Отворена дискусия > КАРЛОС КАСТАНЕДА

Уводни думи за изкуството на лъжата на Кастанеда

<< < (4/9) > >>

posleden:

Blackwolf:
Quote theshadow ()Как беше- Дон Хуан е всъщност другото име на университетската библиотека... Дон Хуан живее в библиотеката на Калифорнийския университет. 

За това откъде Араня (да го наричаме с истинското му име) е черпил сведения е доста подробно писано в различни книги. Вземал е от много както източни, така и западни източници.

Ричард Де Мил (впрочем племенник на С. Блонт Де Мил) е написал две книги още през 70-те години. Той прави както собствено разследване, така и дава интервютата си с редица психолози, антрополози, мистици (като напр. Ричард Алперт, известен като Рам Дас) и т.н. Тези хора (с преки цитати) показват от кои автори какво е взаимствал нашия човек Араня.
Тези книги са "Castaneda's Journey: The Power and the Allegory" (1976) и "The Don Juan Papers: Further Castaneda Controversies" (1980).
Много са интересни, макар и малко тежки за четене поради многото препратки към литература.

Има една книга на български -  Кристоф Бурсейе "Карлос Кастанеда: Истината за лъжата" (2005), както и книгата на съпругата на Араня - Маргарет Кастанеда "Магическо пътуване с Карлос Кастанеда", в която не е особено благоразположена към бившия си съпруг. 

В Колибката има и още един филм - Carlos Castaneda - Enigma Of A Sorcerer / Карлос Кастанеда - Загадката на един магьосник (2004).
Авторите в него се опитват да са неутрални, като дават думата както на фенове, така и на противници.

Agena:
Шадоу,благодаря ти,че отвори тази тема.Има двама езотерици,които определено не са сред любимците ми-Кроули и Кастанеда.Единият наркоман,пребиващ бременната си жена и оставящ я да се оправя сама из планините,въпреки някои достижения в облатта на сексуалната магия,които обаче са взети от източни практики.И другият е Кастанеда-случвало ми се е да виждам мъже,които покрай четенето на неговите книги по две-три години не бяха правили секс/представете си какво е да ходиш с такъв товар върху себе си ))/,той пък,от своя страна,действително е бил с тежки болести-мисля,че бяха рак на панкреаса,диабет и поради тази причина вземащ и наркотици...И не е успял да се излекува,въпреки магическите си умения.

Blackwolf:
Трудно е да се излекуваш с измислени магически умения...

Agena:
Цялото това безумие не спира с Кастанеда,продължава с Тайша Абелар,чиято съдба е една голяма неизвестна.Смята се,че тези последователи на Кастанеда са извършили масово самоубийство някъде из пустините,но това не е съвсем сигурно,тъй като тела не са открити.Някак смехотворно е да ти излиза сияние от половите органи,с извинение...За мен единственото ценно нещо ,което съм правила е прегледа на деня.Не съм се връщала за дълъг период от време наведнъж назад,защото е доста тягостно и мъчително.По-малко обременяващият вариант е да си направиш равносметка на изминалия ден,да се опиташ да анализираш ситуацията/лично аз,повече харесвам Гурджиев,отколкото Кастанеда и смятам,че това,което  се експонира-да се гледаш все отстрани като наблюдател,в реалния живот няма как да се осъществи.И минута да успееш да се гледаш така,това е някаква победа.Затова по-уместният израз е "анализ на деня".Това,което добавям към прегледа на отминалото време е възхищението-търся си кумир,на който да се възхитя за нещо и той да е реален човек:например,на някой спортист за постиженията му,на някоя жена-заради изтънчения вкус и т.н.Това,заради което съм се възхитила,се опитвам да го наглася за себе си и го копирам.На мнение съм,че практиките на Кастанеда частично могат да се ползват,но с големи резерви и силно трансформирани.И че тази система не трябва да е единствената,която като езотерик ще следваш,защото можеш буквално да полудееш/същото се отнася и за кроулианците/.Просто трябва да допълниш друга традиция с част от тези практики.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия