Ето защо ни трябва система от единна терминология...
Защото ми се струва, че никой не прави разлика между транс и ''влизане във филма''. И виждам, че какво хората разбират под ''транс'' варира. Понеже сме форум за магия, е логично да имаме предвид транс в който се прави магия...иначе - защо ми е на мене този пустият транс...
Та, от ''влизане във филма'' до транс има разлика. Отиваш на врачка-гледачка, влизаш в стаята - там тъмно, на прозорците едни дълги, тежки червени пердета, едвам пропускат слънчев лъч, на масата гори тамян, свещи запалени...врачката сяда пред тебе и почва да се клати монотонно, да чете молитви, да издава нечленоразделни звуци докато гледа картите и говори с равен тон, шепнешком и бързо, и ти предсказва бъдещето. Ами сега тя в транс ли е?
Дали е в транс не можеш да знаеш, ако не направиш проверка. Ама едно е сигурно - тя е във филма, в големия филм...не само човекът отсреща е очарован, ама даже и тя е очарована от себе си и си вярва. Най-вероятно - чиста шарлатанка, дори самата тя да не го знае.
В обратния случай - у една дама съм, голяма хаймана с едни пословични хайманоски...отваря картите и гледа на една друга дама и аз само наблюдавам...Ама тази вещица хииич не си прави труда да влиза във филми - запалила си е цигарката, кръстосала си е краката, пийва си кафенцето, гледа картите и говори така, като че ли обсъжда комшийката - ей така клюкарски...Едно е сигурно - тя не е във филма, ама дали е в транс - ами беше в транс...
Та, ако под ''транс'' нямаме предвид само и единствено онези състояния на съзнанието, чрез които извършваме магически актове, преспокойно мога да кажа, че един мой вуйчо изпада в транс, само като види пълна каса с бира.
Изводът ми е, че понятието ''транс'' се използва много нецеленасочено в този случай...според някои невропсихолози, когато си пътуваме с градския транспорт и си блеем в облаците, също изпадаме в транс...И се оказва, че това да изпаднеш в транс не е особено голяма работа, ако не се има предвид в какъв точно транс се изпада...
Както вуйчо, който изпада в транс, само при образа на пълна каса с бира.