ОБСЪЖДАНЕ > СВОБОДНА ЗОНА
Външен вид и характер
Libra777:
В днешни дни често се чуват изказвания от рода на: "Външният вид няма значение"; "Не е нужно да си красив, за да си добър"; "Може тялото ти да не е в добър вид, но да имаш красива душа" и т.н. Древните гърци, от друга страна, са вярвали в точно обратното - че външният вид и вътрешният свят на човек са едно неделимо цяло, тоест какъвто ти е характерът, такова ти е и тялото...
Аз лично съм привърженик на второто твърдение. Смятам, че симетричните и правилни черти съответстват на уравновесена и балансирана личност, докато асиметрията е признак на някаква разколебаност... Вярвам, че притежателите на остри черти на лицето имат и по-остри характери, докато тези с меки черти имат и по-меки характери... Който добре се грижи за здравето на тялото си, по-добре се грижи и за емоционалното и духовното си здраве...
Разбира се, хората не могат да се разделят на "хубави и грозни", нито на "лоши и добри", тъй като тези категории са твърде субективни, но със сигурност може да кажем, че има такива, които са симпатични на повечето хора и такива, които са по-скоро антипатични на обществото. Да вземем за пример новопостъпилите осмокласнички в гимназията - Теди и Вики *примерно де* Теди ходи пригърбена, има бледа кожа с нездрав вид и много пъпки, дрехите ѝ са леко намачкани, зъбите ѝ са криви. В същото време Вики има изправена стойка, чисто лице, прави бели зъби и добре оформено тяло... Не е нужно да си ясновидец, за да се сетиш, че Вики ще общува по-добре със съучениците си, докато Теди има потенциал да се превърне в аутсайдер и да не намери общ език с другите... Най-вероятно ще се окаже, че втората е по-срамежлива, неуверена в себе си, плаха, с по-слаба воля и по-тясна зона на комфорт от първата...
Ако обаче си роден с гърбав нос *пак само примерно*, не значи, че щом си роден с "грозен" нос, си обречен да носиш грозен характер до края на живота си и просто Вселената не ти е оставила друг избор... Напротив. Смятам, че ако един човек е с добър характер и в същото време се старае да изглежда добре, може да бъде хубав и с несъвършенствата си, и даже някое от тях да се превърне в най-големия му чар.
Вие какво мислите по въпроса? Има ли връзка между външния вид и вътрешния свят на човек или само повърхностен човек би казал така?
theshadow:
Единствено при някои заболявания има връзка между външен вид и... Ъм, всъщност не характера, а заболяването... Например Синдром на Даун... Останалото е, че който каквото си завъди за характер, това ще му е... Без значение как изглежда външно... Може да е много красива опаковка с много гнило съдържание или пък не- въпрос на житейски път, а не на физически характеристики... [yes]
Astaroth:
Всичко е въпрос на възприятия според мен. За едни даден човек ще е грозен, за други красив, за трети безразличен. Същото е и с характера. Не случайно я има поговорката "За всеки влак си има пътници." Определено трябва да има грижа за външния вид, но не е добре ако това се превърне в самоцел, както е масово в днешното общество. Какво ли не си причиняват хората, за да се харесат на дадена аудитория...
Solomon:
И аз мисля, че характерът може да се прояви като физическа характеристика на човек и че двете - характер и външен вид, взаимно си влияят.....или сякаш по-скоро характерът влияе на външния вид. Естествено, изключвам строго генетично предаваните външни черти или такива дължащи се на заболявания (но при такива случаи, точно тези външни черти могат да повлияят на характера...ще дам примери). Не става въпрос за добър и лош характер, или за привлекателен и непривлекателен външен вид. Става въпрос за това, как например можем с един поглед да преценим някои черти на характера на даден човек, уповавайки се на физическите му характеристики, без да е нужно да слагаме етикетите ''красиво'' и ''грозно''...и то не от типа ''ухото му има еди каква си форма - значи обича прасета'' или ''брадичката му е заоблена и мъничка - значи гледа Стар Трек''....Всъщност, не знам как точно става този номер...
Ето един бегъл пример относно тази връзка, но нещата не са съвсем толкова прости както в простичкия ми пример......Та, имам един приятел, който очевидно не харесва някои неща във външния си вид - не е много висок и е пухкавичък (не е дебел, просто телосложението му е тип ендоморф) и т.н. и много се комплексира...като защитен механизъм, през последните години изгради в себе си една арогантност, привидно високо самочувствие и един фалшив непукизъм...прави ''готини'' физиономии и върви агресивно...За другите може да е наистина такъв, но аз виждам неувереността му в себе си...и съм убеден, че стана такъв, точно защото го майтапеха за външния му вид...
Та, таковата...
Libra777:
--- Цитат на: Solomon в 27 Април 2019 19:36:46, Събота --- Не става въпрос за добър и лош характер, или за привлекателен и непривлекателен външен вид. Става въпрос за това, как например можем с един поглед да преценим някои черти на характера на даден човек, уповавайки се на физическите му характеристики, без да е нужно да слагаме етикетите ''красиво'' и ''грозно''...и то не от типа ''ухото му има еди каква си форма - значи обича прасета'' или ''брадичката му е заоблена и мъничка - значи гледа Стар Трек''....Всъщност, не знам как точно става този номер...
--- Край на цитат ---
И аз не знам как точно става, но също мисля, че може да се определи по външния вид на някого дали е срамежлив, арогантен, агресивен и т.н. Просто сякаш е изписано на лицето, знам ли... При мен също го има и това, че ако някой ми изглежда симпатичен, обикновено харесвам и характера му. Ако пък смятам някого за добър човек, то той става и на външен вид по-красив в очите ми... Това с хубав-грозен; добър-лош си е субективно де, но определено защитавам тезата, че вътрешният ни свят се изписва и на лицето, и на тялото. Все пак умът ни не е отделен от тях...
--- Цитат на: Astaroth в 27 Април 2019 17:06:44, Събота --- Всичко е въпрос на възприятия според мен. За едни даден човек ще е грозен, за други красив, за трети безразличен. Същото е и с характера. Не случайно я има поговорката "За всеки влак си има пътници." Определено трябва да има грижа за външния вид, но не е добре ако това се превърне в самоцел, както е масово в днешното общество. Какво ли не си причиняват хората, за да се харесат на дадена аудитория...
--- Край на цитат ---
Нямах предвид това да си изкуствено нагласен, гримиран, с пластични операции и понеже си си "променил" вида, това да се отразява и на характера ти... Тъй като реално тези боички не са част от теб, няма как да имат общо с личността ти. Също е вярно, че за всеки влак си има пътници и че всеки смята нещо различно за красиво...
--- Цитат на: theshadow в 27 Април 2019 16:11:12, Събота --- Може да е много красива опаковка с много гнило съдържание или пък не- въпрос на житейски път, а не на физически характеристики... [yes]
--- Край на цитат ---
Какво разбираш под "хубава опаковка"?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия