Автор Тема: Система за гадаене - карти таро. - част 5  (Прочетена 4572 пъти)

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6177
 • Total likes: 95
 • Karma: +103/-1
  • Профил
Система за гадаене - карти таро. - част 5
« -: 12 Септември 2016 16:44:40, Понеделник »
Система за гадаене - карти таро.

Има наистина много версии за това какъв е произходът на картите таро. Някои от тези версии ситуират таро в много ранни периоди, но няма нито едно доказателство, което да подкрепи твърденията им. Дори датирането на 1392г., базирано на таро на Карл VI всъщност е грешно- това таро е от края на 15 век, съхранява се в италианската национална библиотека и е ръчна изработка от северно-италиански тип.

Съобразно запазените исторически доказателства- картите таро са се появили за първи път в Италия около 1450г. , по-точно в Милано, когато се появява тарото на Висконти-Сфорца, от което до наши дни са достигнали само фрагменти, съхранявани по музеите. На това таро се дължи позната ни масово днес бройка от 78 карти. Тарото на Висконти-Сфорца бързо става популярно, най-вече и защото се правело също така и на големи картини, окачвани по стените на благородническите жилища, така че и скоро се нарояват разновидности. Разновидностите са правени от художници, тъй като били предпочитани от аристократи, плащащи добре за ръчно изработено и хубаво изрисувано таро.

През 1465г. се появява първата разновидност- тарото на Андреа Мантеня, който е италиански художник. Тарото на Мантеня е известно и като 50 врати на Бина (третият сефирот в кабала- в превод от ивр. разум, интелект), основано е на кабала и кабалистичното разделение на Вселената. Това таро се състои от 50 карти, разделени в 5 сфери - Небесен свод, Основи и добродетели, Наука, Музи, Обществен статус. Всяка серия е от 10 карти. Някои от изображенията на съвременните колоди таро са заимствани именно от тарото на Мантеня.

А разделението на тарото , което ни е масово познато в съвремието (чаши, мечове, жезли, пентакли), са заимствани от мюсюлманите- имало игра на карти, където това са основните 4 серии, но за целите на таро те малко са променени, примерно в мюсюлманските карти е монети, а в европейските е пентакли.

От там поради това, освен за гадаене, тарото се ползвало и като за игра. И в тази връзка- играта е съхранена и до ден днешен - от французите обаче- jeu de tarot- играе се от четирима играчи и всичките 78 карти.

Най-ранните сведения за използването на тарото като карти за гадаене е от 1527г.- в едни стихове «tarocchi appropriati». По-късно, през 1540г. Франческо Марколино да Форли издава първата книга, в която описва способи за употреба на тарото за гадаене. Книгата се казва "Гадание" и е най-ранната изветна книга за гадаене с таро.

В последствие се появяват всякакви разновидности на таро, като към днешна дата са толкова много, че форумът няма да ми стигне да ги опиша, така че спирам до тук.

Автор: The Shadow
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6177
 • Total likes: 95
 • Karma: +103/-1
  • Профил
Система за гадаене - карти таро. - част 5
« Отговор #1 -: 12 Септември 2016 16:45:52, Понеделник »
Обещах да пиша за видове по-известни карти и понеже подкарахме египетското таро... Нека да е с него...

Египетско таро.

Според един мит, т.е. нещо много красиво, но не и истина... Имало едно време в Древния Египет един храм... Този храм бил не какъв да е, а такъв, който имал цели 22 стаи... И по стените на тези 22 стаи имало картини, които пък залегнали в основата на Големите аркани в таро... И тези рисунки били същите уж и в Книгата на Мъртвите... И освен в храма, същите рисунки се нанасяли и в гробниците... Хубав мит, но не е истина... Справка- самата Книга на Мъртвите... Митът се разпространява от някоя си Сара Бартлет и се преписва и преповтаря от нейната книга "Пълно ръководство по гадаене с таро"...

Но Сара Бартлет не е първата, която има подобни хрумвания по отношение на тарото...

Първият, който основополага разпространяването на лъжата за египетския произход на тарото е Антуан Курт де Жебелан (роден предполагаемо около 1719 или в 1725 —  починал през 1784) , който бил френски учен хуманитарист, а също така масон със съмнителни интереси в окултизма и практика да послъгва... Той написал в книгата си "Първобитният свят", през 1778, че тарото е египетско, защото било образувано от египетските уж думи Tar и Rha (Rho)- според него значело "Царски път", но... Египтолозите обявили, че такива думи с такова значение в египетския език няма... Антуан Жебелан просто се изхитрил, за да си продава книгата, като послъгвал, за по-интересно...

Но лъжата му пуснала корени... И до днес добре се е прихванала по света...

За първото нарисувано по тази лъжа египетско таро вече писах... То е всъщност правено от френския окултист Жан - Батист Питуа (с псевдоним Пол Кристиан) през 1870г., към книгата му " История на магията", т.е. мотивите дето са египетски, но родината му на египетското таро всъщност е отново Франция... Освен да добавя, че и Питуа е масон... Т.е. не е случайно, че продължава да поддържа и че доразвива лъжата на Жебелан...

Към днешна дата има няколко разновидности на египетско таро... Най-известното е т.нар. Ибис таро... То е с автор и художник Josef Machynka (превеждат го като Жозеф Мачинка или Йозеф Мачинка- нямам идея коя версия на превод на името на български език е истинната)... Ибис таро следва традицията на Жан-Батист Питуа- с цветни карти, доста красиво направени...

Други популярни варианти на египетско таро са:

1.  "Свещено египетско таро" на К. К. Заин (Албърт Бенджамин- роден 1882 и починал 1951), който имал интереси в херметизма...
2. "Египетско таро" на Х. Иглесиас Ханейро и Самаел Аун Веор- от 20 век...

Автор: The Shadow
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6177
 • Total likes: 95
 • Karma: +103/-1
  • Профил
Система за гадаене - карти таро. - част 5
« Отговор #2 -: 12 Септември 2016 16:49:00, Понеделник »
Таро на Уейт.

Тарото на Уейт е може би най-известното таро. Разработено е през 1910г. от Артър Едуард Уейт- масон, с увлечения в кабала и доста известен с членството си в "Златна зора".

Само да добавя в тази връзка, че Уейт се е занимавал с кабала, че сред митовете за създаването на таро има и такъв за кабала (22 букви и 10 сефирота третирани като основа за тарото и прочие), но са си само това- митове, в които няма истина. Тарото не произлиза от кабала. Обвързването му с кабала е късна преработка на тарото на италианския художник Мантеня, за което писах по-горе.

Рисунките на тарото на Уейт са извършени от английската художничка с американски произход  Памела Колман-Смит, която също е членувала в "Златната зора". Към картите върви книгата "Картинен ключ към таро", която е писана от самия Уейт.

Като цяло се ръководи от по-стари от неговата колода, но размества места на карти, попроменя някои карти... Колодата съдържа не особено красиви рисунки, но компенсира с богата символика...

Това таро оказва огромно влияние върху редица разработки на таро от по-късни етапи и върху доста окултни разработки...

Автор: The Shadow
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6177
 • Total likes: 95
 • Karma: +103/-1
  • Профил
Система за гадаене - карти таро. - част 5
« Отговор #3 -: 12 Септември 2016 16:49:29, Понеделник »
Карти на Мария Ленорман.

По-нестандартни на вид, но все пак- таро, са картите на Мария Ленорман, които всъщност не са на Мария Ленорман, а само системата, по която са създадени е на Ленорман, но това ще обясня малко по-надолу.

Мария Анна Аделаида Ленорман (Le Normand или Lenormand- среща се изписано и по двата начина, съответно и на български може да се види и като Ленорманд) е родена през 1772 г. във френския град Алансон.

С ясновидство Мария Ленорман се е занимавала още от малка-  предсказала на учителката си в манастира, в който Мария била дадена от баща си като дете, че скоро ще го напусне- това се случило така, както Ленорман казала и учителката действително напуснала манастира.

Първоначално Мария работила като продавачка в Париж, но скоро заедно с нейна приятелка открила гадателски салон, в който срещу съответното заплащане, се използвали различни гадателски методи за това кой какво го очаква... Тъй като Ленорман е била действително ясновидка, салонът скоро набрал огромна популярност. През 1793г. въпросният салон посетили Жан Пол Марат, Сен-Жюст и Pобеспиер- на тримата била предсказана насилствена смърт... Разчуло се, но господата наистина така умряли и това донесло още слава на салона. Жан Пол Марат бил разстрелян няколко месеца след предсказанието. Другите двама отишли на съд и осъдени на смърт около година по-късно след предсказанието. След това и познало предсказание за смърт започнали да я наричат Черната Мария.

Славата на Мария Ленорман скоро станала толкова голяма, че при нея дошла и Жозефина- съпруга на младия тогава генерал Бонапард... Още на първата им среща, Ленорман предсказала на Жозефина корона, на което тя не повярвала. Минало време, случило се и едва тогава вече императрица Жозефина пак се сетила за Ленорман. Направила я богата. Сред предсказанията на Ленорман е и гилотинирането на Жозефина и поражението на френската армия в Русия- не и повярвали и за това и предсказание я изгонили от Франция.

Сега дойде момент да обясня защо картите на Мария Ленорман не са на Мария Ленорман. Мария Ленорман е ясновидка и бидейки такава, за нея не е имало никакво значение на какви карти гледа и- като е ставало въпрос за гледане на карти и тя ползвала най-обикновени карти... Но пък е писала много за способа, който използва, за да гледа на картите, а това е бил ясновидски способ, който не е бил базиран на символна система на картите в ръцете и.

Картите на Ленорман не са правени от Ленорман. Те са продукт на реконструкция на способа за гадаене на Ленорман, направена от художничката Erna Droesbeke van Enge, което на български го срещам всякак преведено, но да речем да е Ерна Друсбеке ван Енге - родена през 1952 г. в Антверпен, в белгийско-холандско семейство.

Ерна Енге е имала доста интереси в областта на таро и въпросното таро на Ленорман не е единствената нейна работа. Таро на Изида е правено от същата художничка- официална разработка, а иначе неофициално- карти таро Енге рисувала още от дете. Съответно има определена дарба и това и помага да създаде карти по ползваната от Ленорман система за гадаене, като я облича в символи. Разработката е доста сполучлива. Лишена е от натруфеност и е лесна за употреба. Всяка карта е в зависимост от съседните и карти. Не се борави с обърнати карти.

Автор: The Shadow
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6177
 • Total likes: 95
 • Karma: +103/-1
  • Профил
Система за гадаене - карти таро. - част 5
« Отговор #4 -: 12 Септември 2016 16:50:13, Понеделник »
И това е последната колода таро, която ще разгледам... След което минаваме на практическата част на тарото и продължаваме по Питър Карол, че нещо много се задълба в тарото, а то не е основното за хаос магията все пак... А който се интересува от още неща за тарото- стига да има достъп до съответния практикум- ще се занимава с това там...

Таро на Алистър Кроули (Таро на Тот).

Тарото на Тот е създадено от Алистър Кроули и от художничката Фрида Харис през първата половина на 20 век. За Алистър Кроули нищо ласкаво не мога да кажа- шарлатанин като шарлатанин, но Фрида Харис е друго нещо и тарото на Тот си заслужава вниманието единствено заради нея. Реално погледнато- това е тарото преобладаващо на Фрида Харис...

Колодата се отличава с много вплетена в него окултна символика, включително такава от египетската и от келтската митологии. Красиви карти са, много приятни цветове са използвани.

Тълкуването на картите е правено от Алистър Кроули в написаната от него "Книга на Тот", която не препоръчвам заради кабалистичната интерпретация на тарото, което не е по работата на италианския художник Мантеня, т.е. няма място за кабала в него. Самото име, което Кроули е избрал за книгата- т.е. Книга на Тот (публикувал я под псевдоним - магистър Терион), не само, че не го е измислил той, а и онзи, дето го е измислил, е бил шарлатанин.

Книга на Тот- това е всъщност измислица на някой си Етейл, който си измислил, че през 1783г., някакви си 17 мага се събрали и им дошъл на гости лично бог Хермес, който си асоциирали с бог Тот... И бог Тот им станал ръководител и те си направили едни златни пластинки, на които гравирали рисунки и тези пластинки всъщност били таро... Та тази шарлатания е доста преди Кроули, но на него явно му е харесала и решил да повтори подвига... И да- Кроули успял... Доста по-успешно от световно неизвествия Етейл и тарото със златните пластини... Независимо от успеха обаче- шарлатанията си остава шарлатания...

Препоръката ми е- ако някой иска да ползва тарото на Тот, да се абстрахира от Кроули и да се възползва от труда на Фрида Харис в чистия му негов вид...

Автор: The Shadow
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6177
 • Total likes: 95
 • Karma: +103/-1
  • Профил
Система за гадаене - карти таро. - част 5
« Отговор #5 -: 12 Септември 2016 16:50:56, Понеделник »
Обща информация за гадаенето с картите таро.

Чета по блогове и форуми, посветени на тематиката, една масова заблуда, че картите гледат, картите познават или не познават, че картите имат определени значения... Излизат и книги, в които се дават определени значения на картите таро... На някои места даже авторите им твърдят, че таро и ясновидство- това са две несъвместими едва ли не неща и едното няма нищо общо с другото... Защото който гледал на таро, не му трябвало да бъде ясновидец и не е ясновидец...

Заблуда е, че не трябва ясновидство... Ясновидството е необходимо- без него картите са само една хартия с рисунки на нея... Нищо повече не са... Да- съгласявам се, че тези рисунки са носители на определена символика, но символиката е нещо общо, което не може да определи житейски път... В най-добрия случай- може да е подсказка, до колкото символите в дадена култура се възприемат почти еднакво от носителите на тази култура... Но в рамките на културата също така за един и същ символ двама човека може да имат две съвсем различни възприятия... И понеже сме на змийско таро- давам го за пример- за едни змията е символ на мъдрост, а за други е на агресия... Един колкото и змии да гледа, за него символът е окапазен и нищо няма да излезе...

Аналогично с коя да е като вид колода таро... Без ясновидство- само с разчитане на едни голи символи, а пък и ако са с тълкуване на западни автори, които са носители на съвсем различно схващане на символи от тукашната култура и... И в най-добрия случай гледането на картите таро става доста ограничено и наистина- не ясновидско, а налучквателно или пък ограничено единствено до тълкуване на символика...

Целта на тарото не е да се тълкуват символи, не е и да се налучква, а да се гадае- затова тарото е ГАДАТЕЛНА система, а не е символна или налучквателна система... Т.е. който иска наистина да работи с таро, трябва да работи с ясновидство... Важи и за други гадателски системи- примерно руни... Когато с руните се гадае- отново се опира до ясновидство... Принципът е един и същ за всяка една гадателска система и ако се усвои- спира да има значение с какво се гадае- дали са карти, руни, камъчета, тревички, бира и т.н., та чак до неща, които биха звучали смешно - да речем - смачкани листчета вестник...

Този принцип понеже не зависи от вида на гатателната система... Затова и с всичко става... Гледа и гадае ясновидецът, а не това, което е в ръцете му, пред погледа му и прочие... Картите таро, понеже за тях иде реч, са патерицата (образно казано) на ясновидеца, за да гадае... И нямат значение...

Поради това, като застане един човек на среща, да му се гледа и ясновидецът на една и съща карта в две поредни гледания може да каже две коренно противоположни значения, без да е сгрешил в гадаенето...

Практикумът по таро тук при нас във форума е обвързан с практикума по ясновидство... Хората тук, не се занимаваме да си даваме ей така значения на картите залудо (нищо, че май от страни така изглеждаме), а е нещо повече това, което правим...

В закритите секции има дадени упражнения за ясновидство... Спрямо картите таро- упражнява се най-лекият вид ясновидски транс, при който се докосва човек до картите... Затова не сме отворили нечие готово тълкувание, а всеки търси вътре в себе си отговорът какво е дадената карта... Като това е общо упражнение... А вече, когато се стигне до конкретно гледане- там като се потърси значението и то е ясновидското значение и може да няма нищо общо с нито едно от значението на картите, които се дават в нашата секция за таро...

Който иска повече информация в тази насока- ще си заслужи достъпа до закритите секции...

Автор: The Shadow
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6177
 • Total likes: 95
 • Karma: +103/-1
  • Профил
Система за гадаене - карти таро. - част 5
« Отговор #6 -: 12 Септември 2016 16:51:48, Понеделник »
Практиката по тарото...

Който не си е харесал таро- сега е моментът да се сдобие с колода... Има ги всякакви и повечето може да се разгледат в интернет преди да се купят, така че изборът е голям... Ако не- и най-обикновени карти за игра ще свършат същата работа...

Задачата е да се разработи собствена подредба на картите, по която да се гадае и да се тества... Ако не върху друг- значи върху себе си... Резултатите да се опишат в дневника...
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6177
 • Total likes: 95
 • Karma: +103/-1
  • Профил
Система за гадаене - карти таро. - част 5
« Отговор #7 -: 19 Септември 2016 11:38:25, Понеделник »
Който приключи с това- следва да продължи с LIBER LUX...
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.