Irka,
Магията се нарича ''магия'', защото во време оно хората не са имали нужните научни знания, и всичко що не могат да си обяснят е било магия - дело на Сатаната, демони, ангели, джинове, духчета и т.н. Прости химични реакции, които сега показваме на децата в 7-ми клас, като примерно самозапалване на хартийка под кубче метален натрий във вода, за тях са били магия....защото, видиш ли, как така водата ще гори, това трябва да е дело на Сатаната...и тем подобни...
Та, със сегашните научни знания, които имаме, магията може да се редуцира до наука, която е съвкупност от други вече утвърдени науки - физика, химия, биология, психология...
А енергията, за която говорим в магията не е някаква мистична, свещена, мана небесна, а просто електромагнитна...Тази ''чи/ци/прана'' за която източните учения говорят, енергийните маршрути в китайската медицина и бойни изкуства (акупунктура, цигун) - преди са били мистични, непознати...сега знаем, че тези маршрути се припокриват с маршрутите на кръвоносните съдове, нервите, лимфата и все що в което по-интензивно тече флуид със заредени йони...и е наистина енергия - електромагнитна...и наистина може да се управлява...
Та, магията е управление на такъв вид енергия...и като управление на такъв вид енергия - законите на физиката, биологията, химията, психологията - си важат...та затова няма принцип ''натискам бутона, а пералнята сама си пере'', няма значение на какви градуси, освен ако не става въпрос за собствената ти психика (тоест в случай че използваш плацебо върху себе си)...тогава можеш да натискаш бутона и пералнята да си пере...но аз до колкото знам, идеята на магията не е да се самозалъгваш, че правиш магия...
И да допълня...
Познавам човек, който може да взаимодейства директно с други хора от разстояние - например, лекува главоболие от разстояние (ако е от определено естество), от разстояние успокоява физически и психически човек с паническо разстройство до степен болният да каже ''това беше чудо, спах като новородено'' - това, без да казва нито дума, нито жест...посочва къде какво не му е наред на другия - къде го боли, къде го сърби...ако трябва - мърда крак, ръка...И никога не ми е казвал ''натискам бутона и то само се случва'', тц...работата изисква много енергия, концентрация и пр...