Автор Тема: Осъзнато сънуване- част 4  (Прочетена 2949 пъти)

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6178
 • Total likes: 97
 • Karma: +103/-1
  • Профил
Осъзнато сънуване- част 4
« -: 12 Септември 2016 16:42:54, Понеделник »
Осъзнато сънуване

Питър Карол разглежда съня като средството за излаз в състоянието на ясновидски транс... И... Като средство за разни шарлатании, каквито са "преживяванията извън тялото" и "срещите със същества"... Преди да напиша какво той предлага за овладяване на осъзнатото сънуване, искам да коментирам кое и защо е опасно и също така да разоблича шарлатаниите, които е възприел за чиста монета... Ще отделя повечко място за обяснения, тъй като не става въпрос за безопасни или безобидни неща.

Опасност относно ясновидство по време на сън:

Да- сънят може да прерасне в ясновидски транс, но е по-опасният начин за оказване в това състояние, тъй като контролът над ясновидския транс по време на сън е нищожен. Състоянието на ясновидство по време на сън е опасно не само за озовалия се в него, а и за всеки, на който се гледа в един такъв момент. По принцип ясновидският транс не е от безобидните трансове. Освен това е много по-трудно да се достигне от осъзнато сънуване до ясновидски транс, отколкото от будно състояние на съзнанието до ясновидски транс. Поради това и не препоръчвам осъзнатото сънуване да се използва за целите на ясновидството.

Шарлатании:

- Излизане извън тялото.


Една от най-разпространените шарлатании в днешно време е т.нар. излизане от тялото. Но първо малко предистория и кое е истина, защото където има дим, там има и огън... И до къде стига истината и започва измислицата.

Да- действително мозъкът е в състояние да предостави гледка от страни сякаш. Знае се отдавна от науката. Открито е при изследване на епилепсията- eлектростимулирането на определени части на мозъка е карало хората в някой случаи да “виждат себе си отстрани” – отгоре, отпред или отзад, което често пъти е било съпроводено с усещането, че не са само те, а и че някой ги наблюдава. Резултатите са били публикувани в 2004 година в списание British Medical Journal.

Това обаче не е излизане от тялото, а е дело изцяло на мозъка, който на база видяното през очите продуцира едно външното изображение на тялото в съзнанието. Тази особеност на мозъка може да се прояви при определени условия и да- при операции или някакви определени ситуации- човек може да се види "отстрани" и сякаш излязъл от тялото си. Само дето не е излизал всъщност никъде, а са активирани определени части от мозъка, на които не им е характерно да са активирани по принцип и те предоставят нетипичната гледна позиция.

Съответно на находчивите шарлатани това им се видяло удобен начин да печелят пари - само трябвало да поукрасят истината с известно количество лъжи, за да я направят привлекателна за незапознатите с какво си имат по-точно работа.

Защо излизането извън тялото е лъжа- защото ако се съберат всички любители на излизането извън тялото, даде им се непознат адрес на произволно заведение и се накарат любителите на излизане вън от тялото да си направят въпросното "излизане" и да опишат какво се случва на адреса в него момент, а после човек от адреса също каже какво се е случвало и... И ще се окаже, че няма "излезнали вън от тялото си", които да са познали верния отговор. Ако изобщо успеем да съберем на едно място любители на излизане от тялото с такава задача- понеже скромният ми практически опит показва, че като дойде моментът да демонстрират на практика въпросното си умение и същите се изнизват да бягат с поне 500 км/час.

Уточнение- при ясновидския транс се наблюдава света, но не е излизане от тялото и не трябва да се бърка с излизане от тялото.

- Срещи със същества в астрал, етер и прочие.

Както писах по-горе, активирането на усещането за излизане от тялото често е съпроводено и с усещане, че човек не е сам. Но... Опитът ми като маг, движещ се сред такива среди, показва, че хората въобще не са стигали до състоянието, описано от медицината, а им е прилаган един друг номер, с който са убеждавани, че уж излизат извън тялото си и дори се срещат с разни я същества, я сили и други подобни. Най-често хората са заблуждавани от булевардни книги за магия и окултизъм да изпадат в състояние на медитация или на автохипноза и да си изфантазират излизане от тялото с цел срещи със същества. И поради което и цялата им среща със "съществата" (били те ангели, демони, същности или друго) е една фантазия, която протича в това нетипично за съзнанието им състояние. Неразпознаването на фантазното преживяване вкарва доста хора в големи филми, от които трудно излизат или изобщо не успяват да излезнат.

Непознаването на видовете трансове, неспособността да се отличи кога е достъпена реалността и кога има фантазия, са успешно използвани от мошениците, за да си продават книгите- когато се получи някакъв резултат, пък бил той и подвеждащ, това прави книгите на даден шарлатан по-продаваеми.

Нека се има предвид, че истинското знание за магията и реалните умения в магията- това не се добива чрез закупуване на книга от улицата.

Модерното на шарлатаните е- да се казва, че се излиза в астрал или в етер (и подобно).

Астралът (от астра - звезда- т.е. ходене до звездите) е измислен от Блаватска и измислицата е допълвана от още други след нея до степен сега мнозина да считат, че не ходят до звездите, а някъде в "тънки" подсветове на нашия си свят или в парарелни реалности, или- каквото там е излъган от булевардните си четива.

Астралният свят или астралът (както и подобните нему) е несъществуващ свят, в който се "попада" след изпадане в транс- медитативен или автохипноза (т.е. изпадане в транс, който не е магически и не достъпва реалността).

Историята на измислицата за астрал е следната- Блаватска е руска шпионка и е измислила астрала като чудесно средство да придобива секретна информация. Заради това и е било забранено да стъпва в някои държави. Техниката за крадене на информация по този начин е успешно използвана примерно върху Алфред Пърси Синет- говорител на британското правителство в Индия, който бил доста суеверен и било лесно да го заблуди. Синет бил вкарван в състояние на автохипноза, принуждаван да издава секретна информация, а след това му било внушено от Блаватска, че се е срещал със същества от звездите.

По-късно измамата на Блаватска се харесала на булевардните автори на книги за магия и окултизъм, като те оставили автохипнозния транс до равнище - срещи с "астрални същества", за хаос магията- егрегори, мисло-форми и прочието.

Другото любимо на шарлатаните място за псевдо-излизане от тялото е етерът. Етерът, към който е развита всъщност идеята на Блаватска за астралния (звезден) свят, е взет като идея от една доказана за грешна по-стара представа на физиците за Вселената. И по-точно- представа на физиците за Вселената от 19 век. В оригиналния си вид от преди няколко века- етерът представлява особена еластична и несвиваема течност, с която се е свързвало разпространението на светлината, като се е приемало, че етер има и в твърдите тела- думата етер е заета от питагорейците, които го възприемали като една от стихиите и го обозначавали с додекаедър (многостен с 12 стени). Т.е. излизането в етер е поредното шарлатанство, с което авторите на булевардните книги за магия и окултизъм си служат, за да правят печалба. Понеже истината не е приятна, за етера шарлатаните пренаписват историята и може да се прочете, че етер е какво ли не (от фин подсвят на нашия, през паралелен на нашия свят, та до квантова плазма и прочие подобно.

ОПАСНОСТ при фантазиите за излизане вън от тялото-
Основното, което трябва да се знае в случая е, че трансовите състояния от вида- медитация, автохипноза, които са основа за излизане в астрал, етер и подобно- категорично не водят до излизане в никакви други светове. Те предизвикват фантазни преживявания, които могат да увредят психиката, ако се бъркат продължително време с реалност.

Техника за овладяване на осъзнато сънуване по Питър Карол.

Първо се подготвя тетрадка и писалка- те се държат близо до мястото за сън и са винаги там. Записват се всички детайли на съня веднага след събуждане. Самата техника се състои в това, че преди заспиване се избира тема за сънуване- за начинаещите се препоръчва да е да се види на сън някакъв обект (реален или въображаем), а като се напредне и да се усложнява това, което се цели да се сънува. Задаването на обект или на тема за сън се постига чрез визуализация на желаното преди да се заспи. Може да се ползват и сигили.

Усвояването на осъзнатото сънуване изисква много време и затова няма да се задълбава в практикума по хаос-магия. Давам темата за осъзнатото сънуване по-скоро като информативна. А за който се интересува от сериозни занимания с осъзнато сънуване и има достъп до закритите секции- може да се включи в практикума за осъзнато сънуване, където всичко е много по-добре структурирано и подробно описано.

Автор: The Shadow
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен .

Re: Осъзнато сънуване- част 4
« Отговор #1 -: 17 Юни 2022 04:26:35, Петък »
Постът е изтрит от автора.

Неактивен chimera

 • Админ
 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 477
 • Total likes: 16
 • Karma: +7/-0
  • Профил
Re: Осъзнато сънуване- част 4
« Отговор #2 -: 17 Юни 2022 10:17:09, Петък »
Реалността не съществува, за да ни се харесва. Грешно е да се прибягва до фантазията, за да се избегне сблъсъкът с нещата от реалността, които не ни харесва как звучат. А ти точно това правиш. Такова преиначаване на истината до външен вид , който да ни харесва, не може да се нарече алтернативно мнение. И по същество е опасно.

Хиляди пъти сме обяснявали водещите практуми, че когато магията се изпълнява неправилно и се бутат устоите на реалността, то това е най-прекият път към полудяването. И не е наше откритие. Още от време древно занимаващите се с магия го казват същото. Пак го повтарям, защото си нов тук.

Замисли се. Каква Индийска философия, като на латински е казано примерно: "Per aspera ad astra! – През тръни към звездите." Astra е чист латински. Каква Индия. Няма Индия в тази думичка.

Astra е в превод от латински значи звезда. Това не е някаква апокрифна световно неизвестна дума. Дори опел астра не е метафора, не е част от индийски духовни традиции, не е пример "опел чувства" на превод, а е "опел звезда" на превод. Където опел идва от името на основателя Адам Опел, а astra си е популярното звезда.

Самият астрал не е част от индийската философия. По въпроса цитирам Imago (ако се занимаваш с йога, ще знаеш кой е той и защо каквото каже, значи го е проверил и е така):

"Явно Патанджали и класическите индийски коментатори на Йога-сутра са били много невежи люде, след като не са знаели всичко това. Пък и съветват да се постъпва точно обратното - Йога според тях е негеволюционно изменение на съзнанието, избягване на идентификацията с майката-природа (първосубстанцията пракрити) и осъзнаването на собствената ни принадлежност към един друг, абсолютно неприроден принцип, който е отвъд грубия и тънкия (Висшия) свят."

и:

"Негеволюционно е специален термин, който означава обратно на естествената еволюция. Индийските коментатори използват думата пратилома, която буквално означава срещу косъма, обратно на течението на естествената еволюция. Целта на Йога е да потисне еволюцията на съзнанието и да го върне назад, а не да го развива още по-напред в руслото на материята. Връщането е назад, към първичната и изначална саттва, защото именно от нея може най-лесно да се осъществи великият преход от материята към духа, от пракрити към пуруша. Целта на Йога в познавателен план (сампраджнята-йога) е познанието за фундаменталната разлика между пракрити и пуруша (вивека-кхяти), а в енергийно самореализационен план (асампраджнята-йога) - преодоляването на съблазните, които предлагат тъй наречените свръхспособности (сиддхи) и съответно напускането на Висшия свят. Защото Висшият свят на божествата е задънена улица - можеш да останеш в него милиарди години, без никакъв шанс за окончателно освобождение (кайваля).

Ето в това накратко се състои истинската философия на Йога (йога-даршана). Виждате огромната разлика с изложеното в Агни-йога.

Нямам желание да споря за полезността или вредността на езотериката и теософията. Теософите са дали и продължават да дават примери за чудесно владеене на оригиналния индийски материал, но и те вече започват постепенно да се еманципират от ентусиазма на първооснователите.

PS. Иначе, моето лично мнение също е, че всичко е материя и енергия. Хипотезата за Пуруша е ненужно допускане." Край на цитата. Автор: Imago

Бих добавила само, че материя и енергия са еквивалентни.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6178
 • Total likes: 97
 • Karma: +103/-1
  • Профил
Re: Осъзнато сънуване- част 4
« Отговор #3 -: 17 Юни 2022 10:41:02, Петък »
Тук няма да се съглася, Shadow. Бая реални неща са си.

Реалността е само една... И за щастие много лесно се проверява дали е достъпена или не е... Това, по повод на:

"1:1 както е във физическия свят? Да, но за кратко."

Така... Кажи ми по кое време ти е удобно да я достъпиш... Ще ти дам координати на място, което не познаваш... Ще е с достатъчно обекти вътре... Ще го заснема... Ти ще го опишеш, а аз ще постна снимката след това... Ще съм там, така че ще трябва и мен да опишеш...

Това не е заяждане... Вариантите са два- или можеш и правиш... Или не можеш и не правиш...

Ще се радвам да покажеш нещо различно от това, с което се сблъсквах до сега (не си само ти, от 40 години се занимавам с това, с което се занимавам)... Защото такова различно нещо има... Но то не е астрал... Иска владеене на ясновидство- специфичен вид ясновидство... И не се излиза от собственото тяло... Никога... Всъщност и не се пътува... Ако си ясновидец... Добре- ще имаш да си коригираш уменията... Ако не си... Съжалявам за лошата новина...
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен .

Re: Осъзнато сънуване- част 4
« Отговор #4 -: 17 Юни 2022 12:31:04, Петък »
Признавам, че самонадеяно ми звучи поста. Заиграх се в романистика, а просто исках да споделя моето си гледище по темата. Извинявам се ако начина на изразяване Ви е подразнил. Също май употребих и форума като сцена за тирадата си.

Ще се радвам с времето да изчистим породилите се неразбирателства. Обаче първо май трябва да се опознаем и да се види, че не съм дошъл да споря и да си мерим умения и други работи, ами да намеря събеседници за въпроси, които трудно се обсъждат в ежедневието.

ПС: Мерси за споменаването на йога-даршана, chimera. До този момент само за раджа-йога знам разни неща, така че ще ми е интересно да се поразчета.

Поздрави.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6178
 • Total likes: 97
 • Karma: +103/-1
  • Профил
Re: Осъзнато сънуване- част 4
« Отговор #5 -: 17 Юни 2022 13:42:55, Петък »
Не го възприемай като мерене на умения...

Едно от нещата, които се опитвам да създам тук, то е навикът за правилна самопроверка... Наистина ли се постига нещо или се е получило разминаване с реалността...

Защото... Таковата... Магията е наука - достатъчно сложно е... Комбинацията между липса на правилна самопроверка коя е реалността и богатото въображение, е с доста неприятен краен резултат... Така- да се познава реалността и да се остане в нея, то е първото правило за лична безопасност... Или безопасност чрез постоянна адекватна самопроверка за връзка с реалността... Или, при добро стечение на обстоятелствата, психиатрично лечение...

Разбира се, магията на илюзията си я има (трикстър съм, илюзията, която може да генерира съзнанието, не е нещо непознато за мен)... Но и в магията на илюзията, може би дори повече от всякъде другаде като клонове на магията, е задължително да се знае коя е реалността...
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен Astaroth

 • Специален достъп
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 296
 • Total likes: 70
 • Karma: +43/-0
  • Профил
Re: Осъзнато сънуване- част 4
« Отговор #6 -: 17 Юни 2022 13:56:31, Петък »
Ще се радвам с времето да изчистим породилите се неразбирателства. Обаче първо май трябва да се опознаем и да се види, че не съм дошъл да споря и да си мерим умения и други работи, ами да намеря събеседници за въпроси, които трудно се обсъждат в ежедневието.

Често се случа да говорим за едно и също нещо, но да сме на хиляди километри от това което събеседника ни реално разбира. Причини за това - всякакви...

Тук се набляга най-вече на реални практики, опиращи се на синтезиран и споделен опит от страна на членовете.. и на наука. Ако се заровиш по темите няма как да не забележиш, че тук всичко е преплетено с наука. От което можеш  да си направиш извода и за острото на пръв поглед включване.

С риск да прозвуча като фанатичен последовател на някоя секта - "Знанието" само по себе си няма структура, а му бива придавана такава спрямо неговото проявление и начин на употреба...

Хората сме такива, обичаме да има последователност, на това се гради голяма част от представата ни за неоспоримата реалност.

Разбира се, има и хора които успяват да "напипат" доста неща на интуитивна база, но това са по-скоро единици. Още по-малко са тези които успяват да надхвърлят определени граници на развитие след като са се "светнали" как става нещото... там  за каквото се е сетил този нашия човек.

На този принцип се гради и форумът... Тук на "знанието" е придадена определена структура, с терминологията на която след известно време ще свикнеш и ще усетиш допирните точки с това, което до момента е прилагано на практика от твоя страна. С тази разлика, че ще имаш и реалната обосновка на случващото се.
Пък астрала, остави го него... Или пък излизането извън тялото... Всъщност, един приятел твърди, че го е постигал съответното състояние - случило се след употребата на голямо количество алкохол  [wizard]

Така че - разрови се, прочети и настрой струните... Така и така има нужда от свежи попълнения... особено напоследък  [umnik]

Привет и от мен  [yu]
"Именно защото не търси признание, то не може да му се отнеме..."