Знаете, че никога не съм била фен на така наречените "учебници" по магия. За сметка на това пък често ви натяквам, че в един фентъзи роман има повече за научаване от всеки учебник. Още повече, че във фентъзи книгите нещата са описани доста по-простичко, без да се навлиза излишно в научни теории и закони.
Та като изключим Пратчет който описва почти всички практики в магията и обяснява защо ритуал не е нужен, но по някога помага, открих из фентъзито и друг писател който... Нямам думи просто...
Труди Канаван. Може да я намерите в "Читанка". 6 книги (две трилогии) които изчетох на един дъх за седмица. Първата тръгва малко бавно и тегаво, но после... Обяснява естествената ни защита, обяснява как да извличаме и съхраняваме енергия. Обяснява как се зареждат кристали докато ги отглеждаме. За това Волк беше писал в затворени секции, но... Той и Сянка като набъркат куп научни термини и в главата ми става каша докато разбера какво искат да кажат. Ама те с жертви на умнотията си.
А Труди Канаван е описала всичко толкова просто, че и идиот ще схване.
И най-много ми хареса частта ктдето обяснява, че тя магията ( бойната такава) често се свързва със кръв, но не кръвта е важна. Кръвта е просто последствие. Идеята там е, че като се порежеш, удариш( имаш открита рана) се нарушава целостта на естествената ти бариера която е кожата и тогава могат да ти изтеглят енергията или да я изгубиш изтичайки от раната.
Има и много фантазия, но е фентъзи роман все пак. А всички тук сме магьосници и можем да отсеем зърното от плявата, нали?
Та ако ви се чете интересен роман който съвсем между другото е и учебник по черна или висша магия, мятайте двете трилогии на Труди Канаван. Първата книга е "Гилдията на магьосниците". Другите ще си ги видите и сами.
И не чакайте всичко на готово, а предложете и вие някоя такава книга.