ОБСЪЖДАНЕ > СВОБОДНА ЗОНА
Aлчност и страх
Veleroth:
Наскоро четох в една книга как хората сме контролирани от алчността и страха тъй като едното е пряко свързано с другото. Ще дам примера който ми беше даден на мен в тази книга. "Страха ни кара да ходим на работа ,докато алчността ни кара да искаме все по-новото мислейки, че се доближаваме към нашата мечта и илюзията към нещо по-добро. Затова хората сме затворени в този капан наречен "мишата надпревара" и поради тези емоции хората живеем в ограничение."
Самия пример е на английски, така че ако има нещо за изясняване, моля да ми кажете. Какво мислите по този въпрос ?
Libra777:
Може и да важи за хората с ниво на развитие първа чакра или иначе казано - за тези, чиято единствена потребност е оцеляването... А успешните личности, за да бъдат такива, първо трябва да осъзнаят страховете си и да ги преодолеят. Едва ли който и да е успял човек е станал такъв поддържайки ги и водейки се по тях...
Цеци_Вихронрав:
Стремежа да оцелеем и се развъдим ни е генетично закодиран. От там и страхът дали имаме достатъчно и за утре. Аз самата съм възпитавана със сентенцията, че един мъж до 40г ако не е създал дом и не е отгледал дете не е мъж. И понеже тате ме третираше като момче и... На 40 бях поотгледала синът си и имах собствен дом. :) Имайки свой дом не се страхувам, че ако остана известно време без работа няма да мога да си плащам квартирата и ще остана на пътя - примерно... От там насетне обаче... От там насетне идва алчността и тя няма нищо общо със страха. Защото е едно да се обезпечиш със жилище, за да не спиш на пътя и да се стремиш към добре платена работа, за да живееш нормално или дори, за да си плащаш екскурзии, учение или каквото там което ти носи радост и те обогатява духовно и съвсем друго да трупаш от алчност. Защото да имаш няколко жилища, няколко коли и т.н. и да искаш още и още... Можеш ли да се разчекнеш и да живееш на няколко места едновременно? Не мисля. Да не говорим, че алчността е бреме. Алчните хора трупат, но не се радват на натрупаното. Те просто трупат още и още и от мерак да имат още пари се хранят с боклуци, правят икономии от всичко и живеят скотски.
Имам такива близки и познати и често ги питам, защо по дяволите като имат пари живеят така??? Отговорът е, че те понеже се ограничават, затова имат. Е и какво от това? Аз на нямането си отгоре и на всичките заеми дето връщам пак живея по-добре от тях.
Veleroth:
--- Цитат на: Libra777 в 10 Ноември 2019 18:58:09, Неделя ---Може и да важи за хората с ниво на развитие първа чакра или иначе казано - за тези, чиято единствена потребност е оцеляването... А успешните личности, за да бъдат такива, първо трябва да осъзнаят страховете си и да ги преодолеят. Едва ли който и да е успял човек е станал такъв поддържайки ги и водейки се по тях...
--- Край на цитат ---
Напълно съм съгласен, но хората не осъзнават, че ги е страх, отказват да го приемат...
Цеци_Вихронрав:
Аз още не мога да схвана какво общо има страхът със алчността? Страх от какво ще ме накара да бъда алчна и да трупам и трупам като Плюшкин?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия