Автор Тема: Стихии - практически упражнения  (Прочетена 5782 пъти)

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 5955
 • Karma: +84/-1
  • Профил
Стихии - практически упражнения
« -: 25 Юли 2012 11:33:44, Сряда »
Упражненията са подходящи за начинаещи. Преработвани са леко от екипа на magiata.info, където е имало необходимост. Неизвестен автор.

 За земята

 Елементът Земя има следните качества: сухост и прохлада.

 Упражнение 1

 Съставете списък на нещата, на които е присъща сухост и прохлада (тези качества са относителни). Не се старайте специално да ги мислите. Практикувайте това в продължение на 1 седмица всеки ден. Записвайте резултата всеки ден в своя магически дневник.

 Упражнение 2

 Намерете място сред природата: поле или парк. Облечете се колкото може по-леко и седнете или легнете на земята, за да може тялото ви максимално да е в допир до нея. Медитирайте известно време, усещайки прохладата и сухостта на земята. Това трябва да се прави поне 3 пъти седмично.

 Упражнение 3

 Представяйте си, примерно 3 минути (не повече, даже и по-малко), че вие сте преплетени с елемента Земя. Почувствайте тежестта, мълчанието, прохладата и сухостта на Земята. Усетете, че вие можете да попиете в себе си болката и проблемите на целия свят (но не правете това). Правете това упражнение около седмица, преди да преминете към следващото.

 Упражнение 4

 След като сте се научили да вплитате елемента Земя в себе си, следващата стъпка е да го контролирате. Изберете момент, медитирайте и вплетете елемента Земя в себе си. Пренесете усещанията от предишното упражнение в съзнанието си. Вдигнете ръцете си на растояние 15-20 см една от друга, дланите насочете една към друга. Визуализирайте между ръцете си кутия. При издишване визуализирайте земният елемент, вплетен във вас и при издишване го насочете към вместилището между ръцете ви. 3-5 вдишвания-издишвания са достатъчни, за да го запълните. След това направете серия от 3 вдишвания-издишвания, за да върнете елемента в себе си и се върнете към нормално съзнание.

 ТЕСТ

 Това ще ви позволи не само да видите, че се намирате в хармония с елемента на Земята, но също така и че сте способни да го контролирате. Никой друг освен вас самите, няма да се заеме да проверява вашата работа, затова, след като приключите с изпълнението, винаги тествайте, както ви е угодно. Но за да сте добри в магията, е необходимо да сте способни да работите с всички елементи.

 Ако се почувствате лекомислени, усещате се главозамаяни, неустойчиви, неспособни да си изпълнявате работата и т.н., сформирайте вместилището на Земята, както е описано в упражнение 4. След това дълбоко вдишайте и усетете удовлетворение от това как елементът се връща обратно във вас. След 5 минути вие ще усещате устойчивост и връзка със Земята. Ако вие почувствате огромно тегло, теглещо ви надолу, тогава отново сформирайте вместилището на Земята, но този път визуализирайте огромна яма в Земята и спуснете вместилището там. Бързо затворете ямата. След няколко минути ще почувствате лекота, но може да се наложи да повторите това упражнение в течение на 5 минути, за да може реално да усетите лекотата, която да е енергетизираща.

 Когато постигнете успех при изпълнението на тези две части от теста, вие ще започнете да управлявате елемента на Земята. Но ако не ви се получи в продължение на няколко дни или седмици, не се отчайвайте. Продължавайте да се занимавате, докато не влезете в отношение с този елемент.
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 5955
 • Karma: +84/-1
  • Профил
Стихии - практически упражнения
« Отговор #1 -: 25 Юли 2012 11:34:25, Сряда »
За водата

 За елемента Вода са присъщи качествата: прохлада и влажност.

 Упражнение 1

 Огледайте се и отбележете кои са нещата окоро вас, на които е присъща влажност и прохлада. Помнете, че тези основни качества са относителни. Направете списък на тези неща в своя магически дневник. Занимавайте се с това всеки ден в продължение на една седмица.

 Упражнение 2

 Влезте в прохладна вода (например във ваната у дома ви). Но най-добрият източник на вода би било езеро или река. Вземете тръба, през която да дишате. Потопете се дълбоко във водата. Дишайте през тръбата. Медитирайте. Ще забележите, че благодарение на качествата на водата, ще ви е по-лесно да медитирате в нея. Обърнете внимание на своето дишане: то ще се е забавило с напредването на медитацията. Проследете как въздухът преминава през тръбата и достига до белите ви дробове. Почувствайте или си представете обмена на кислорода и въглеродния двуокис в белите дробове. Почувствайте как въглеродният двуокис напуска тялото ви.

 Отново почувствайте себе си, как вашето тяло е огромен дихателен апарат. Всяка част от него диша. Вашата кожа е също част от тази система. Както и в случая с Въздуха, представете си, че всяка пора диша Вода. Усетете как тя ви пречиства и излиза. Не отъждествявайте елемента Вода с физическата вода, иначе може да се получи "ефект на удавника" (може да се почувствате като удавени). Ако това ви се случи, прекратете упражнението и отложете изпълнението му за по-натам някой друг път.

 Изпълнявайте това упражнение по различно време и ако е възможно, на различни места. Водата е доста изменчива. След едноседмично изпълнение на това упражнение, преминете към следващото.

 Упражнение 3

 3 минути на ден (не повече), вплитайте в себе си елемента на Водата. Почуствайте как тече и прохладата, освежаващата влажност на елемента Вода. Занимавайте се с това в продължение на 1 седмица.

 Упражнение 4

 След като сте се научили да вплитате Вода в себе си, следващата стъпка е да се научите да контролирате този елемент. Изберете подходящ момент, медитирайте и вплетете в себе си елемента на Водата. Пренесете усещанията от предишното упражнение в съзнанието си. Вдигнете ръцете си на растояние 15-20 см една от друга, дланите насочете една към друга. Визуализирайте между ръцете си магическа чаша. При вдишване визуализирайте как елементът Вода изтича от вас в тази чаша. Чашата я напълнете за 4-7 дихания. Когато това се случи, наблюдавайте Водата в чашата, но не за дълго. След това направете 3 вдишвания, с които да вдишате тази Вода обратно в себе си и се върнете в нормално състояние. Изпълнявайте това упражнение в продължение на 1 седмица.

 ТЕСТ

 Това е обикновен тест, че вие сте съумяли действително да влезете в хармония със елемента Вода и можете да боравите с него.

 Когато почувствате огромна умора, болки в мускулите, напрежение, тогава сформирайте вместилището на Водата, както е показано по-горе. Когато чашата се напълни, вдъхнете нейното съдържание с голямо вдишване. В рамките на 5 минути следва да почувствате облекчение. Ако усетите, че всичко вали през ръцете ви, сформирайте отново чашата пред себе си. Напълнете я. След това сформирайте една черна дупка и я поставете в чашата. След няколко минути ще бъдете по-добре. Може да възникне необходимост да повторите това упражнение няколко пъти. Когато сте удовлетворени от резултатите от теста, значи се овладяли елемента на Водата.
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 5955
 • Karma: +84/-1
  • Профил
Стихии - практически упражнения
« Отговор #2 -: 25 Юли 2012 11:36:19, Сряда »
За огъня

 На елемента Огън са присъщи качествата: топлина и сухост.

 Упражнение 1

 Огледайте се и отбележете кои са нещата окоро вас, на които са присъщи топлина и сухост. Помнете, че тези основни качества са относителни. Сравнете топлината и сухостта, огъня и слънцето.

 Огънят и водата имат допирна точка, парата. Помислете върху тяхното съвместителство в този аспект. Опитайте се да наблюдавате огъня в различни комбинации с другите елементи около вас. Всичко е в процентното съотношение.

 Помислете и върху това, че огънят и водата взаимно могат да се унищожават. Огромно количество вода може да унищожи по-малко количество огън, а малкото количество вода се унищожава от повече количество огън.

 Опишете в своя магически дневник вашите открития. Занимавайте се с това всеки ден в продължение на една седмица.

 Упражнение 2

 Намерете място, където да се уредите с горящ пред вас огън (ако имате и камина, още по-добре, но и пламъкът на свещ/ свещи ще ви свърши работа, само обезопасете терена, да не направите пожар). Застанете колкото се може по-близо до огъня. Медитирайте. Съсредоточете се върху дишането и почувствайте как нагретият въздух влиза и излиза от белите ви дробове. Както и преди, визуализирайте, че вашето тяло е един огромен дихателен апарат и кожата също е част от тази система. визуализирайте, че всяка част от вашата кожа също диша от тази топлина, премахвайки всичко вредно за вас, всяка болка и страдание.

 Забележка: Никога не правете това упражнение повече от 10 минути. При изпълнението му може да загубите усета си за време, затова може по изключение да си навиете часовник или да помолите някой да ви посети след десетина минути. След това упражнение изпийте чаша с вода, която да не е студена, а да е хладка. на тази техника тялото реагира с обезводняване.

 След като сте направили упражнението с реален огън, пробвайте го и с визуализирани огън и топлина, като не забравите след това да пиете 1 чаша с хладка вода. Правете упражнението на различни места и по различно време в течение на 1 седмица.

 Упражнение 3

 3 минути на ден вплитайте в себе си елемента Огън. Почувствайте топлината и своята способност да я пренасяте. Опознайте Огъня като част от вас самите. Изпълнявайте това упражнение 1 седмица всеки ден.

 Упражнение 4

 След като сте се научили да влитате Огън в себе си, следващата стъпка е да се научите съзнателно да контролирате този елемент. Изберете подходящ момент, медитирайте и вплетете в себе си елемента Огън. Пренесете усещанията от предишното упражнение в съзнанието си. Вдигнете ръцете си на растояние 30 см една от друга, дланите насочете една към друга. Визуализирайте между ръцете си меч (може и атаме). При издишване визуализирайте, че елементът на Огъня във вас се пламва върху меча (атамето). За да направите хубав пламък, ползвайте 3-5 издишвания. Ако усещате проблем с топлина между ръцете си, раздалечете ги. С 3 вдишвания върнете елемента на Огъня в себе си и се върнете в нормално състояние. Изпълнявайте това упражнение всеки ден в продължение на 1 седмица.

 ТЕСТ

 Това е обикновена самопроверка, която позволява да се установи дали сте постигнали унисон с елемента Огън. Ако не се справите, значи имате да работите още.

 Когато се почувствате препълнени с толкова енергия, че ви е трудно да се съсредоточите, влезте в състояние на медитация и визуализирайте горящото острие на меч или пък горящо острие на атаме, следвайки стъпките от предишното упражнение. След това визуализирайте черна светлина, която поглъща огъня и той повече не гори. Повторете това 3 пъти. Излишната енергия ще си отиде и ще остане само онази енергия, която ви е необходима.

 Забележка: Никога не правете това упражнение повече от 3 пъти, защото може да ви отслаби и да се разболеете.

 Когато почувствате с себе си недостиг на енергия (или изгубите желание да правите нещо, което ви се налага да направите), отново в състояние на медитация, визуализирайте горящото острие и вдъхнете огъня. Това ще ви зареди с енергия и увереност да се справите със задачата. По-добре изпълнявайте това упражнение, вместо да прекалявате с кафето.

 Ако сте удовлетворени от теста, значи сте се справили с овладяването на елемента Огън.
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 5955
 • Karma: +84/-1
  • Профил
Стихии - практически упражнения
« Отговор #3 -: 25 Юли 2012 11:36:51, Сряда »
За въздуха

 На елемента Въздух са присъщи следните качества: топлина и влажност.

 Упражнение 1

 Огледайте се и отбележете кои са нещата окоро вас, на които са присъщи топлина и влажност. Помнете, че тези основни качества са взаимосвързани. Парата от кипящата вода е форма на елемента Въздух и на нея и е присъщо повече влажност и топлина, отколкото на парата от леда, който се топи. Между другото парата от сухия лед също така съдържа в себе си елемента Вода. Пробвайте да определите присъщите на Въздуха качества, поекспериментирайте с тях. Занимавайте се с това всеки ден в продължение на 1 седмица.

 Упражнение 2

 Намерете уединено място. Идеята е да сте над земята, затова легнете на легло или на шезлонг. Оставете си минимум дрехи, за да може кожата ви да усеща въздуха. Медитирайте и дишайте въздуха. Усетете го как достига вашите бели дробове. След това преминете на визуализацията, че вашето тяло е дихателен апарат. Усетете дишането на кожата. Почувствайте как Въздухът преминава през вас и пречиства вашето тяло.

 Правете това упражнение през различно време и ако е възможно, на различни места. Въздухът е другият доста изменчив елемент и вие можете да експериментирате с него по различни начини, придавайки му различни форми. Изпълнявайте това упражнение в продължение на 1 седмица всеки ден и след като приключите, пристъпете към следващото упражнение.

 Упражнение 3

 Отделете 3 минути (не повече) на ден, за да вплетете в себе си елемента Въздух. Почувствайте лекотата, топлотата и влажността на Въздуха. Усетете Вятър. Изпълнявайте това упражнение в продължение на 1 седмица.

 Забележка: Не изпълнявайте това упражнение повече от 1 седмица в месеца. Ако забележите, че изпитвате някакво безпокойство, незабавно прекратете упражнението. След ден - два опитайте пак. За да снемете безпокойството, можете да направите упражнение с елемента Земя, то ще отнеме последствията от Вятъра.

 Упражнение 4

 След като сте узнали как се вплита Въздух във вас, следващата стъпка е да контролирате съзнателно този елемент. Изберете подходящ момент, медитирайте и вплетете елемента Въздух в себе си. Пренесете усещанията от предишното упражнение в съзнанието си. Вдигнете ръцете си на растояние 15-20 см една от друга, дланите насочете една към друга. При издишване визуализирайте как елементът Въздух се насочва към ръцете ви. Между ръцете си предизвикайте усещане за полъх на вятър, като леко гъделичкане. За да създадете кълбото от полъх са ви необходими 3-5 издишвания. След това вдъхнете обратно и се върнете в нормално състояние.

 ТЕСТ

 Този тест ще позволи да се уверите, че вие сте съумяли действително да влезете в хармония със елемента Въздух и можете да боравите с него.

 Образувайте кълбото от полъх, както беше описано по-горе. След като то се запълни с Въздух, направете дълбоко вдишване и вдишайте този Въздух. След 5 минути следва да се почувствате отпуснати и с желание да правите нещо приятно. Ако се почувствате прекалено лекомислени или главозамаяни, под медитация отново направете кълбото от Въздух и го унищожете чрез черна светлина (ако е необходимо, можете да повторите това 2-3 пъти). Ще се почувствате по-добре и върнати в нормалното си състояние.

 Когато сте удовлетворени от резултатите от теста, това е свидетелство, че сте овладяли елемента на Въздуха. Както се писа и по-рано, ако не се справите, не унивайте, а продължавайте да работите. За овладяването на различните елементи може да ви е необходимо да работите по-продължително време.
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен Krista

 • Newbie
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 11
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Стихии - практически упражнения
« Отговор #4 -: 27 Март 2013 18:42:11, Сряда »
Извинявай, ако въпроса е глупав, но говориш за "черна светлина". Добре разбирам действоето й, но какво точно трябва да се явява тя? Какво символизира?
Carpe diem! Трябва да вярваме!

Неактивен @cvetanzehirov

 • Newbie
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 2
 • Karma: +0/-0
  • Профил
  • http://nqmam
Стихии - практически упражнения
« Отговор #5 -: 26 Март 2014 13:42:29, Сряда »
ами под ред ли трябва да ги караме както са подредени??

Неактивен Цеци_Вихронрав

 • Обсебена
 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 9700
 • Karma: +77/-0
  • Профил
Стихии - практически упражнения
« Отговор #6 -: 26 Март 2014 15:21:04, Сряда »
Аз ги правих според кое ме влече. мисля, че не е задължително да се спазва редът. smile
"Кат тасманийски дявол си в устата."
 Последен

Неактивен fnosen

 • Newbie
 • Jr. Member
 • *
 • Публикации: 71
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Стихии - практически упражнения
« Отговор #7 -: 27 Май 2014 04:08:38, Вторник »
theshadow, аз съм земна зодия, но като че ли огънят по-ме влече. С кое да зпочна :?
Печелят смелите, които познават саможертвата и не се страхуват да се борят за постигането на целите си.

Неактивен Anemos

 • Newbie
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 3
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Стихии - практически упражнения
« Отговор #8 -: 22 Юли 2014 13:41:39, Вторник »
Знам, че съм нова във форума и моля да ме поправите ако греша, но мисля, че е най-подходящо да се започне от земята. На планетата Земя най-голямо влияние оказва земята и водата. Земята потушава всяка една от другите 3 стихии. Също както и след медитация е хубаво да се хапне нещо за заземяване. Не случайно и хора ударени от гръмотевица ги заравят в земята за известно време. (тя абсорбира и натрупаната негативна енергия и уравновесява)

 Естествено това е моето мнение и може да не се съобразяваш с него. Както и поднасям извинения тъй като се обръщаш към theshadow. sad
 Желая ти успех wink
Ако не можеш да помогнеш... то поне не вреди!

Неактивен hembg

 • Newbie
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 19
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Стихии - практически упражнения
« Отговор #9 -: 13 Септември 2014 07:44:34, Събота »
След като прочетох  упражненията възникна един въпрос smile Възможно ли да се използва техниката от упражненията за правене на магия?
 Да речем обградя се с предмети притежаващи или присъщи за тях положителна или отрицателна, вплета тази енергия, като в съзнанието си оцветя енергията в цвета в които я оприличавам  и вместо да визуализирам даден предмет, визуализирам човек. След това използвам издишвания за да прехваля енергията на човека.

 П.П. Може и вместо цветове да използвам и  елементи(стихии) вода за положителна и огън за отрицателна

Неактивен LyLyth

 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4515
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Стихии - практически упражнения
« Отговор #10 -: 13 Септември 2014 08:01:56, Събота »
hembg,  защо ти е да правиш това с човек? smile
 Това по същество може да навреди доста на човека. Ако тръгваш да вършиш нещо подобно, добре е човекът да е наясно с намерението ти, целта на това и да бъде съгласен, защото така поема отговорността за последствия евентуални. smile
 Принципно е възможно, резултатите могат да са изключително лоши и при най-добри намерения...
"Светът се върти по друг начин, когато огънят обикне водата." - Е. Шафак

Неактивен hembg

 • Newbie
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 19
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Стихии - практически упражнения
« Отговор #11 -: 13 Септември 2014 09:00:32, Събота »
Лилит , аз съм още нов в това ,целта на въпроса ми е да разбра къде са границите и до колко е възможна импровизацията и дали е възможно сам да си
 направиш собствен ритуал без да нарушаваш качеството на магията.

Неактивен Цеци_Вихронрав

 • Обсебена
 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 9700
 • Karma: +77/-0
  • Профил
Стихии - практически упражнения
« Отговор #12 -: 13 Септември 2014 09:08:07, Събота »
hembg, ритуалът не прави магията, ти я правиш. Съответно ако те влече можеш да си направиш какъвто си искаш ритуал. Аз лично използвам ритуалите за собствено удоволствие, ей така... Дами е весело. При магия нямам време да се занимавам с това. Моята баба правеше магия докато си вършеше къщната работа, защото нямаше кога друг път.И мен ме научи така. Магия правя докато се занимавам с нещо друго. По-ми е лесно...
"Кат тасманийски дявол си в устата."
 Последен

Неактивен LyLyth

 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4515
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Стихии - практически упражнения
« Отговор #13 -: 13 Септември 2014 09:09:21, Събота »
smile Имаше едно добро обяснение по въпроса ...
 Границите са гъвкави, но ги има. smile
 Импровизацията е възможна, ритуалът - също. Можеш да си го направиш и сам. Целта на всеки ритуал е да ти помогне да достигнеш до едно различно състояние на работа на съзнанието, в което логиката не е водещата. smile
"Светът се върти по друг начин, когато огънят обикне водата." - Е. Шафак

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 5955
 • Karma: +84/-1
  • Профил
Стихии - практически упражнения
« Отговор #14 -: 13 Септември 2014 12:09:36, Събота »
LyLyth, а аз си предпочитам логиката да ми е водеща, че иначе не се знае знае ли се...
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.