Веднага се сещам за обичая с връзването на червен конец на лявата ръка против уроки.Червения конец символизира пъпната връв-извор на живот и енергия и за това се връзва само от майка на дете.Другото,за което съм чувала е вграждането на сянка в страежа на къща или мост.Това се правело,за да може строежа да е неразрушим и да има таласъм който да го пази.Най-често са се вграждали млади невести,като 40дни след вграждането им те умирали и се превръщали в пазители на строежа.Една от най-известните легенди за вграждане е легендата за Дяволския мост над река Арда.Легендата гласи,че докато майстора строял моста млада невяста му носела храна.Тя починала по късно а майстора вградил сянката й в моста,за да е неразрушим.Мостът бил построен през 1511г. и до сега не е реконстроиран нито веднж.В България има десетки мостове с подобни легенди,както и много големи и значими сгради,в които са вграждани млади невести за защита.Много от тях са възпяти и в българското творчество.Най-хубавата и най-работливата невеста,била избирана за вграждане и пазител.Ето и една песен,която разказва за вграждането.
Вградена Невеста - /Струга/
Дзид ми дзидале девет майстори,
девет майстори до девет бракя,
деня дзидале, ноке падало.
Се обложиле девет майстори;
кой ке ми доит рано со ручек,
мие него темел да го клаиме.
На вечер сите дома пойдоа
и си казаа на свои невести;
Мано Маноле, младо майсторче,
тоа не каза свое невесте.
Рано ранила Струмна девойка,