Какво ще кажеш за MAOA гена? Защото от въвеждащата ми година в психологията знам, че Caspi et al.(2002) прави експеримент, който показва, че деца, подложени на травмиращи събития в средата на израстването им + low-activity MAOA ген, са по-склонни да проявяват някакво насилствено поведение, когато пораснат. В този случай не е ли комбинация от двете?
До колкото зная аз... Генът MAOA предоставя инструкции за създаване на ензим- моноаминоксидаза А, който е част от едно таковата семейство ензими, които пък от своя страна имат навика да разграждат молекули, наречени моноамини, което те правят чрез химическа реакция, известна като окисление... Това води до едни определени химикали, които пък действат като невротрансмитери- демек те предават сигнали между нервните клетки в мозъка, знаеш... Невротрансмитерите, също знаеш, се разграждат, когато сигнализирането вече не е необходимо...
Въпросната моноаминооксидаза А участва в разграждането на невротрансмитерите серотонин, епинефрин, норепинефрин и допамин... Сигналите, предавани от серотонина, регулират настроението, емоциите, съня и апетита... Епинефринът и норепинефринът контролират реакциита на тялото, когато има стресова ситуация. Допаминът отговаря за движенията... Но не само... Да речем, че примерно- шизофренията се характеризира с патологично повишена допаминова активност в централната нервна система...
Моноаминоксидаза А също помага за разграждането на моноамините, намиращи се в храната...
Моноаминоксидаза А има и навика да участва в нормалното развитие на мозъка още от преди раждането...
Играе роля в контролираното самоунищожаване на клетките (апоптоза), което от своя страна е един важен процес в развитието на много тъкани и органи, включително и онова, което нас ни интересува в случая, а именно - мозъка.
Т.е. този ген е нещо, което всеки го има... Но сама посочваш за средата - "деца, подложени на травмиращи събития в средата на израстването "... Първо е средата, която отключва, а после е отговорът на биологично ниво... Финландия... Там го бяха изследвали и докарали до това, че при 5 ли бяха, та 10% ли бяха, това като комбинация дава престъпници, включително убийци... Пак там бяха доказали, че двата гена - MAOA и CDH13 - не са единствените отговорници за поведение на насилие... Комплексно е... Сложно е...
В случаите на психопатия, когато имаме налице и убийства- това е и нелечимо...