Вчера на работа точно това се коментираше - кой какво и колко изпил предната вечер и с каква салата. Оказа се, че всички са пили освен някакъв концентрат и вино, само аз и семейството ми сме пили компот... И един колега ми казва "Ако ти е свършила ракията, наскоро сварих, ще ти дам." А аз обяснявам, че на тоя ред у нас три вида ракия, водка, уиски, мента и две бутилки домашно вино, но просто на никой не му се е пиело. И следващата реакция е "Ама как ще направиш една тава зелева салата и няма да пиете ракия???". И обяснявам, че у дома салатата е като един вид гарнитура на вечерята, а те ме гледат странно...
Вечерта коментирам случая у дома и син ми казва, че по цял свят да пиеш системно е болест, само в България ако не пиеш те питат да не си болен, че не пиеш.
Бившият ми съпруг злоупотребяваше с алкохол и това бе една от причините да се разведем. После години наред живях сама и зарязвах гаджета само защото пиеха ежедневно макар и по малко по техните си сметки. Малко-малко, ама за мен 200 гр ракия и кана вино или два литра бира са си много. Сегашният ми партньор пие колкото мен, от дъжд на вятър и в минимални количества и сме си добре. Вярно, че или ни гледат странно като се съберем с приятели, или направо си ни вземат на подбив, но ние сме си добре.
И пак вчера покрай коментарите за компота питах колегите защо според тях трябва всяка вечер да пием?! И те обясняват, че то какво друго вечер освен да седнат с жените си на маса и да си пийнат?! И ме питат ние как си прекарваме вечерите по без пиене. И обяснявам, че или гледаме някой филм, или си пускаме музика и на фона и аз си пиша по форумите, а той оправя нечий компютър, или пък оголваме масата и аз правя бижута, а той ровичка някаква техника и общо взето не скучаем. Това обяснение обаче не ме направи по-малко странна в очите на колеги и колежки...
Много съм ровила, чела и разпитвала за зависимостите и стигнах до извода, че у нас проблемът е първо в алкохола, после хазарт и накрая наркотици. И всичко това се отключва или от силен стрес или от...
скука?!?
Аз самата като се зарина в проблеми и залитам по лото игри на лафка. Отчетох си го като зависимост и като съм бясна заобикалям лафките от далеко, защото после ще ме е яд, че съм си изхарчила 5-те лева, ама повече ще ме е яд, че съм поддала на някаква си зависимост. Цигарите като порок са ми достатъчно.
Скуката обаче... Замислям се дали да не драсна статия по темата... Не мога да разбера как може на някой да му е скучно??? Да ти е скучно значи да нямаш хоби, да не ти се чете книга, да не ти се гледа филм, да нямаш някакви други интереси и занимания които да ти доставят удоволствие... Колко трябва да си тъп, за да се докараш до положение да ти е скучно и от там да посегнеш към видове опиати като алкохол и дрога???