ОБСЪЖДАНЕ > СВОБОДНА ЗОНА

За любовта, връзките и още нещо...

<< < (2/14) > >>

posleden:
Да, остава.

Цеци_Вихронрав:
Добре, че Цецито си отваря и пощата по някога, че да види какво разисквате....


Сега ще опитам да обясня своята гледна точка.
Като сте млади искате любов. Ама такава любов дето гаджето хем да е най-желаният от всички ама и да си е само ваше, хем да е секси, атрактивен, предизвикателен, провокираш и постоянно да ви пърхат едни пеперуди в корема като го погледнете.


Ами... Кифли ( съжалявам ама на Лисън и компания много им ходи това обръщение), ако бяхте чели малко повече биология в осми клас ( по мое време тогава го учихме) щяхте да знаете, че те такъв филм няма!


Всичките тръпки, пеперуди и прочие се дължат на хормони, феромони и други химии дето Соломон може да ви ги обясни с подробности. И му се казва Влюбване, а не Любов. И трае кратко... Защото организма свиква с химиите излъчвани от другия.
Затова на лични и по телефона овиквам аз едни кифли, че партньор не се избира по пеперудите в корема, а със здрав разум! И не, че някой ме чува от въпросните кифли, ама ще пробвам пак! Кроасаните да не се чувстват освободени от урока, че да не се развихронравя!


Та така...


Ако търсите влюбване и пеперуди се отдайте на флиртове и ще ви е влюбено и пеперудено. Ако търсите връзка за цял живот, като усетите пеперудите се спрете и преценете добре отсрещния. Защото в една връзка се правят компромиси и от двете страни, но дали можете да направите компромис със всичко? Бихте ли понесли ако партньорът ви е безумно ревнив? Ами ако злоупотребява с алкохол? А ако е агресивен и налита на бой? Или е лигльо (лигла) дето като се разсърди не говори с дни? И най-важното! Вие ще правите компромиси, Ами партньора ви дали ще прави?


Отделно се замислете имате ли общи интереси с този човек? На едно интелектуално ниво ли сте? И не говоря за образование, а за интелект. Аз нямам висше, но повечето ми приятели си имат по няколко и при все това смятат, че съм им на нивото. Та... На едно интелектуално ниво ли сте?


Друго... Имате ли ако не еднакви то поне сходни хобита които да споделяте?
И ще продължа след малко от компютъра, че се измъчих с този телефон.Цеци_Вихронрав:
Така... До къде я докарах? Хобита и интереси...
Ако гаджето обича да ходи за риба, да почива на палатка и да обикаля горите, а вие предпочитате хотела, ресторанта и мола, ами няма как да изградите читава връзка. Няма как да имате съвсем еднакви интереси, но все пак трябва да са сходни. А за коренно различните ще правите компромиси.
И понеже нали ме няма по обясненията ще ви дам както винаги себе си за пример.
Бившият ми мъж...
Връзка базирана изцяло на хормони, феромони и предизвикателства. Ама до тук... Никакви общи интереси, никакви допирни точки освен общата любов към животните и детето. Съответно 8 години взаимно лазене по нервите и развод.И да не решите, че е бил някой идиот (по принцип всички мъже са, но...) бившият ми мъж?  Неее! Свестен мъж е, отговорен, принципен, но... Ами нямаме никакви допирни точки.
После също като една кифла се лутах от мъж на мъж в търсене на любовта дето вечно пърхат пеперуди докато не осъзнах, че те такава любов няма! Те. има я, но за кратко. После като стане от флирт на връзка и чувствата (влюбеността и пеперудите) умират.
Накрая реших да избирам не със сърцето, а със ума.
И си го избрах... Програмистин... Коренно различен от мъжете които съм избирала преди това. Не е устат, не ме дразни и провокира, но пък имаме сходни хобита и интереси. И двамата не гледаме сапунки, четем много и все сходна литература, имаме еднакви (или почти) морални виждания и т.н. Имаме и различия. Той обича да гледа спорт и ралита, аз обичам да гледам филми насочени към психологията. Затова когато има мач или рали, аз си сядам на компютъра и си гледам филмите на слушалки. Хем сме заедно и хем не си пречим.
И в началото и двамата не бяхме влюбени. Харесвахме се, но не бяхме пеперудено влюбени. Хубаво щеше да е, но... Ами живота е гаден! Ама пък се влюбихме постепенно. После с годините пак постепенно любовта се изпари на някъде. Даже аха и да я докараме до раздяла. Ама установихме, че любовта се е превърнала в приятелство, доверие, еднакви цели и някаква привързаност дето хем ти иде да го убиеш говедото, ама всъщност го завиваш да не настине, защото го обичаш в крайна сметка. И не пеперудено, а истински го обичаш!

И след две години в които аз в Чехия, а той в България с отношения дето ни да се съберем, ни да се разделим накрая програмистина дойде и... Ами имаме вече 12 години заедно в които сме се напаснали. Всеки ден ходим по разходки из паркове и музеи. Аз естествено се правя на изтормозена из ФБ, но също като него обичам да хайманя. И двамата искаме да се устроим тук и да си приберем котките. Помежду ни няма ревност и спокойно общуваме с приятели от другия пол без да се крием или чувстваме виновни. И... Ами ако това не е Любов, не виждам какво е!
Та скъпи кифли и кроасани, решете какво искате! Безкрайно чувство на влюбеност или връзка!
Чувството на влюбеност ще е безкрайно само ако като ви отмине с един си намирате друг. В любовта ще имате и възходи и спадове (влюбеността ще се появява и ще бяга системно), но ще имате връзка!

И да не забравя... В една връзка, за да се появява чувството на влюбеност системно ще трябва вие да го събуждате със романтични жестове и други такива дето можете да си ги изровите от книжките със "булеврдна" (както я нарича Сянка) психология!
Урока свърши!
И да не си мислите, че не искам да убия програмистина? Искам! Днес само три пъти! Ама ме заведе да нахраним патиците на езерото, учи с мен чешки и ми обеща колобежка (тротинетка) за осми март и вместо да го убивам му наготвих.Той и той иска да ме убива системно, ама като му наготвя или му угодя нещо друго и му минава.
Та така... Връзките убиват чувствата! Ама убиват само влюбеността! И ако връзката се е държала на едно голо привличане умира!

Solar:

--- Цитат на: Цеци_Вихронрав в  2 Януари 2021 01:32:42, Събота ---Връзките убиват чувствата! Ама убиват само влюбеността!

--- Край на цитат ---
Такова разграничение правиш, защото в българския език има няколко думи със синонимни значения. Езикът/езиците, който/които човек знае, формират възприятията му за света до огромна степен. В английския език има само една-единствена дума за любов/обич/влюбване - (to) love /lʌv/
Давам още един пример, който ми даде лекторът по когнитивна психология в университета. Синият цвят. Английският и руският език разделят цветовия спектър по различни начини. Докато при английския думата 'blue' може да се използва (и се използва) за назоваване на синия цвят в различни нюанси, руският прави строго разграничение между по-светлосиньо /голубóй/ и по-тъмносиньо /синий/. В един експеримент, който се провежда, представят три сини квадрати в различни нюанси на група от рускоговарещи и англоговорещи. Два от тях са двата сини цвята в руския, а третият е много светлосиньо, което е лесно разграничимо от останалите. Съответно руснаците веднага засичат разлика в цветовия спектър между трите вида сини, обаче англоговорещите не. Те виждат само две сини - много светлото, а другите две възприемат за един и същ нюанс. Та, така с всичките разграничения между любов/обич и какво ли още не. Както и Либра е казала - любовта може да се видоизмени, но няма как една връзка да я разруши напълно. Това ще рече, че тя вече не съществува, изчезва, а пък поне аз не съм изпитала такива феномени във връзките, които съм изградила с хората в живота ми. В случай че изчезне, за мен няма смисъл човек да си губи времето, както и това на отсрещния.


Прикачвам снимка със сините.

Цеци_Вихронрав:

--- Цитат на: Solar в  2 Януари 2021 09:05:39, Събота ---Както и Либра е казала - любовта може да се видоизмени, но няма как една връзка да я разруши напълно.
--- Край на цитат ---

По принцип си права, но само ако става въпрос за зрели индивиди. Те обаче не се влюбват само под давление на хормоните, а вкарват и мисъл в цялата работа. Т.е. отчитат и останалите качества на отсрещния, а не само чара му.

От моята камбанария любовта се гради както приятелството - тогава е силна. Другото... Другото е флирт и авантюри.


Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия