ОБСЪЖДАНЕ > СВОБОДНА ЗОНА

Самотата

<< < (2/2)

Llure:

--- Цитат на: Libra777 в 23 Август 2019 05:44:47, Петък ---
Нормално ли е да се появява чувство на самота, докато си заобиколен постоянно от хора? А да усещаш липса на общуване сред множество от разговори; да имаш чувството, че говориш много, без да си казал нищо? Или пък графикът ти да е препълнен, почти да нямаш свободна врене... А да имаш чувството, че нищо не правиш и да ти е празно, монотонно, скучно...
--- Край на цитат ---

Може постоянно да си заобиколен от хора, но въпросът е какви хора... Ако никой не предава и приема на твоята честота, нормално е да се чувстваш самотна. С други думи, при мен чувството на самотност зависи от това, дали хората около теб са "твоята порода". Социалните контакти могат да са повърхностни и общо взето да не ти носят удовлетворение, но все пак са за предпочитане пред изолацията - тя вече е опасна, предвид вродената необходимост от общуване. Но това се отнася по-скоро за формална среда, а не за приятелска такава, защото приятелите все пак си ги избираме.

Това което казва Цеци - че чувството на самотност е да не се чувстваш обичан, не винаги е вярно за мен лично. Често се чусвствам самотна с хора, за които знам, че ме обичат. При мен самотата е еквивалетна на чувството никой около мен да не ме познава наистина и да се чувствам неразбрана, да няма с кого да разисквам теми, които ме вълнуват. Повечето от хората в близкото ми обкръжение могат само леко да дращят по повърхността на моята същност и все пак да им е неизвестно какво става вътре. Това не значи, че не сме приятели - разчитаме един на друг, уважаваме се и си подкрепяме. Предполагам, че това е до характер - доколко си склонен да допускаш другите до себе си. И също зависи от това какви са ти очакванията при комуникацията с другите.

--- Цитат на: Libra777 в 23 Август 2019 05:44:47, Петък ---Какво за вас означава да бъдеш сам? Различно ли е от това да си самотен? Лошо ли, е добро ли е, кога и защо се случва, на кого се случва?
--- Край на цитат ---

Да си сам не е непременно лошо. Дори понякога е необходимо. По пътя към себепознанието обикновено вървим сами и мисля, че колкото повече се доближаваме до същественото, толкова повече ценим времето, когато можем да останем сами. Но да си сам е обективна реалност, а да си самотен - субективно възприятие.

Не съм сигурна, че е емпирично доказано, но бих предположила, че необходимостта да си сам е в положителна връзка с интелекта. Примерно, ако погледнем в историята, генийте винаги са предпочитали да са сами. Е, на тях са им липсвали социални компетенции, което е друго, но все пак при тях изолацията е необходима. Не мога да преценя обаче за връзката между емоционалната интелигентност и самотата.

И накрая, случва се на всеки в определен момент да е сам или самотен. Както казва един приятел, такъв е животът.

posleden:
Такъв е животът!  :)

Veleroth:

--- Цитат на: Libra777 в 23 Август 2019 05:44:47, Петък ---Нормално ли е да се появява чувство на самота, докато си заобиколен постоянно от хора? А да усещаш липса на общуване сред множество от разговори; да имаш чувството, че говориш много, без да си казал нищо? Или пък графикът ти да е препълнен, почти да нямаш свободна врене... А да имаш чувството, че нищо не правиш и да ти е празно, монотонно, скучно...Самотата, или по-скоро самотността, е въпрос, по който напоследък доста мисля (но в крайна сметка нищо не измислям). Любопитно ми е да чуя и още мнения... Какво за вас означава да бъдеш сам? Различно ли е от това да си самотен? Лошо ли, е добро ли е, кога и защо се случва, на кого се случва?
--- Край на цитат ---

Всичко е много относително, много зависи от хората с които си заобиколена, какво правиш, носи ли ти удоволствие, добре ли се чувстваш с хората които са покрай теб. Да, нормално е да се чустваш сам, когато си заобиколен от хора които с IQ на златна рибка и затворен начин на мислене. Нормално е, да имаш чувството да самота в такава ситуация.
За мен да бъдеш сам е да няма никого покрай теб, да няма към кого да се обърнеш, когато имаш проблем и да няма на кого да споделиш. За мен това е да си сам. Самотността от друга страна е нещо хубаво ако е добре приложена, защото каквото и да си пишем, хората, когато са сами, не ползват това време да подобряват себе си а да не правят нищо. Да си сам е доста хубаво, защото имаш време в което ти можеш да се изградиш като човек, но да не забравяме, че сме социални същества и не е препоръчително да се отделяме от обществото, защото идва един момент в които ти, като социално същество се нуждаеш да общуваш с хора

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия