Cernunnos, наркотиците винаги вредят. Дават илюзии, приповдигат настроението и така убиват.Наскоро имах подобен разговор със син си понеже установих, че макар и не системно, но припалва марихуана. Като майка бях ужасена, но той е пълнолетен и не мога да го накажа, нали?!? Затова направих единственото което можах. На оправданието му, че марихуаната успокоявала нервите му отговорих, че понеже ми е син и го обичам мисля да бъда солидарна с него. И понеже съм разстроена в момента и на мен ми се полага марихуана да "се успокоя". Казах му още, че на всяка негова цигара с марихуана аз ще изпушвам 2 и до където я докараме. Първата му реакция беше, че не иска да пуша понеже ще умра... Питах го, а аз дали искам синът ми да умре? И мисли ли, че е редно децата да си отидат преди родителите? Сега за сега се въздържа, но съм решила започне ли отново ще започна и аз. Полага му се малко той да се тревожи за мен, пък и ако това е начина да го откажа ще го направя...
Мисля, че младите хора посягат към наркотиците понеже искат да им е лесно, да им е постоянно весело или по-скоро приповдигнато, животът са е вечен карнавал и да не се борят с проблемите. Наркотикът е бягство от проблемите и от реалността. Наркотикът дава илюзия, че всичко ти е наред, че си едва ли не божество някакво и повдига самочувствието по лесният начин. Защото иначе ще трябва да си седнеш на четирибуквието, да си решиш проблемите и да направиш нещо със себе си, за да се чувстваш значим. Да ама последното изисква усилия... Наскоро пак близък млад човек ми каза "Ама ние кога ще живеем, ако сега се загробим с работа и проблеми?"... Ами аз цял живот работя и решавам проблеми и въпреки всичко намирах време и да се забавлявам или иначе казано да живея - въпрос на организация...
Темата за наркотиците е болезнена и според мен трябва не само да се обсъжда, но и да се предприемат мерки не само от пострадалите с близки които се дрогират, но и от останалите, защото никой не е застрахован...