Автор Тема: Кристали и камъни  (Прочетена 8213 пъти)

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6165
 • Total likes: 77
 • Karma: +103/-1
  • Профил
Кристали и камъни
« -: 25 Юли 2012 11:14:03, Сряда »
От най-дълбока древност се приема, че кристалите и камъните оказват магическо въздействие върху живота на хората, особено, когато са използвани в качеството им на талисмани. Кристалите и камъните могат да се използват също така и като част от ритуал, част от хипноза или медитация. Някои гадателски системи включват в себе си употребата на кристали. Кристалите често са част от магическите жезли. С камъните и кристалите са свързани множество вярвания, легенди, суеверия.

Минералите се образуват от разтопена магма и са част от земната кора.

Кристалите принадлежат към царството на минералите, но това, което ги различава от другите минерали е тяхната решетка. Най-елементарната "клетка" на кристалната решетка представлява квадрат, във всеки ъгъл на който се намира атом. Кристалите се образуват при специфични химико-физични условия, налягане, температура.

 Полезно е да се знае, че освен природни кристали и камъни, съществуват и изкуствени синтетични имитации на такива, които обикновено се продават "на черно" като не се споменава, че става дума за имитация.

Много е разпространена идеята, че кристалите се почистват от вредни енергии, като се поставят във вода с морска сол вътре. Обаче не препоръчвам това да се прилага. Далеч не за всички кристали водата е безвредна, а особено пък солената. Първо, защото някои кристали са водоразтворими, например Целестинът, а също и Селенитът. Солената вода може да разруши или да разедини структурата на доста кристали, правейки ги мътни или изобщо изменяйки цвета им. Разрушенията могат да бъдат непоправими според зависи. Тази практика аз лично я възприемам като един вид престъпление спрямо кристала, на когото е приложена, ако той е естествен природен, а не някой изкуствен. Ако ще е нещо изкуствено, тогава е друго.

Ако все пак ще да се ползва техника за чистене на кристали с вода, най-правилно е водата да е чешмяна, водопадна, речна.

Ако някой не чувства избраният от него кристал точно свой, може да използва освен горната техника за изчистване, просто да си спретне един ритуал, по време на който да обиколи няколко пъти със запалена свещ около кристала, но без да го нагрява, защото това може да го деформира и унищожи.

Има най-различни класификации от гл. т. на магията кои камъни и кристали какво означават. И тук важи правилото, когато ще става въпрос за лична употреба,че: "Както се чувства че е, това е най-правилното значение".

Най-често използвани за целите на магията са:

Ахат - това е силикат, т.е. основният елемент в състава му е силицият. Разновидност на кварца е. Представлява смес от кварц и халцедон, с концентрично или ивичесто усройство, понякога с бели и черни слоеве (оникс) или бели и кафяви слоеве (сардоникс ). Приема се, че въздейства стабилизиращо и успокояващо. Използва в ритуали за плодородие, за пари, за отказване от вредни привички и зависимости. Обикновено се свързва със стихията на Земята.

Аметист - също е разновидност на кварца. На цвят обикновено е от бледо лилав до виолетов. Името идва от гръцкото аметистос – неопиянен. Вярвали, че който носи аметист, той не може да се напие и от там така е назован. Отговаря в символен план на стихиите Земя и Вода. Използва за концентрация, когато е нужно впрягането в действие на интелектуалните и психическите способности. Може да се използва и при медитация или при занимания, свързани с управление на сънищата. Някои приемат, че аметистът носи щастие. Или че предпазва от магии. Вярвало се в миналото, че аметистът може да предпази дори от натравяне, ако се пие от чаша, изработена от него.

Аквамарин - разновидност е на берила. Названието му идва от латински: aqua marina – морска вода. Причината да е с това име е неговият цвят, дето е точно като на морска вода. Смятало се е, че може да укротява морски бури и поради това е използван като талисман от моряците векове наред.
 Стихията, която му отговаря като символ, е Вода. Счита се поддържащ любовта, приятелството, справедливостта.

Рубин - това е скъпоценен камък. Разновидност е на минерала корунд (както и сапфирът впрочем). Името му също идва от латински: от ruber или rubrum -червен, макар че цветовете на рубина варират от розово до червено с виолетов оттенък. Рубинът се възприема като камък на живота. Считало се е, че защитава от чума и може да предизвиква влечение към извършване на нещо велико, което го превръща в символ на могъществото. В Индия по този повод са нарекли рубинът - ратнарай, т.е. крал на скъпоценните камъни.

Гранат - от лат. granatus - така са наричали семената на гранатовото дърво. С това име днес обаче се нарича цяла група минерали. В нея се включват алмандин (който е пурпурночервен), гросулар (безцветен или жълтозелен ), демантоид (прозрачен), меланит (черен), пироп (тъмночервен), спесартин (може да бъде розов, червен, жълтеникъв) и уваровит (зелен).
 Това са камъни на властта и на силата - сексуална, физическа, магическа, власт над хората. В Древен Рим пък са считали, че този вид камъни обезпечават успешно раждане. А в Йерусалин вярвали, че носенето на пръстен с гранат защитава от рани и от отрови.

Топаз
- това е камък, кръстен на старото име на един остров в Черно море: Топазос или Топазион (новото име на о-ва е Зебергет), където този камък е добиван в антични времена. Цветът му се определя в зависимост от примесите на желязо, хром, титан. Среща се в доста цветове - жълт, златистожълт, розов, син, червенооранжев, пурпурен, зеленикав, кафяв, а може и да бъде безцветен. Червените и розовите топази в природата са рядкост. Някои жълти топази стават розови след термообработка и охлаждане. Стихията, която символно му отговаря е Огън. Вярвало се, че помага при безсъние, а също и че дарява с мъдрост и носи богатство. Това е поредният камък, за който се е смятало, че предпазва от отрови - вярвало се, че изменя своя цвят, ако в храната или питието е поставена отрова. Някои магически школи обявяват топаза за камък на оптимизма. Други го обявяват за камък на безметежното спокойствие, способен да прогони гнева, депресиите и страховете.

Изумруд
- това е разновидност на минерала берил. Думата е арабско-персийска: зуммуруд, зумрунди - в превод зелен. Другото му име е Смарагд (от гръцката дума smaragdos – зелен камък или от латинското лат. esmeraude). Зелен е на цвят, което се дължи на примесите на хром. Всъщност според специалистите изумруд може да бъде само берил, с примес на хром и е често обсъждан въпрос какъв точно на зелен цвят берил следва да се счита за изумруд. И понеже това е може би най-скъпият като цена камък (след него са елмазът, рубинът и синият сапфир), си има синтетичен вариант. Счита се за камък на надеждата, на мъдростта, а също и на хладнокръвието. Символно му отговарят стихиите Земя и Въздух. В древността се приемало, че от него се изработват най-могъщите талисмани. Според арабските поверия, носещите изумруд са предпазени от сънуването на кошмари, от мъка, от всякакви зли духове, от припадъци и други.

Турмалин - името му идва от екзотичната сингалската дума turamali – разноцветен. И това не е случайно дадено име. Турмалинът е в много разновидности, т.е. може да бъде: ахроит (безцветен), рубелит (розов), дравит, индиговит (син), верделит, увит, дравит (зелен), елбаит, турмалин( жълт ), дравит, бюргерит ( кафяв, жълтокафяв), турмалинът може да бъде и черен. Турмалинът е символ на прямотата и честността. Вярвало се е, че може да лекува психични заболявания. Специално за черния турмалин се приема, че връща съзнанието към материалната действителност и защитава тялото.

Опал - това е аморфен кварц, съдържащ между 5 и 10% вода в себе си (някои видове опал са способни да "пият" неголеми количества вода и после губят "изпитото" при съхненето си). Името идва от лат. "opalus" или санскритското "upala"– скъпоценен камък. Бива от безцветен през бял, млечно бял, сив, червен, жълт, зелен, кафяв до черен. Съществуват над 100 разновидности на опала, като някои видове опали са се сдобили със собствени имена (например бял, черен, огнен, арлекин, джиразол, лексос-опал и пр.), както е случаят с граната и някои други. Може няколко цвята в опала да се виждат едновременно, в следствие на интерференция и дифракция на светлината, преминаваща през малки подредени отвори в микроструктурата на опала. Опалът е възприеман като символ на непостоянството и на интуицията, а също така е бил възприеман като символ на щастието, надеждата и нежната любов. Според "Аюрведа" опалът съдържа в себе си стихиите Вода и Огън.

Автор: The Shadow
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен Lili

Кристали и камъни
« Отговор #1 -: 27 Юни 2013 18:34:10, Четвъртък »
Аз поставям кристалите и камъните в морска сол, но без вода за 12- 24 часа, след това изплаквам с течаща вода.
 Тъй-като могат да пренасят информация, според мен е задължително да бъдат изчистени преди употреба.

Неактивен Цеци_Вихронрав

 • Обсебена
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 10093
 • Total likes: 165
 • Karma: +97/-0
  • Профил
Кристали и камъни
« Отговор #2 -: 28 Септември 2015 10:26:28, Понеделник »
Сянка е започнал лубимата ми тема за камъните и май е  време аз да я довърша. Мисля да започна от видовете кварц. Но първо какви е  кварц според Уйкипедия:

 Кварцът е основен скалообразуващ минерал с химична формула SiO2. Има силно изразени пиезоелектрични свойства. Твърдост 7; плътност 2,65 g/cm³. Срещат се воднобистър (планински кристал), бял (млечен кварц), виолетов (аметист), черен (морион), жълт (цитрин), опушен кварц (раухтопаз) и др. Хидротермален, магматогенен. Воднобистрите кристали намират приложение в оптиката, пиезокварцът — в радиоелектрониката и др.; красиво оцветените и прозрачните - като скъпоценни камъни в
 бижутерията и глиптиката. Използва се и в производството на часовници.
 Якост на натиск 200-300 MPa. При 575 °C скокообразно увеличава обема си и
 се разрушава.
"Кат тасманийски дявол си в устата."
 Последен

Неактивен Цеци_Вихронрав

 • Обсебена
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 10093
 • Total likes: 165
 • Karma: +97/-0
  • Профил
Кристали и камъни
« Отговор #3 -: 28 Септември 2015 11:02:54, Понеделник »
Да започна с планински кристал:

 Планинският кристал е разновидност на кварца и по химичен състав е чист силициев двуокис. Среща се във вид на добре оформени шестстенни кристали, често сраснати в друзи. Най-големият известен досега кварцов кристал е дълъг около 6м.Със своето съвършенство и красота, планинския кристал е привличал погледа на човека още от най-дълбока древност.
 От Античността до век е бил смятан за вкаменен лед, образувал се в продължение на векове в студени планински пещери. От него били изработвани сфери за ритуални и магически действия, за гадаене на бъдещето, за спасяване от нещастие, нападение и беди. Обичаят да се гадае на кристални топки идва още от друидите.

 Планинският кристал, познат още под името: Звезден камък; бил използван при много древни ритуали за запалване на свещения огън. Кърмачките от векове носят огърлици от планински кристал, за да не им секва млякото, а индианците и до сега го поставят като свещен камък в люлката на новороденото.
 Японците наричат планинския кристал тама- съвършения скъпоценен камък, а китайците чин и винаги са го почитали и уважавали като талисман за концентрация. От хилядолетия жреците и шаманите знаят, че кварцовия кристал може да промени негативните мисли в положителни, ако онзи, който го използва е правилно мотивиран и съсредоточен.Планинският кристал изостря мисловните процеси, дава яснота на мисълта, укрепва постоянството, помага да се избегнат компроментиращи ситуации. Балансира емоциите,разкрепостява духа, осигурява емоционално и физическо равновесие, като действа на всички аурични нива и чакри. универсалния лечебен камък за цялата аура и всички чакри. Трансформатор на сила и енергия и при лечение може да се съчетава с всички минерали.

 Действа благоприятно при проблеми с метаболизма и със зрението. Лечитеката Хилдегард фон Бринген изброява 6 лечебни въздействия на планинския кристал: при нарушено зрение; при нарушена функция на щитовидната жлеза; при болки в сърдечната област, сърцебиене, аритмия; при стомашни и чревни разстройства; при възпаление на дванадесетопръсника; при психоматично състояние изразяващо се редуване на силна възбуда с пълно безсилие и отпадналост.

 Символизира богатството на Земята и носи щастие и късмет. Дава защита, разкрепостява духа, осигурява емоционално и физическо равновесие. Изключителен камък срещу биоинтервеции.

 Чакра: действа балансиращо на всички чакри.

 Зодия: Планинският кристал е камъкът на Лъв.

 Находища: Русия, Индия, Бразилия и в други страни; в България най-хубавият се намира по поречието на р. Арда

 Цвят: безцветен и воднопрозрачен; често с включения - облачета, иглички, власинки

 Химически състав: чист силициев двуокис

 Твърдост: 7

 Облик: добре оформени шесттенни кристали, често срастнати в красиви друзи или агрегати

 Подобни минерали: Диамантът и топазът са по-твърди от него, калцитът и гипсът - много по-меки.

 Търговски вид: необработен - като кристали и друзи -за лечебни цели и за зареждане на други минерали; във вид на топчета, висулки, пирамиди, махала; вграден в различни украшения

 Предания: От Античността до Средновековието хората са смятали, че планинският кристал е вкаменен лед. Тъй като го е имало навсякъде, около него са възникнали много легенди. Миньорите са мислели, че боговете и духовете живеят в палати от планински кристал. И досега индианците го поставят като свещен камък в люлката на новороденото. Чрез този минерал по време на медитация будистите постигат просветление, а кълбата на ясновидките от стари времена са изготвени от планински кристал. Изключително са ценени култовите предмети, изработени от него -топки, яйца, чаши и др.

 Лечебни свойства:  Универсален трансформатор на сила и енергия и при лечение може да се съчетава с всички минерали. Действа благоприятно при проблеми с
 метаболизма и със зрението.Планинският кристал действа благоприятно върху парализирани части на тялото и рани; масажират се дълго и внимателно засегнатите области или около тях. При леки изгаряния се полага веднага върху засегнатото място.
 Минералът засилва зрителните способности и облекчава състоянието при катаракта на очите: очите се мият с преварена вода, в която е престоял една нощ; поне три пъти дневно да се поставя върху клепачите. При нервни възпаления и мигрена се масажират дланите и челото с него.
 Планинският кристал действа стимулиращо върху целия организъм. Може да се съчетава с всички минерали. Поставян профилактично всеки ден сутрин и вечер за по 10 минути върху сърдечния енергиен център, гарантира душевно равновесие. Държан в ръка, успокоява при стресови ситуации.
 Магнитните трептения на този минерал в естествения му вид привеждат в хармония жизнената енергия на хората около него. Съвършената му кристална решетка осигурява мощна защита от негативни енергии на мястото, където е поставен.
 Един от най-силните минерали за опазване от биоинтервенции. Малък необработен кристал се носи винаги в джобче на дреха или чанта.
 Положен върху челния енергиен център, елиминира видения и натрапчиви мисли.

 ВНИМАНИЕ: Не всеки безцветен кварц в кристална форма е планински кристал. Пазарът е удавен от синтетики и имитации на изделия от този минерал.
 Други указания; Присъствието на друза от планински кристал засилва действието на всички други скъпоценни камъни. Колкото по-голям е кристалът, толкова повече енергия излъчва. След използване за лечебна терапия се измива с вода и се оставя да изсъхне на слънце. Зарежда със сила и жизнерадост всички Зодии.

 "Планински кристал - спомага за концентрация на вниманието и проникване в същността на нещата. Изостря мисълта, укрепва паметта. Монокристалите от планински кварц са едни от най-силните генератори на енергия. С планински кристал, единичен или друза, можем да зареждаме и да чистим енергийните полета на човека. Този най-чист и прозрачен кристал от кварцовата група има мощно взаимодействие с човешкото биополе."
"Кат тасманийски дявол си в устата."
 Последен

Неактивен Delta

 • Mockingjay - DSJ
 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4188
 • Total likes: 0
 • Karma: +1/-0
  • Профил
Кристали и камъни
« Отговор #4 -: 28 Септември 2015 20:05:06, Понеделник »
Понеже нали опираме все до науката...в науката наименование "планински кристал" няма. Нито звезден камък. Така описаното е чист кварц. Ако е прозрачният, безцветен вариант, на английски се казва rock crystal. Но е кварц.

Неактивен Цеци_Вихронрав

 • Обсебена
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 10093
 • Total likes: 165
 • Karma: +97/-0
  • Профил
Кристали и камъни
« Отговор #5 -: 28 Септември 2015 20:10:24, Понеделник »
Delta, в горният пост започнах точно с това, че всичко е кварц. И едва тогава продължих с различните цветове на кварца. wink
"Кат тасманийски дявол си в устата."
 Последен

Неактивен Delta

 • Mockingjay - DSJ
 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4188
 • Total likes: 0
 • Karma: +1/-0
  • Профил
Кристали и камъни
« Отговор #6 -: 28 Септември 2015 20:13:15, Понеделник »
Исках да кажа за името. Кварцът е минерал. А минерал и кристал са две различни неща. И е неправилно един минерал да се нарича кристал.

Неактивен Цеци_Вихронрав

 • Обсебена
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 10093
 • Total likes: 165
 • Karma: +97/-0
  • Профил
Кристали и камъни
« Отговор #7 -: 28 Септември 2015 20:20:57, Понеделник »
Кварцът има кристална структура. Затова и го наричат кристал.
 И намерих само на руски за структурата ми, но върши работа. smile КЛИК
"Кат тасманийски дявол си в устата."
 Последен

Неактивен Delta

 • Mockingjay - DSJ
 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4188
 • Total likes: 0
 • Karma: +1/-0
  • Профил
Кристали и камъни
« Отговор #8 -: 28 Септември 2015 20:29:31, Понеделник »
Може smile В смисъл доверие на сайтове разни нямам, щото какви ли не щуротии и противоречия съм чела и за кристалите и за...всичко из нета. Ще си питам моята специалистка и ако има нещо интересно като инфо, ще пиша.

Неактивен Цеци_Вихронрав

 • Обсебена
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 10093
 • Total likes: 165
 • Karma: +97/-0
  • Профил
Кристали и камъни
« Отговор #9 -: 28 Септември 2015 20:33:03, Понеделник »
Ето още по темата:

 Наименованието кварц произхожда от Саксонската дума "querklufterz" (около 1500 г.),
 означаваща руда с кръстосани жилки, която по късно е трансформирана в
 "quererz", а оттам - в  "quartz".

 Кварцът е най-многоликият минерал, "даващ" ни огромно разнообразие от скъпоценни камъни. Различават се две основни форми:макрокристалинна - отделните кристали могат да се наблюдават с просто око, имикрокристалинна - отделните кристали са миниатюрни и не могат да се наблюдават с "невъоръжено" око.

 Има още доста минерали и скъпоценни камъни които са с кристална структура и се наричат кристали.
 А легендите за всеки един от тях са повече от хубави.
"Кат тасманийски дявол си в устата."
 Последен

Неактивен Цеци_Вихронрав

 • Обсебена
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 10093
 • Total likes: 165
 • Karma: +97/-0
  • Профил
Кристали и камъни
« Отговор #10 -: 28 Септември 2015 20:37:36, Понеделник »
Quote Delta ()
В смисъл доверие на сайтове разни нямам, щото какви ли не щуротии и противоречия съм чела и за кристалите и за...всичко из нета.
Делта и аз не вярвам на всичко из нета, но имам приятел геолог с който се консултирам като си купувам минерали, а и при всяка среща го подлагам на разпит за този или онзи камък. Според него докйато сме приятели няма шанс да забрави наученото. wink
"Кат тасманийски дявол си в устата."
 Последен

Неактивен Цеци_Вихронрав

 • Обсебена
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 10093
 • Total likes: 165
 • Karma: +97/-0
  • Профил
Кристали и камъни
« Отговор #11 -: 3 Октомври 2015 22:29:54, Събота »
Розов кварц

 Розовият кварц обикновено се среща под формата на плътни зърнести маси.  Кристали с  ясно изразени плоскости на кристализация започват да се намират след откриването на находища в Бразилия (Минас Жераис).
 Понякога розовият кварц е наричан "Бохемски рубин", по старото име на Чехия - Бохемия.
 Розовият кварц обикновено е мътен и по-рядко прозрачен. Много често е с вътрешни пукнатини и поради тази причина е по-крехък от другите представители на кварцовата група.

 Миниатюрни включвания рутил са причина при прозрачния розовия кварц понякога (рядко) да се наблюдава  "котешко око" и шестлъчева звезда. Тези образци се обработват като високи кабошони,  въпреки че обикновено по-прозрачните образци от розов кварц се фасетират. Характерно за астеризма при розовия кварц е, че за да се наблюдава звездата, светлината трабва да премине през камъка (оттам и оформянето като висок кабошон), а не да се отрази от него, както обикновено при другите камъни проявяващи астеризъм. Поради тази причина и по причина особеностите на човешкото зрение (лявото и дясното око виждат с леко разминаване в ъглите, което дава възможност за обемно зрение) понякога звездата на розовия кварц изглежда, че сякаш "плува" над самия камък. На практика астеризмът при неразрязан и неполиран образец от розов кварц е почти невъзможно да бъде забелязан, което означава, че се изисква изключително майсторство за обработката на такива образци.

 Цветът на розовия кварц е нестабилен и при продължително излагане на пряка слънчева светлина може да изсветлее и да придобие мръсно-сив оттенък. Поради тази причина се препоръчва бижутата с розов кварц да не се носят на ярка слънчева светлина и да се съхраняват на тъмно.
 Честа практика е розовият кварц за евтините бижута да бъде боядисван, за да се "подсили" цвета му. Това се открива  сравнително лесно по остатъчния пигмент в пукнатините, който се забелязва при подходящо увеличение.

 Зодия: Розовият кварц е минерал, стимулиращ Овен, Телец, Везни и Риби.

 Чакра:сърдечна

 Находища: Мадагаскар, Бразилия, Австрия и др.; в България - Плана планина, Източни Родопи

 Цвят: розов до бледорозов Химически състав: силициев двуокис с присъствие на алуминий, желязо, натрий, титан и др. Твърдост: 7
 Облик: просветляваща до полупрозрачна разновидност на кварца, често с финн иглички от рутил. При тяхното концентрично разположение след обработка розовият кварц проявява т.н. астеризьм - оптичен ефект, при конто се вижда сиянието на шест- или дванадесетлъчева звезда.

 Търговски вид: необработен - за декорация на фонта-ни, освежители; полиран - като топчета за масаж и кабошони за обеци и пръстени, вграден в огърлици, в гердани и др.

 Предания: Според митологията Амур и Ерос са донес¬ли розовия кварц на Земята, за да подтикнат хората чрез него-вия жизнерадостен цвят към любов. От хилядолетия е почитан като камък на плодородието. Ако при шлифоване изпусне лъч, този къс се използва за магически любовни цели. Считало се е, че розовият кварц притежава силата да запазва приятелството и отваря сетивата на човека за всичко красиво.

 Лечебни свойства: Розовият кварц във вид на необра¬ботен къс е най-важният камък за елиминиране на облъчване от вредни лъчи. Поставен върху монитора на компютър, помага за избягване на главоболието и очната преумора. Положен до възглавницата, елиминира вредните енергийни полета и подобрява съня. При масажиране на дланите минералът подобрява кръвообращението в целия организъм. Описано е стимулиращо действие върху сексуалността. При желание за сдобиване с дете комбинация от розов кварц, червен яспис, лунен камък, опушен кварц и жадеит се поставя през нощта във вода, която се изпива от двамата партньори
 сутрин на гладно .

 Розовият кварц успокоява болките и помага при проблеми на жлъчния мехур: с обработен минерал няколко пъти на ден се масажира линията между четвъртия пръст и петата на стъпалата. Тази терапия се прилага и при чернодробни проблеми, като се допълва с масаж на дланите.

 Минералът подпомага оздравителния процес след прекаран сърдечен инфаркт: къс от него се поставя няколко пъти дневно върху гръдната кост, вечер се измива и се полага до глават а.
 Проблеми с неспокоен сън, страхови неврози и нощно напикаване при децата се отстраняват с продължително контактуване с минерала през деня, след което вечер детето го слага до възглавницата.

 Други указания: Розовият кварц разгръща своята енергия най-силно, когато се постави в стаята в необработен вид. След използване се измива под течаща вода.
"Кат тасманийски дявол си в устата."
 Последен

Неактивен Цеци_Вихронрав

 • Обсебена
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 10093
 • Total likes: 165
 • Karma: +97/-0
  • Профил
Кристали и камъни
« Отговор #12 -: 5 Октомври 2015 20:17:41, Понеделник »
Аметист – камъкът на смелите
  
  Аметистът е камък с много приятен червеникаво-синьо-лилав цвят на сок от черно грозде. Някои го наричат и цвета на изневярата, но каквито и да са легендите за този камък той е истински красив. Подхожда на експресивния нрав на Стрелците, на често красивата им и понякога надменна външност. Аметистът носел късмет в лова и буйните рицарски забавления след това.
 Името си камъкът носи от името на нимфата Аметис, в която се влюбил богът на виното Дионисий. Всичко хубаво, но тя пък си падала по някакъв овчар (в онези години такива неща са били възможни сред заблудените нимфи), Дионисий обаче не се отказвал и я преследвал непрекъснато. Тя пък помолила за помощ Артемида и точно в последната отсечка на надпреварата, в която Дионисий настигнал бягащата нимфа и точно я стиснал в прегръдките си… тя се превърнала тутакси във виолетов бляскав камък. Между другото от там навярно тръгва и вярването, че аметистът предпазва от пиянство (демек от Дионисий).
 Друго вярване, свързано с този камък е, че той предизвиквал любов към този, който го е подарил, дори и ако този, на когото е бил подарен бил влюбен в друга дестинация. Той не е “камък на любовта”, а камък на “новата любов” – затова внимавайте кой ви го подарява!
 През 19 век пък го наричали “камъкът на ергените” и било забранено да се подарява пръстен с такъв камък на млади девойки.
"Кат тасманийски дявол си в устата."
 Последен

Неактивен Цеци_Вихронрав

 • Обсебена
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 10093
 • Total likes: 165
 • Karma: +97/-0
  • Профил
Кристали и камъни
« Отговор #13 -: 5 Октомври 2015 20:45:31, Понеделник »
Аметиста отдавна е ценен като камък за украшения и амулет. Най-често в древността е използван за да предотвратява алкохолизма. Думата аметист идва от гръцката дума amethystos, която означава „не-опияняващ”.

 Този камък има дълга история свързана с религиозните практики. В египетската „Книга на мъртвите” има описание как аметист със сърцевидна форма е поставян върху тялото на починалия.

 Халдейските магове са използвали камъка за защита срещу зло магьосничество и за да донесе успех и късмет. Аметиста също помага да се разберат скритите знания.

 В Китай камъкът се е давал на хора въвлечени в съдебни дела, тъй като се е вярвало, че той ще помогне за благоприятният изход на делото.

 Зодия

 Асоциации: Юпитер, Нептун
 Традиционен рожден камък за месец февруари
 Камък на риби, дева, водолей и козирог
 Аметиста носи яснота на съзнанието и подсъзнанието

 Чакра класификация

 Поставен на 7-та коронна чакра по време на медитация аметист повишава концентрацията и увеличава увереността в живота.
 Аметиста се счита за камък, който пречиства 7-та  коронната чакра. Много хора държат аметист при другите си камъни, за да засилят тяхната ефективност.
 Аметист може да се носи в джоба и трябва да се разтърква по няколко пъти на ден, за да повиши енергията си. Може да се носи и като колие на врата, но камъка трябва да е срещу кожата ви. Някои хора го слагат под възглавницата си, когато страдат от безсъние.

 Научни данни за Аметиста

 Моос твърдост 7 с триъгълна кристална структура. Аметиста варира в цветове от бледо лилаво до тъмно виолетово. Бледите цветове понякога се наричат "Rose de France" и могат да бъдат открити във виктор...

 Мистични свойства на Аметиста

 Аметиста е известен като камъка на „духовността и доволството”, има успокояващ и релаксиращ ефект върху хората и насърчава здравословните навици за сън, когато са поставени върху тялото или под възгла...

 Лечебни свойства на Аметиста

 Аметиста е кристал, който е задължителен за всички лечители. Единичните кристали са много полезни, но когато са купчина стават още по мощни. Помага за облекчаване на мигрената и главоболие причинено о...

 Магически свойства на Аметиста

 Енергия: възприемчива Елемент: вода Божества: Бакхус, Дионис, Диана Аметиста привлича справедливостта и защитава дома от крадци. Той също така отблъсква опасността от насилствена смърт. Аметиста пов...
"Кат тасманийски дявол си в устата."
 Последен

Неактивен Цеци_Вихронрав

 • Обсебена
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 10093
 • Total likes: 165
 • Karma: +97/-0
  • Профил
Кристали и камъни
« Отговор #14 -: 25 Октомври 2015 16:08:07, Неделя »
Цитрин
Цитринът е разновидност на кварца, срещаща се в бледо-жълт, ярко-жълт, златист
или светло-оранжев цвят. Оранжево-кафявите цитрини, образувани в естествени
условия, се срещат рядко.  Името му идва от латинското „citreus” –
„лимонено”. Окраската е обусловена от примеси на алуминий, литий и 
желязо.
Въпреки че оранжевата разновидност на цитрина, наричана Мадейра цитрин, е бил
по-ценен в модерни времена, много хора предпочитат ярките лимонени тонове,
които се съчетават добре с пастелните цветове.
Цитринът е наричан „камък на мисълта”. В древните култура вярвали, че
поставянето на цитрин на челото усилва психичната енергия. Всъщност, правилното
място е на 3-та чакра в областта на слънчевия сплит, т.нар. „коремен мозък”,
обединяващ ума и физическите емоции и отговорен за вземането на решения.
Подходящ е за концентрация и съсредоточеност.

Лечебни свойства:
Цитринът се използва от лечители и за усилване на самочувствието, предпазване
от негативна енергия, отваряне на мисълта за нови идеи, избистряне на съзнанието.
Считан е за камък на мъдростта, способен да спаси човека от депресии.
Благотворен е за ендокринната и храносмилателната система като пречиства и
елиминира натрупаните отрови. Смята се, че цитринът притежава силата да
успокоява и облекчава стресови състояния и носи радост и спокойствие на своя
притежател. Камъкът засилва енергийно слънчевия сплит. Полезен е при гастрит,
акумулира жизнена енергия в организма. Лекува стомашно-чревни разстройства,
лошо храносмилане, запек, бъбречни инфекции и инфекции на пикочния мехур.
Неговата енергия дарява топлина и живот Явява се мощен носител на положителна
енергия. Подходящ е за хора, които са чувствителни и раними или страдат от
остра липса на топлина в живота си. Цитринът създава защитна аура около тях,
като осурява на притежатетеля си достатъчно безопасност. Със своите вибрации
той засилва защитата на аурата, както и предпазва от неблагоприятни
въздействия.
Този камък символизира радостта, оптимизма и доброто отношение към
обкръжаващата действителност. Това е съвършения камък за регулация на
физическото състояние и психиката. Използва се за подобряване на съня, избавя
от кошмари. Човек се освобождава от мислите за безисходност, неудачност,
недостатъци, неадекватност, болести и нужда. Даже в моменти на стрес, цитринът
дава усещане за яснота на случващото се, разсейвайки негативните емоции. Под
въздействие на цитрина се разхлабват мускулите. Главната причина за
пренапрежение на мускулите е стреса. (вибрациите на жълтия лъч спомагат за
тяхното разхлабване). Придобива се естествена подвижност и се възстановява
„хубавата походка”.

Магически свойства:
Този камък укрепва речта, като се използва при речеви дефекти. Ораторите в
Древен Рим специално носели със себе си цитрин за красноречие и укрепване на
паметта.
Камъкът помага при междуличностни взаимоотношения, както и за установяване на
психологически контакт между хората. Спомага за добрите взаимоотношения в
семейството и в работата.

Амулети и талисмани
Цитринът е талисман за хората, които се занимават с творчески труд. Почитан в
Древна Индия като камък на Ян енергията. Цитринът притежава силна защитна сила
(предпазва от урочасване). Най-добрият камък за бизнесмените и хората,
получаващи специално образование или често пребиваващи в командировки. Цитринът
е подходящ при преместване и пътуване.  Цитринът е още познат и като
„камък на търговците”. Ако работите в областта на търговията и продажбите,
просто сложете цитрин в касата и наблюдавайте какво ще стане. За пари, здраве,
собствен бизнес. Защитава от бедност и безплодие. Срещу негативна енергия. За
самозащита, при работа покрай недоброжелатели. Камък на възстановяването и
презареждането. Хармонира на Везни, Близнаци, Лъв, Дева
С терапевтична цел, могат да го носят всички, които имат проблеми с 3-татачакра.    

Упражнения с цитрин:
При стрес, мускулно напрежение, лошо храносмилане, потиснати емоции,
нерешителност и всички негативни последици от нарушената енергетика на третата
(пъпната) чакра:
Жените вземат в лявата си ръка кристал, пирамидка или кълбо от цитрин,
извършват 24 кръгови движения с него в областта на пъпа по посока на
часовниковата стрелка и 18 кръгови движения обратно на часовниковата стрелка.
Мъжете вземат цитрина в дясната си ръка (мъжката ръка) и извършват същата
процедура 36 пъти по посока на часовниковата стрелка и 24 пъти против.
След това разтваряте краката си на ширината на раменете с дланите към небето
(жените държат кристала в дясната длан, а мъжете-в лявата), вдишвате дълбоко и
усещате как въздухът издува стомаха ви, задържате и бавно издишвате. Повтаряте
дихателното упражнение 24 пъти. След това повтаряте утвърждаващите фрази за
балансиране на третата чакра.  Най-подходящото време за медитация е от
10,00 ч. до 13,00 часа.

За ценителите:
Истинските цитрини се срещат рядко на пазара, който е пълен с имитации.
Природните цитрини обичайно са ярко жълти, бледожълти или бледооранжеви.
Тяхната окраска напомня за топаз. Обагрени са равномерно и са прозрачни.
Естественият цитрин е много по-светъл от топлинно обработения, който е по-тъмен
(оранжево-кафяв до червено-кафяв). Като правило, топлинно обработваният камък
има червеникав отенък, за разлика от естествения. Понякога обаче залежи от
аметист, в следствие на високи температури, се превръщат по естествен път в
кафяв цитрин.
Голяма част от цитрина на пазара днес е аметист, преминал топлинна обработка.
При такава обработка често кристалите се пропукват.
"Кат тасманийски дявол си в устата."
 Последен