ОБСЪЖДАНЕ > СВОБОДНА ЗОНА
Мисъл и действие в едно цяло
Astaroth:
--- Цитат на: Solomon в 28 Април 2019 14:24:32, Неделя --- Как да стане така, че това действие, в конкретната ситуация удрянето да се случи когато трябва, освободено от мисълта за него. Например когато ти замахнат да можеш да се предпазиш и да контраатакуваш по същия начин както ходиш - не си казваш сега ще си преместя първо левия, а после десния крак.
Е те това идва с опита, таковата...
--- Край на цитат ---
Само и единствено от опита ли...Защото ти можеш и 10 години да тренираш и пак да не достинеш такова състояние.
Solomon:
--- Цитат на: Astaroth в 28 Април 2019 14:28:07, Неделя ---Само и единствено от опита ли...Защото ти можеш и 10 години да тренираш и пак да не достинеш такова състояние.
--- Край на цитат ---
Зависи как тренираш...
Libra777:
Ще ти го обясня от гледната точка на каратист, понеже даде примера с удрянето на противник...
Първо, бойното изкуство(без значение кое е то), не се "овладява"... То се учи цял живот и уменията винаги могат да се доусъвършенстват. Неслучайно няма живи хора с 10-ти дан(това е степен, означаваща че трениращият е постигнал съвършенство)... Така че 10-те години, които ти спомена, се равняват горе-долу на нищо...
Второ, постигането на такова състояние става с много-много труд, постоянство и непрестанен стремеж към израстване. Освен правилна и бърза техника, ти трябва концентрация, трябва умът да е в спокойно състояние, тялото да не те издава какво смяташ да правиш, да имаш светкавично бърза реакция и контрол върху тялото си, да забелязваш всяка грешка на противника и т.н. Мисля, че няма нужда от повече изброяване, за да схванеш какво имам предвид... Просто единството между ума и тялото се учи цял живот в бойните изкуства, не става току-така...
И на въпросът дали трябва само опит - не, не е само до опит. Нещо може да се постигне от един за две години, а друг да не го овладее и за цял живот... Всичко е твърде индивидуално
Astaroth:
--- Цитат на: Libra777 в 28 Април 2019 17:21:45, Неделя ---Второ, постигането на такова състояние става с много-много труд, постоянство и непрестанен стремеж към израстване. Освен правилна и бърза техника, ти трябва концентрация, трябва умът да е в спокойно състояние, тялото да не те издава какво смяташ да правиш, да имаш светкавично бърза реакция и контрол върху тялото си, да забелязваш всяка грешка на противника и т.н.
--- Край на цитат ---
Ето това ме интересуваше, защото предполагам, същите принципи могат да бъдат приложени и към други аспекти на живота, не само в битка.
Veleroth:
--- Цитат на: Libra777 в 28 Април 2019 17:21:45, Неделя ---Ще ти го обясня от гледната точка на каратист, понеже даде примера с удрянето на противник...
Първо, бойното изкуство(без значение кое е то), не се "овладява"... То се учи цял живот и уменията винаги могат да се доусъвършенстват. Неслучайно няма живи хора с 10-ти дан(това е степен, означаваща че трениращият е постигнал съвършенство)... Така че 10-те години, които ти спомена, се равняват горе-долу на нищо...
Второ, постигането на такова състояние става с много-много труд, постоянство и непрестанен стремеж към израстване. Освен правилна и бърза техника, ти трябва концентрация, трябва умът да е в спокойно състояние, тялото да не те издава какво смяташ да правиш, да имаш светкавично бърза реакция и контрол върху тялото си, да забелязваш всяка грешка на противника и т.н. Мисля, че няма нужда от повече изброяване, за да схванеш какво имам предвид... Просто единството между ума и тялото се учи цял живот в бойните изкуства, не става току-така...
И на въпросът дали трябва само опит - не, не е само до опит. Нещо може да се постигне от един за две години, а друг да не го овладее и за цял живот... Всичко е твърде индивидуално
--- Край на цитат ---
Съгласен съм с нея, аз като таекуондист и ммеец, също имах такива проблеми, но всичко зависи от това колко време полагаш в тренировките и идва единмомент в който, ти, когато си подготвен, можеш да реагираш без да имаш нужда да се подготвяш
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия