Тая тема май много отдавна се превърна от магическа в чесане на езиците и доказване на нещо...
И преди някой да се засегнал, а аз да се окажа злодея - не го казвам това с лоши чувства...
Ще дам пример от живота и нямащ нищо общо с магията, но мисля, че е достатъчно изчерпателен и ще покаже много неща...
Имам приятел, много добър шофьор.. ама направо е виртуоз зад волана... Буквално прави каквото си пожелае с колата и го прави без кой знае какво усилие от негова страна. Същия този човек обаче няма никаква представа как точно работи двигателя с вътрешно горене, каква е разликата между принципа на работа на бензиновия и дизеловия двигател или пък какво точно представлява скоростната кутия, но това изобщо не му пречи да си кара колата, а шофирането му да е на изключително високо ниво.
На въпросния човек му трябва да знае, че като натисне педала на газта колата ускорява, ако натисне педала на спирачката - колата спира. Ако завърти волана наляво - колата завива в съответната посока и обратното - за завой надясно. Разбира се - има и задна скорост.
Аз от своя страна съм запознат с гореописаните неща обаче ако седна да карам най-много да направя катастрофа, ако и да имам книжка... Поради тази причина не шофирам. Знам си, че движенията ми се дървени и просто не го правя... Не е моето нещо и толкоз.
Същото е и с магията - едно време хората не са били наясно с атомите, протоните, неутроните и тем подобните неща ама са си я практикували изключително успешно... Не ти трябва да си професор от Оксфорд, Харвард или друго елитно учебно заведение, за да станеш успешен магьосник...
Така че хора - карайте си колата и не му мислете толкова за това как работи двигателя... Важното в случая е да знаеш кое са ти педалите, кое волана и как се използват...