Автор Тема: НИВА НА СЪЗНАНИЕТО - част 3  (Прочетена 7513 пъти)

Неактивен theshadow

  • Админ-ДИКТАТОР
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 6192
  • Total likes: 135
  • Karma: +106/-1
    • Профил
НИВА НА СЪЗНАНИЕТО - част 3
« -: 10 Юни 2017 15:06:13, Събота »
НИВА НА СЪЗНАНИЕТО

Едно от нещата, на които Питър Карол акцентира, когато разглежда нивата на съзнанието е, че става въпрос за схеми, като реално умът е много по-сложен от схемите, което им придава известно несъвършенство. Опитите на автора да навлезе в сферата на психиатрията с твърдения, че няма яснота за причините за появата на лудостта и съответно няма лек, са несъстоятелни и тази част ще я прескоча. Само ще спомена, че в психиатрията диагноза "лудост" не съществува и от там насетне всяко психично заболяване е само за себе си по цяла поредица от показатели.

Като цяло, схемата за нива на съзнанието, която разглежда Питър Карол, е базирана на криворазбран Фройд. Схемата включва:

- Безсъзнанието - или преводачът на книгата се е провалил с превода, или Карол не е наясно с терминологията - това е всъщност несъзнаваното. Според Карол същото няма голямо приложение, освен да си почива човек в него и да се предпазва организма по време на тъмните часове. Реално не е точно така. Несъзнаваното е много по-голямо като обем съхранени данни от осъзнатото. Поради тази причина Фройд определя скритите съобщения от несъзнаваното като форма на вътрешна комуникация извън осъзнаването. Като оставим психоанализата и другите науки от този вид настрана- ролята на несъзнаваното при магията е голяма и не само що се отнася до начина на действие на сигилите.

- Сънуването - отделено е като ниво на съзнание, притежаващо много функции. Счита, че то отваря прозорец към психичното измерение с по-малко достъпните области от паметта. Това е така, а въпросното измерение е несъзнаваното. Сънуването е разглеждано като средство за навлизане в гностично ниво и за действие в него.

- Автоматично състояние - за извършване на всякакви задачи, които не изискват мислене след като веднъж са били научени (примерно- ходене). Нежелателно е да се прекарва целия живот по този начин. Като ползи от него Карол посочва възможността от него много лесно да се премине към ясновидство или към правене на магия.

- Будно съзнание - според Карол е налично, когато умът предизвика някакъв неавтоматичен отклик спрямо някакъв стимул и зависи от интелекта. Отредена му е малка роля в магията.

- Гностично ниво - появява се, когато умът започне интензивно да осъзнава нещо. Гнозисът е състоянието, което също се препоръчва като изходна точка за направа на магия.

- Психичен цензор - това е нещото, което защитава всекидневното внимание и пречи на достъпа до несъзнаваното. Методите за правене на хаос магия в огромната си част се основават на това, че трябва да се преминава покрай „психичния цензор“ и да се достига до несъзнаваното вместо да се работи със съзнателния ум, защото така магията може да бъде осъществена чрез средства, неизвестни на съзнателния ум. В което има определена истина и логика. Но не бива да се пренебрегва и съзнателния ум в процеса на правенето на магия. Самият психичен цензор е вредно за психиката да бъде изцяло изключван. 

Автор: The Shadow
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.