Автор Тема: Основи на хаос магията- част 3  (Прочетена 1631 пъти)

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6177
 • Total likes: 95
 • Karma: +103/-1
  • Профил
Основи на хаос магията- част 3
« -: 12 Септември 2016 16:40:21, Понеделник »
Основи на хаос магията

Според Питър Карол след като се овладеят магическият транс и метаморфозата, вече може да се говори за започването на заниманията с магия. В основите на хаос магията той залага усвояването на четири неща- ритуал, сигили, осъзнато сънуване и поне една система за гадаене. Сигилите вече сме ги минали, до колкото там няма нещо сложно. В нашия случай на база избор на потребителите на форума, ще бъде разгледана следната система за гадаене: карти таро.

Продължаваме по реда...

Ритуал

Ритуалът в никоя магическа система и в хаос магията включително- не е магия. Той има само една цел- да подготви съзнанието за магическия транс, а ако има някакви страхове- може да послужи те да бъдат овладени (в хаос магията за целта има т.нар. прогонващ ритуал). Поради тази причина няма значение как ще изглежда ритуала. Може да се направи буквално всичко- примерно да се подскача на един крак с моливче в ръка (стига някой това да го влече) и след това да използва магическия транс, за да създаде магия- и всичко това да е успешно. Ето защо и описаният от П. Карол ритуал в книгата му, е съвсем произволен и базиран на по-стари традиции.

Уточнявам, че не всеки транс, в който попада съзнанието, е служещ за създаването на магия. Трансове от типа на медитация и автохипноза водят единствено до собственото съзнание. Трансът, който се използва за магия, трябва да е достъпил до реалността (не е точно обяснение, но не се сещам за по-добро). Това е важно, за да се избегне попадането в медитативен транс или в автохипноза, превключването на фантазия и вкарването във филми в резултат объркването на фантазията с реалност. Дали трансът е магически, т.е. е достъпил реалността, се научава като се проверява реалността- ако отговаря на реалността, значи всичко е направено коректно.

Давам пример - понеже е засегната система за гадаене. Целта е да се научи какво прави даден човек в момента (примерът за бъдеще не се отнася и не трябва да се ползва за бъдеще, тъй като бъдещето е динамично и се променя на база причинно-следствени връзки, демек, не е нещо фиксирано, има избор, има промяна). Чрез система за гадаене, която по същество представлява помощно средство за изпадане в лек ясновидски транс, се достъпи точна информация, то лицето, за което става въпрос- трябва да я потвърди едно към едно и тогава вече може да се каже, че е бил правилният транс, а не фантазията.

Всеки сам трябва да избере какво средство за проверка на реалността му върши работа, защото удобното за един, не е удобно за друг.

В началото за начинаещите е добре да правят редовни проверки на реалността, за да се избегне вкарването във филми на база фантазията.

А сега да се върна на темата за ритуалите. Не препоръчвам да се използват готови ритуали, защото ритуалът всъщност е символна система, а символите за всеки човек са колкото общи, толкова и индивидуални. Т.е. за един символите може да значат едно, а за друг- друго. Още повече, че като се стигне до Liber AOM и ритуалите се изисква да се зарежат. Както и друг път писах из форума- ритуалите са подходящи само за начинаещи, до колкото са нещо като патерица. И съответно няма необходимост да се задълбава върху тях.

Така че и самата задача по частта с ритуала ще е не да се повтори ритуалът, даден от П. Карол в неговата книга (макар че ако някой го влече- не е чак забранено, само е непрепоръчително), а да се създаде собствен ритуал- без ограничение е дали ще се спрете на някоя класическа схема за изграждане на ритуал или ще е нещо ваше, дето няма второ такова (като примера с моливчето или нещо друго). Няма ограничение дали ще е нещо сложно или ще е нещо много просто. Гледайте на ритуала като на театър, чиято цел е да ви подпомогне да изпаднете в транс. Единственото условие е да ви харесва какво правите и да се чувствате добре, докато изпълнявате ритуала си. На този етап няма да се прави следващата стъпка- с обвързването на ритуала с магия. Самият Карол не е дал такива техники или изисквания- не е задълбал, защото ритуалите не са магия и не е счел за необходимо да задълбава. Прави се ритуал с обучителна цел, колкото да се запознаете с какво е това ритуал и за какво служи- без нищо повече.

Когато се приключи със създаването на собствен ритуал, ще продължим с осъзнатото сънуване, после - и с поне една система за гадаене (или повече, ако не се избере само една).

Автор: The Shadow
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6177
 • Total likes: 95
 • Karma: +103/-1
  • Профил
Основи на хаос магията- част 3
« Отговор #1 -: 12 Септември 2016 16:41:18, Понеделник »
Понеже Цеци Вихронрав написа-

"Ритуала изисква повтаряемост и не търпи промени или импровизации. Поне така пише в тълковният речник."

За речника- предполагам е визирано религиозни ритуали- там догма и прочие и да, онзи вид не търпят промени, но в магията въпросът не стои точно така... А особено пък в хаос магията, която е против всякакви догми...

С информативна цел мисля да дам отново едни материали за ритуалите в магията и неща около тях, в техния класически вид, такива, каквито са били правени преди векове- за обща култура или пък ако някой го влече в някакъв момент да ги възпроизвежда...

Ритуал - КЛИК
Гримоари - КЛИК
Инвокация. Евокация. Инициация. - КЛИК
Пентаграм. - КЛИК
Свещи - КЛИК
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.