искам да откажа цигарите. Искам само да изкарвам достатъчно, за да мога да пуша хубв тютюн.
Delta:
Quote Цеци_Вихронрав ()Искам само да изкарвам достатъчно, за да мога да пуша хубв тютюн. biggrin
Значи имало и други луди
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия