Отворена дискусия > КАРЛОС КАСТАНЕДА
Уводни думи за изкуството на лъжата на Кастанеда
theshadow:
Амрита, постъпвал е зле... И не му е пукало, че постъпва зле... Както писах и на други места из форума- първоначално е тръгнало от стремежа му да си осигури пари за лечение- две смъртоносни болести му се намират.. Но после определено се е олял... И въпреки това- е споделил огромни познания- само че, за да бъдат ползвани, е нужно такъв критичен прочит, за да се отсеят тонове лъжи, а също и толкова много базисни познания, че определено не е четиво за всеки и определено не е безопасно да се заема без опит човек с каквото и да било от описаното от Кастанеда... Аз също виждам как хора получават психични отклонения след предоверяване и безкритичен прочит на писанията на Кастанеда...
А за филма- благодаря- отдавна търсех точно това да го гледам и при първа възможност ще...
theshadow:
Само някой да даде работещ линк към филма, защото този тук е в стил- "Sorry, this episode is not currently available"...
Амрита:
Напишете в търсачката на Колибка Tales from the jungle и ще намерите и филма и субтитрите - http://www.kolibka.com/search.php
На мен филмът ми се отваря от линка, но има проблем със субтитрите. Оттук би трябвало да се отварят - http://subs.sab.bz/index.php?s=bdf99a5bd2e7977aec43955ed2158942&act=download&attach_id=24262
Но най-добре си го свалете от Колибка.
Амрита:
След този филм не мога да прочета и една книга на Кастанеда. Толкова бях потресена преди години, след като го гледах.
В същото време неговата практика с виждането на ръце на сън наистина действа. Сама съм я пробвала. Затова се чудя...
Мисля си, че книгите му са смесици от полуистини, полулъжи и взаимствания от други системи, както и кражба на автентични изследвания от негови колеги антрополози.
theshadow:
Амрита, практиката с виждането на ръце на сън не е на Кастанеда и изобщо с осъзнатото сънуване... За осъзнатото сънуване Кастанеда е наблъскал теория, започвайки от неща на холандския психиатър Фредерик ван Еден (1860—1932), тук-таме добавяйки преработки на неща на парапсихоложката Кейт Хеърни и продължава главно с разработки на изследванията на The Lucidity Institute, чийто основател е американският психофизиолог Ст. Лаберж... Аз затова твърдя, че има наистина много интересни и уникални познания, които Кастанеда споделя, но също така... Кастанеда е с високо IQ и познанията му са на места направо зашифровани или пък обвити в небивалици... Трудно четиво е... Много... За да се добере човек до работещата черно-магическа система от книгите му, трябва да е изчел страшно много научни изследвания... И не точно антропологични... В противен случай... Крайният резултат е... Мисля, че всички сме се нагледали на неприятните последици върху хора и върху културното наследство, което Кастанеда е засегнал, чрез книгите си...
Как беше- Дон Хуан е всъщност другото име на университетската библиотека...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия