Автор Тема: За един приятел питам  (Прочетена 5100 пъти)

Неактивен Ардрой

За един приятел питам
« -: 5 Май 2020 01:14:36, Вторник »
Здравейте историята е дълга и обширна но ще съкратя до основни подробности, ако след това се наложи ще доизяснявам. Става дума за мой дългогодишен приятел.  Преди години имаше проблеми със сърцето които дълго го мъчеха но претъря операция и най сетне висчко трябваше да е наред, за сълажение преди две години започна рязко да изпитва силни главоболия почти постоянно. решиха че може да са странични ефекти затова обиколи редица специалисти в продължение на година. всички го подлагаха на серия тестове и проби но не откриваха нищо и така бе препращан към следващия. ходи на терапии, ходи на странни процедури масажи и какво ли още не, но нищо. През последната година главоболията вече не са му основен фактор. по негови думи всяка сутрин след като се събуди започва да се чувства ужасно зле, отпаднал, апатичен и като в полу съществуващо състояние. Точния му цитат на ситуацията е "Просто съм свикнал да се чувствам така, ако до вчера съм бил ок и изведнъж днес изпадна в състоянието което съм от година не бих издържал." След като всички лекари вече са отписани от картинката започна консултации с психолози и отново нищо. Сега се консултира с психиатър и по преценка на лекаря може да започне на психиатрични медикаменти, (каквото и да значи това).

Въпроса ми е може ли да се направи нещо за подобря състоянието му. Препоръчайте ми каквото и да е стига да поправи нещата дори и на 10%. Доста близки сме през годините съм го виждал и депресиран и определено сега ситуацията не е такава иначе разговорите ни одавана щяха да са дали положителен резултат.


Неактивен Цеци_Вихронрав

 • Обсебена
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 10093
 • Total likes: 170
 • Karma: +97/-0
  • Профил
Re: За един приятел питам
« Отговор #1 -: 5 Май 2020 08:36:59, Вторник »
Това главоболие което е постоянно е мигрена и трябва да се установи на какво се дължи. А мигрена може да се получи от много неща, на нервна почва, от синузит, от болен зъб или венци... Даже от неправилна захапка.


Накарай приятелят си да посети зъболекар.

През последната година главоболията вече не са му основен фактор. по негови думи всяка сутрин след като се събуди започва да се чувства ужасно зле, отпаднал, апатичен и като в полу съществуващо състояние.
Това си е депресия в чист вид и щом не е успял да се справи с помощта на психолог е логично да се премине към медикаментозно лечение.
"Кат тасманийски дявол си в устата."
 Последен

Неактивен Ардрой

Re: За един приятел питам
« Отговор #2 -: 5 Май 2020 14:29:31, Вторник »
Посещавал е зъболерак. Въпросния приятел не живее в БГ и много много лекари са търсили какво причинява всичко. За съжаление го познавам много по дълбоко от това което успях да напиша, затова няма как да приема, че е депресия, но странично погледнато знам защо така видя нещата.

Неактивен Цеци_Вихронрав

 • Обсебена
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 10093
 • Total likes: 170
 • Karma: +97/-0
  • Профил
Re: За един приятел питам
« Отговор #3 -: 5 Май 2020 16:09:08, Вторник »
И щом не е депресия какво е?
"Кат тасманийски дявол си в устата."
 Последен

Неактивен Ардрой

Re: За един приятел питам
« Отговор #4 -: 5 Май 2020 17:02:59, Вторник »
Нямам идея. Но се чудех ако му препоръчам нещо за медитация, баланс над вътрешната енергия или подобно дали няма да му се отрази. Лекарите се грижат за физиката му, колкото и да не ми харесва психолозите ще се грижат за ума му. Иска ми се някак си да му помогна да се погрижи за своя вътрешен Аз и да балансира и енергията в себе си. За съжаление нямам познания около тази част, както споменах в друг пост основно съм насочен към таро. Препоръчах му основи на Liber Null На P.J. Carroll, но изглежда не е негова материя. Ако препоръчате по леко практическо упражнение ще съм адски благодарен.

Неактивен Цеци_Вихронрав

 • Обсебена
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 10093
 • Total likes: 170
 • Karma: +97/-0
  • Профил
Re: За един приятел питам
« Отговор #5 -: 5 Май 2020 17:21:45, Вторник »
колкото и да не ми харесва психолозите ще се грижат за ума му.
Защо за теб е проблем, че психолозите ще се грижат за психиката му? Искаш да го правиш ти ли?
А за медитацията... Не виждам защо трябва да учи основи на хаос магията при условие, че му трябва обикновена медитация за разтоварване на психиката.
Честно, от вчера се опитвам да те разбера и не ми се отдава. Уж те е грижа за приятеля ти, а отричаш, че е в депресия при условие, че той сам си казва, че се чувства апатичен и в полу съществуващо състояние. Това си е депресия в чист вид и всеки може да изпадне в един или друг етап от живота си. Не ти харесва, че се е обърнал към психолог за да си оправи депресията, а се опитваш да го цериш с магически практики, което си е бомба със закъснител и не само няма да му помогне, а със сигурност ще му навреди.юКойто и практикуващ маг да попиташ ще ти каже, че ако е в депресивно състояние или дори само да му е крив света за момента не се занимава с магически практики с цел лична безопасност.

"Кат тасманийски дявол си в устата."
 Последен

Неактивен Ардрой

Re: За един приятел питам
« Отговор #6 -: 5 Май 2020 17:34:58, Вторник »
 Добре започвам от начало. Просто не харесвам психолози. Думи като апатичен и в полу съществуващо състояние, той използва да опише физическото си усещане, странно си е. Няма как да е депресия никой депресиран човек няма желанието и силите да става всеки ден с идеята да мине през каквото се наложи за да се почувства добре физически. Не искам да го Церя :Д, Просто щом е готов на всичко искам да има достъп до всичко, щом е решил че за физическото си състояние ще се довери на психолог, смятам че мога да му предложа и други алтернативи. Нямам претенция за нищо освен да му предложа информация до която не е имал достъп и ми се иска да е възможно най безопасна. Медитацията за да разтовари ума му е ок но не му е ефективна. И все пак благодаря за опитите да разбереш какво се случва оценявам го. За да сме на чисто. Не искам да го лекувам, не го ревнувам, не се чувствам отхвърлен или застрашен от психолог, нямам отрицателен поглед над ситуацията му нямам негативни емоции към процедурите му. Просто искам да съм проводник до друг тип информация за него, която никой Лекар или психолог няма да му препоръча и искам да е безопасна това. Не търся нещо което да го оправи магически, искам да отвори ума си и за останалата част от света. Не сме изградени само от ум и тяло а цивилизования свят няма да му покаже вратата към останалото. Да аз мога с ритник да му отворя вратата към магията но невежеството ми ме прави по скоро опасен за него.
 

Неактивен Цеци_Вихронрав

 • Обсебена
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 10093
 • Total likes: 170
 • Karma: +97/-0
  • Профил
Re: За един приятел питам
« Отговор #7 -: 5 Май 2020 18:13:22, Вторник »
Няма как да е депресия никой депресиран човек няма желанието и силите да става всеки ден с идеята да мине през каквото се наложи за да се почувства добре физически.
Категорично невярно. Аз освен вещица съм и обикновен човек и ми се е случвало на 2-3 пъти да изпадна в такава дълбока депресия, че съм се чувствала не просто наполовина жива, а по-скоро само съществуваща не жива. И понеже съм борбена натура съм се насилвала да потърся психолог, да изчета куп литература относно видовете депресия и да изляза от депресивното състояние. Следователно приятелят ти е борбен човек който няма да се остави депресията да го повали, а ще се бори със зъби и нокти да се оправи, което е похвално.

Колкото до:

Просто искам да съм проводник до друг тип информация за него, която никой Лекар или психолог няма да му препоръча и искам да е безопасна това. Не търся нещо което да го оправи магически, искам да отвори ума си и за останалата част от света. Не сме изградени само от ум и тяло а цивилизования свят няма да му покаже вратата към останалото. Да аз мога с ритник да му отворя вратата към магията но невежеството ми ме прави по скоро опасен за него.
Предложи му да гледа филма "Тайната"

http://www.videoclip.bg/watch/589304_tainata-the-secret-bg-audio-2-00-6-1-2
Дава алтернативен подход към житейските трудности и би му помогнал. Само докато е в това депресивно състояние не го карай да се занимава с магия. От магията до лудостта има само една крачка и ако човек не е уравновесен и спокоен може да я направи несъзнателно.
"Кат тасманийски дявол си в устата."
 Последен

Неактивен Ардрой

Re: За един приятел питам
« Отговор #8 -: 5 Май 2020 18:32:51, Вторник »
Благодаря, че въпреки хаотичната ми мисъл ме разбра :Д. Мисля че си прав и найстина този филм ще му е подходящ. Ще дам обратна връзка веднага щом мога

Неактивен Светлина

Re: За един приятел питам
« Отговор #9 -: 5 Май 2020 18:35:27, Вторник »
Този приятел мерил ли си е сатурацията веднага след ставане?

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6178
 • Total likes: 97
 • Karma: +103/-1
  • Профил
Re: За един приятел питам
« Отговор #10 -: 5 Май 2020 18:39:06, Вторник »
Цитат
Просто не харесвам психолози.

Ъъъъ, таковата, нямаш късмет значи...  [kaffe] Имам предвид, че си във форум, дето сега ще ти пише психолог (аз съм)...  [kaffe]

Изчетох ти темата... Наистина трябва да се намери причината за главоболието... От лекари... Съответно ако е диагностициран с депресия, ще му направиш изключително лоша услуга, ако тръгнеш да го забъркваш със занимания с магия... Както и Цеци написа- занимания с магия в дадения случай са противопоказни...

Ако е депресия, то специалистът е психиатър, така че приятелят ти правилно се е насочил към него... Психиатърът, по негова преценка може да предпише медикаменти... Може твоят приятел по желание едновременно с психиатъра да работи и с втори специалист - психолог или психотерапевт (психолог и психотерапевт са различни неща)... Но водещият специалист в случая е психиатър...

Депресията може да е съвсем различно състояние от това, което си представяш... И ако не се лекува адекватно, може да завърши включително и със самоубийство (депресията може да има като съставна дезадаптивни мисли и затова така)... Така че остави психиатрите, колкото и да не ги харесваш, да си свършат работата...

Що се отнася до магията, тя не е панацея... Не предлага лесно магическо лечение, нещо като в стил Хари Потър... Разбира се, пълно е с мошеници, които ще ти кажат обратното... Ей сега, само да размахат магическата пръчка, да кажат "абра кадабра" и ще излекуват аха и целия свят... Би било хубаво, ако беше истина... За съжаление не става така... Обикновено казват: "дай едни пари", после казват "абра кадабра" и болният си остава с болестите, а "лечителят" си заминава с едни пари, спечелени от чужда наивност...

Не прави тази грешка да търсиш лечение в "медитация, баланс над вътрешната енергия" и разни такива общи работи... Не става така... А в неговото състояние, както вече се писа, това е опасно за него...

Това, което можеш да направиш е да си до него и да чувства, че го подкрепяш в решенията му да се бори... Подкрепата е важна в един такъв момент... Важна е повече от медитацията и от "баланса на енергии" (каквото и да значи това "баланс на енергии")...
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен listentothewild

 • Практици
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1101
 • Total likes: 26
 • Karma: +50/-0
  • Профил
Re: За един приятел питам
« Отговор #11 -: 5 Май 2020 18:57:19, Вторник »
За главоболието най-правилно трябва да се изкажат лекарите, за депресията или състоянието, в което е - въпросните специалисти (психолози, психотерапевти)...


Според мен...
Медитацията може да бъде едно чудесно начало на деня или пък задачка, за по-късно, която да успокоява, разтоварва и т.н. Как така не му помага на твоя приятел? Та, тя си е самото начало. Може би и аз не съм разбрала правилно, но ми изглежда така... пропуснат 1 клас и направо после да чете.
Ти си му приятел и е разбираемо да търсиш помощ, но мислиш ли, че би могъл да бъдеш по-полезен от психолог или лекар? И защо най-добрата помощ да не е подкрепата, изслушването и насърчаването в самия процес, през който преминава въпросния твой близък човек.
Преди всичко, всички ние сме хора и трябва да внимаваме, както за себе си, така и за околните. Според теб, кое е най-доброто в случая?
Неактивен Ардрой

Re: За един приятел питам
« Отговор #12 -: 5 Май 2020 19:14:45, Вторник »
Никакъв шанс да знам кое е най доброто. Просто съм притеснен, физически се чувства зле, да знам че има лекарства който да накарат мозъка му да избълва всякакви вечества които да го накарат да се чувства добре, но не съм сигурен дали това е ок. Когато ме заболи зъб пия болкоуспокояващи за да не ме боли и се получава, но е далеч от лекуване. Притеснен съм да не се получи именно това. Нямам контрол над ситуацията и искам не искам ще съм само опора. Най много ми се иска да бъркам, да поговори лекар да изпие едно хапче и Хоп всичко да му е наред, но както Шадол каза в магията няма магическа пръчка, абра кадабра и всичко да е ок не мисля че има и магическо хапче гълташ го и вече всичко ти е супер. Истината е че не е диагностициран с нищо понеже никой не може да излезе с диагноза на какво се далжи физическото му състояние. Последното му лечение е назначено просто защото не октиват друго и е ред на психолозите да се пробват това е.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6178
 • Total likes: 97
 • Karma: +103/-1
  • Профил
Re: За един приятел питам
« Отговор #13 -: 5 Май 2020 19:45:51, Вторник »
Светлина правилно (според мен) повдигна въпросът: "Този приятел мерил ли си е сатурацията веднага след ставане?" - мерено ли е?
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен Ардрой

Re: За един приятел питам
« Отговор #14 -: 5 Май 2020 20:03:24, Вторник »
ще го попитам за да съм сигурен след което ще кажа :)