Здравейте, свежи и вещи хора!
Иска ми се да получа отговор на няколко въпроса и зная, че тук е правилното място да попитам напредналите в магията на думите ( и не само).
Та, от известно време из платформата TikTok (знаеща чрез своя алгоритъм интересите ми) попадам на видеа, в които се говори за постигане на резултати от т.нар. subliminals (или подсъзнателни послания). Тяхната идея е, че зад фона на бял шум или песен се изричат утвърждения с цел постигане на определени цели (по-добро здраве, отваряне на повече възможности в кариерен план, повече пари, повече популярност в определени среди, а и включително такива насочени към външен вид - като по-хубава фигура, по-красива усмивка и т.н. и т.н.). Утвърждения са изречени много тихо предполагам или така е записано самото аудио, че да не се чуват, като се твърди, че целта им е достигане до подсъзнанието и ангажирането му към действие в желаната насока.
В коментарите пък на някои от видеата имаме основно две мнения - повечето хора казват, че при тях слушането на тези сублиминълс е довело до търсения резултат и малка част хора, които твърдят, че са получили точно обратното на желаното.
Вие как мислите? Възможно ли е всъщност повлияването на подсъзнанието по този начин и как? Възможно ли е да се постигат реални резултати?
Да, ясно е разбира се, че фиксиране в определена мисъл само във вътрешния ни свят и липсата на действие по целта във външния свят няма да ни заведе до никъде. Любопитно ми е, въпреки това - има ли смисъл и полза от подобна практика? Ако има, според вас би ли било по-добре да се направи собствено лично подсъзнателно послание със собствени утвърждения с по-точни и ясни намерения?