Автор Тема: Освобождаване. - част 5  (Прочетена 1861 пъти)

Неактивен theshadow

  • Админ-ДИКТАТОР
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 6189
  • Total likes: 132
  • Karma: +106/-1
    • Профил
Освобождаване. - част 5
« -: 19 Ноември 2016 15:20:02, Събота »
Освобождаване.

Освобождаването е сред онези умения, които е хубаво да бъдат усвоени и да се ползват при всеки удобен случай. И то освен от занимаващите се с хаос магия, също и от занимаващите се с бойна магия и ясновидство.

Освобождаването е това, което увеличава възможните варианти за действие в дадена ситуация. А ограничаването е, когато правото на избор как да се постъпи е максимално стеснено или изобщо липсва.

Въпросното освобождаване се постига, като се планира поведението да бъде такова, че да не се попада в ситуации, при които броят на възможните алтернативи на действия намалява или остава само един единствен начин на действие.

Според Питър Карол, човек е свободен да прави всичко, без значение колко е крайно, НО стига да не вреди на и да ограничава околните. Т.е. съвсем не всичко е позволено.

Посочените от Карол техники за постигане на освобождаване обаче не ги препоръчвам, защото са от типа правене на безсмислици, примерно ядене на отвратителна храна, докато не вземе да се хареса на вкус и прочие, което не води до наистина освобождаване, а до самозаблуда, че така се постигат повече варианти на избор. Да, постигат се повече варианти на избор, но глупави и поради това- без реална стойност в живота.

Освобождаването, за да има смисъл, трябва да е реално и да носи полза в живота. Не е освобождаване да се правят глупости, само защото може да се правят глупости. Така че, ако някой иска да се занимава с освобождаване, е добре да се старае да мисли, преди да действа.

Ползите от освобождаването са много.  По-голямата свобода на избор предлага да се реализира най-добрият възможен от няколко варианта на изход от ситуация, което може да не се случи при липса на избор. Също така поведението става трудно предвидимо и това затруднява хората, свикнали да манипулират околните им. Освобождението има своето място в бойната магия и в ясновидството, за които хора се насочат да се развиват в някоя от тези сфери.

Истинското освобождаване изисква да се осигури възможност за избор измежду различни начини да се постъпи в дадена житейска ситуация, всеки от които си има реални плюсове и минуси и човекът следва сам да избере кой от всички тези варианти го устройва и да го реализира. Това е дълъг процес и самотно занимание, така че темата ще е без задача, резултатите от която да се описват в дневника.

Ако някой има въпроси относно освобождаването - нека ги задава в дневника си.

Автор: The Shadow
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.