Автор Тема: Магията в уика според Скот Кънингам  (Прочетена 7874 пъти)

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6192
 • Total likes: 135
 • Karma: +106/-1
  • Профил
Магията в уика според Скот Кънингам
« -: 6 Април 2020 13:00:28, Понеделник »
Според Скот Кънингам магията играе съществена роля в уика, като целта и е от една страна практикуващият да подобрява собствения си живот (но не егоистично и без съобразяване с околните), а от друга, да се вложи борба срещу опустошението на планетата. Често за патерици се използват Бога и Богинята чрез визуализации. Така магията в уика добива статут на нещо като религиозна практика.

Магията в уика Кънингам дефинира по следния начин:

"Магията е проекция на естествените енергии, която довежда до необходимите резултати."

А източниците й са три - лична сила, земна сила и божествена.

Лична сила

Това е собствената ни жизнена сила. Същата, която снабдява с енергия нашите тела. За да се прави магия с лична сила, то тази енергия трябва да е "събудена", насочена към целта и освободена.

Земна сила

Възприема се като силата на самата планета и всичко на нея- живо и неживо. Може да са дървета, животни, камъни, кристали, ухания, етерични масла, вятър, пламъци, вода и така нататък. Всяко от тях притежава специфика.

Божествена сила

Тя е комбинация от проявлението на личната и на земната сили. Води се, че е енергията на Бога и Богинята. Тя е жизнена енергия, но също така е и енергията на самата наша Вселена, която създава всичко съществуващо.

Уика си пада по театралната част, затова уиканите често правят красиви ритуали, в които призовават Бога и Богинята, за да благословят магията им със сила. Но това не го правят като отказ от контрол над собствения си живот и отказ от носене на отговорност. Напротив. Точно обратното целят - уика приветства контрола и носенето на отговорност за действията.

Скот Кънингам е поредният автор, който открито заявява, че електромагнетизмът е енергията, която се ползва от магията. Той уточнява, че само правилно изпълнената магия работи. И е прав. Ритуалът е просто театър, а зад магията стоят законите на физиката, химията, биологията. Ако тези закони на науката не бъдат спазени, то никоя магия няма да сработи без значение от ритуала.

Такава е и позицията на самия Кънингам: че изпълняването на магически ритуали чрез най-различни системи, включително чрез средства като билки или кристали, ще бъде безрезултатно, тъй като истинската мощ на магията лежи вътре в нас самите и е нещо като дар от божеството, което, както вече споменахме, не е божество в класическия смисъл на думата.

Неговото описание на начина, по който работи магията, е следното: без да е експерт по електричество, може да си включи тостера и да си препече хляб. И по същия начин за целите на магията, човек се "включва" в енергиите, които кръстосват пространството, преминават около и през него. А начините, по които може да се осъществи магия, са много.

Авторът приема, че всеки може да практикува магия, независимо дали в религиозен контекст или не. И всеки може да използва какъвто и да е ритуал, дори да му е хрумнал на момента под формата на жестове и думи (заклинания). Достатъчно е да разбира истинската природа на магията. А който иска да разбере каква е истинската природа на магията, достатъчно е да я практикува.

Друг въпрос, който Скот Кънингам разисква, това е за опасностите в магията. Той заема позицията, че и да пресечем улицата е опасно, ако няма да спазваме никакви правила. Но ако ги спазваме, тогава пресичането не е толкова опасно. Същото е и по отношение на магията.

Автор: The Shadow
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен posleden

 • Практици
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2695
 • Total likes: 115
 • Karma: +85/-0
  • Профил
Re: Магията в уика според Скот Кънингам
« Отговор #1 -: 8 Април 2020 04:34:16, Сряда »
 :)
Не нося броня.
Не всеки, който скита, е изгубен.
Не съм магьосник - тук съм само за цвят.