Автор Тема: Гадаене. - част 1  (Прочетена 1843 пъти)

Неактивен theshadow

  • Админ-ДИКТАТОР
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 6178
  • Total likes: 98
  • Karma: +103/-1
    • Профил
Гадаене. - част 1
« -: 18 Септември 2016 10:04:03, Неделя »
Гадаене.

В своята "LIBER LUX" Питър Карол се опитва да обясни същността на ясновидството, но го прави по начин, тотално скаран със същността на Вселената и поради това, както писах, се налага да преработвам...

Това, което Карол представя за версия, накратко е, че пространството, времето, масата и енергията произлизат от хаоса, съществуват в хаоса и същият този хаос използва етера за да ги задейства в многообразните форми на съществуването. Описва как етерът имал бил различни сгъстявания. А всички явления били изпращали вълни във Вселената и особено онези, включващи човешкия ум. Съответно за него ясновидството или както е в българския превод- предсказването или гадаенето- това е сбор от методи, които служат да се долавят и интерпретират тези вълни. А за улавянето им- едно от нещата, които пречели, било психичният цензур. Другото, което според Карол пречело- били умствените смущения (много се смутих на термина- по моему умствените смущения са нещо крайно непрепоръчително и не само при гадаенето), които се преодолявали посредством произволен гностичен метод. А вълните се приемали, но само ако резонирали като впечатления в приемателя. А резонансът пък се получавал, като се направи съсредоточаване върху обекта на гадаенето.

Погрешно е и твърдението на Питър Карол, че всеки вид магически транс може да се пригоди за ясновидство. Неговата версия за това как е самият процес на достъпване на ясновидството, макар и погрешна, е следната- изпада се в какъв да е магически транс, прави се концентрация върху желана тема за гадаене, а после се позволява на впечатление някакво да се появи в празното състояние на съзнанието. Впечатленията се записвали в дневник и като съвпаденията станели твърде много, значи това вече било ясновидство. Не пречи да се води дневник, но ясновидството не е нищо такова и определено не се достъпва по описания от Карол начин.

Такова обяснение на ясновидството, каквото Питър Карол предлага, освен дето противоречи на физичните закони във Вселената, го определям и като меко казано наивистично. Въпреки това го описвам и донякъде, защото е сред малкото опити да се даде обяснение на принципа на действие на ясновидството. Ако има тук хора, дето са се опитвали да четат литература по въпроса- със сигурност са забелязали, как се пише за всичко друго, освен за това на какъв по-конкретно принцип се случва ясновидството. Да не споменавам колко хора, които не са ясновидци, се пишат такива и учат другите на онова, които самите те нямат и никога няма да имат.

До тук описах какво ясновидството не е и как няма да се получи да бъде достигнато. А описанието какво е и как се достига- в закрития практикум по ясновидство- това е информация, която не желая да бъде публично достъпна.

Има обаче едно нещо от описаното от Карол, което може да се ползва за практика- почти около.

Има нещо, написано от Карол за гадаенето, което като мнение го споделям напълно, а именно- символните посредници при гадаенето могат да подсилят практиката при гадаенето или да я опропастят напълно. Като допълва, че символи лесно се намират и работа върши почти всяка символна система, но трудното е да се създаде гадателската връзка между въпроса и отговора. Почти всяка- понеже отхвърля астрологията като адекватна форма на гадаене- аз също я отхвърлям, но по причини, различни от на Карол- неадекватна е от математическа гл. т. Към списъка добавям от себе си и нумерологията- по същата причина както и астрологията.

Карол твърди и е така- че този процес на изграждане на връзката не бива да бъде оставян да бъде съвсем произволен. Целта на символа е да позволи на гадателското възприятие (което Карол нарича магическо възприятие- но гадателско възприятие всъщност има предвид) да се прояви. Против е механичното тълкуване на получения от символите краен отговор.

И още едно вярно негово твърдение е, че свръхсложността на символната система е бележеща упадъка на тази форма на гадаене, а особено, ако е набъркана и псевдоматематика вътре.

Като продължение на заниманията с гадаене- Карол препоръчва воденето на специален дневник, в който се описва какво се прави. Това е, което също става от описанията му за гадаене. Полезно нещо е и който смята да задълбае от тук насетне в развиването на ясновидски умения, към работата си със символни системи, е добре да си изготви и личен ясновидски дневник, в който да си записва какво предвижда- по дати, за да може да си направи справка на по-късен етап и да си отчете резултат. Идеално средство е да се следи дали има напредък или не.

За изготвянето на ясновидски дневник няма някакви правила, но е добре да има определена структура, за да върши работа. Няма значение дали ще се води на тетрадка или на е-вариант. Води се по дата на получаване на резултат. Записва се как е проведено гадаенето- дали е използвана символна система и ако да- каква. Описва се какво като символи се е паднало. Как е тълкувано. Ако не е използвана символна система, а са правени опити за ясновидски транс- описва се какво е видяно, някои рисуват какво е видяно, но това зависи вече дали са налични умения за рисуване.

Ако се гледа на друг човек- и се падне да се види смърт- това никога не се съобщава.

При желание за по-подробно развитие в сферата на ясновидството- подробностите са в практикума по ясновидство.

Автор: The Shadow
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.