Снощи реших да направя упражнение за концентрация на мисълта, въпреки че бях много изтощена физически и мислех, че по-скоро ще заспя.
Тъй като в предишните опити нямах успех, реших да сменя позата на тялото. Легнах в тъмна стая, пуснах шаманска музика и затворих очи. Относно дишането - не съм го контролирала, само го успокоих в началото, а после го наблюдавах и се отпусках постепенно с всяко издишане. Още тогава се получи приличен резултат на немислене. Слушах ритъма на ударния инструмент и си представих, че танцувам шамански танц - произволен, но се получи някак естествено. След около 10-15 минути наблюдавах интересен ефект, който не знам как точно да нарека.
Мислите ми се разчистиха изцяло. В един момент очите ми сякаш бяха напълно отворени и гледах около себе си, без да това да ми представлява усилие. Същия ден бях ходила до едно красиво естествено езеро в защитена местност. Пренесох се на брега на езерото умишлено и продължих да танцувам в ритъм с музиката. Мина известно време, в което извършвах само това действие. Забелязах, че дишането ми се е променило. Вдишванията бяха кратки, сравнително на рядко - все едно почти не дишах. Беше ми сякаш лесно да се пренасям от едно място на друго около езерото и го оглеждах в красиви детайли, без да напрягам въображението си. Това беше различно от случаите, в които съм си представяла някакъв обект или място, защото не изискваше такова усилие - сякаш бях там и просто гледах, не се напъвах да си представя. Влязох в средата на езерото, стъпвайки по повърхността на водата, и танцувах там, заобиколена от дива гора.
В това състояние реших да се концентрирам върху неща, които искам да се случат на следващия ден. Без да използвам сигили, просто да се концентрирам върху това, което искам. Мисля, че концентрацията ми беше много по-лесна в сравнение с напълно будно състояние. Бих го описала така - в онзи момент аз бях изцяло своята мисъл. Нямаше визуализация и танц - само мисъл за това, което искам. Ще разбера до утре дали е имало ефект, макар че това си беше някакъв мой експеримент. Бях си направила сигил за това, което исках, но нямах намерение да го ползвам тази вечер, затова не се постарах да го запомня. Просто си помислих какво точно искам.
Имаше нещо леко дискомфортно: В един момент явно съм била толкова отпусната, че имах чувството, че ще се задуша, затова се налагаше да вдишвам нарочно (а не умишлено да забавям вдишването). Тези нарочни вдишвания не смущаваха целия процес. По-нататък в упражнението усетих, че явно в неудобната позиция на главата и врата (заради възглавницата) се притиска трахеята ми и ми става много трудно да вдишвам. Друг път не съм се отпускала чак толкова, но за вбъдеще няма да ползвам възглавница.
В обощение, много интересно за мен преживяване. Навярно е автохипноза?
Цялото упражнение трая около 35 минути - толкова бяха изминали от пускането на шаманските звуци. Когато реших да приключвам, благодарих за преживяването и започнах бавно да си възвръщам мислите и да размърдвам леко пръстите на ръцете, после тялото. Стараех се да стане постепенно. Накрая отворих очи и се усетих много различно в сравнение със състоянието си преди малко. Бях вдъхновена, но и изморена, така че заспах след няколко минути, като първо побързах да се уверя, че съм напълно будна и стоя действително в стаята си.
PS. Трябва да призная, че малко се страхувам от това, което беше написал Shadow за психичните разтройства и как можеш да се озовеш на "опасно място", където не различаваш реалността. Може би ще трябва да се консултирам по този въпрос... Искам да разбера дали този ми експириънс се дължи на автохипноза, на умора или нещо друго? Трябва ли да се избягва или насърчава подобно нещо?