Празник, обедно време и аз съответно- до голям хранителен магазин за дребни покупки... Купих що купих, тръгнах да чакам автобуса на спирката... А там, нали празник, та преливаше от народ... С доста повече покупки от мен, от същия този магазин... С едно изключение...
Малко отдалечени по в страни от спирката, стояха и те да чакат автобуса, едно циганско семейство- майка, баща, две циганета... Едното 3 годишен малчуган, а другото да е било на 6-7 г. Всичко купено от тях- един хляб, едно безалкохолно (очевидно питието е за празника) и два пакета царевични пръчици...
Царевичните пръчици изглежда бяха обяда на децата, имайки предвид късния час... Двете циганета всяко хванало един пакет и ръпа лакомо и с огромна скорост пръчици... Малкото обаче трепери от глад и си разсипа пръчиците по асфалта, съответно изпадна в див ужас от което... Тъпче с крачета на глад, посяга към пакета пръчици на брат си, който пък също явно скоро нищо не ял, та се пробва да се скрие настрана... Безуспешно... Родителите го изкомандваха да даде от пръчиците на братчето си, което пък директно отмъкна целия пакет и забегна с него настрани... Баткото стана нещастен от което, но нищо не каза...
Циганката я гледам, готова да ревне на гледката на гладните си деца, спорещи за царевични пръчици... Циганинът забол поглед тъжно в земята... И не, не тръгнаха да просят... А около тях просто една бездушна тълпа от преяли шишкави хора с огромни препълнени свръх отгоре с храна торби и те ще я празнуват, ще се тупат в гърдите колко са добри и т.н...
Гадно ми стана за тези цигани... Явно са честни... И не от пороци са на това дередже... Не видях нито един от двамата да пуши... И бяха купили не алкохол, а безалкохолно някакво от най-евтините... Да речеш да си дават парите залудо да ги пропиват- не...
Извадих някакви пари, не много, но толкова ми финансовите възможности, приближих до циганина, дадох му ги и му заръчах да вземе да си купи храна на семейството... Циганинът се шашардиса и в първия момент не можа да реагира... Реагира буквално с 5 минути закъснение- не е като да му се е случвало някой да му помага, нито пък и се надявал дори минимално на помощ, та... Той не знаеше как да реагира на жеста ми, какво да прави... След 5 минути го измисли... Строи децата си да ми махат с ръчички и пожела хубави празници... Оправиха ми тези цигани с топлата си реакция настроението за целия ден...
Но и ме замислиха за човешкото бездушие... Отново... Присетих се за една руска песен... Колко точно е написана... Отново я оцених...
"У многих здесь душа мертва,
Они мертвы внутри!
Но ходят и смеются,
Не зная, что их нет..."
(за незнаещите руски, превеждам любителски: "У мнозина тук душата е мъртва, те са мъртви отвътре! Но ходят и се смеят, не знаят, че ги няма...")
Някой гледал ли е филмът "Предай нататък"... Проектът е хубав... Та... Ако ви падне случай- предавайте нататък... Иначе мъртвите от вътре ще направят света да бъде преобладаващо от зомбита...