Автор Тема: Кратка история на хаос магията  (Прочетена 2069 пъти)

Неактивен theshadow

  • Админ-ДИКТАТОР
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 6177
  • Total likes: 95
  • Karma: +103/-1
    • Профил
Кратка история на хаос магията
« -: 12 Септември 2016 16:36:24, Понеделник »
Предисловие.

Самото Liber MMM не е с произволно значение... Liber - от лат. - книга... А следното- МММ - е от англ. Magical trance, Mind control,  Metamorphosis... На български- магически транс, контрол над ума, метаморфоза...

Тъй като практикумът е ориентиран към начинаещи в хаос магията, преди да се заемем с хаос магията, ще дам малко предисловие и теория- на основното, което трябва да се знае за хаос магията... Защото не е хубаво да се занимава човек с дадена магическа система, без да знае елементарни неща за това кой я е създал, каква е историята и прочие.

Кратка история на хаос магията

Хаос магията е една от най-новите магически системи. Създадена е в средата на 20 век от англичанина Остин Озман Спеър (1886 — 1956), който по занятие бил художник. От там са и увлеченията му по сигилите- те не са негова измислица (сигилите са с доста векове по-стари като система), но той определено ги е доразвил, като се е разграничил от познатите до онзи момент символни системи.

Остин Спеър е членувал в два ордена (A.·.A.·. на Кроули и в "Златна зора") , преди да създаде своя култ Zos Kia. Някои го възприемат като ученик на Кроули. Самият култ Zos Kia доста дълго време бил световно неизвестен и никой не се интересувал от него. Хаос магията добива популярност едва в края на 20 век.

Като идеи по отношение на магията Спеър не е много оригинален- почти няма свои авторски разработки и приносът му се състои по-скоро в начина на сглобяване на парчетата от различни магически системи от преди него и доразвиването на някои от по-древните идеи, осъвременяването им. Силно е бил повлиян от източния мистицизъм и от раджа йога.

Едно от понятията, които Спеър често употребява е Киа. То е образувано от японската дума Ки- енергия. Значението на Киа е взето едно към едно от Лао Дзъ. Каквото е писал Лао Дзъ за Дао, то същото Спеър го преписал и залепил като определение за Киа.

В последствие създаденото от Спеър е доразвито и различни автори почват да си правят произволни тълкувания на това какво е Киа, които варират от приемането на Киа за душа, та до слагането на знак за равенство между Киа и Хаос.

Заслуга на Спеър е, че е оставена възможност човекът сам да избере какво най-много му подхожда... Което пък е и причината по-късните автори, пишещи на тематика хаос магия, да добавят свой собствен поглед върху хаос магията.

В един момент се нарояват много групи и ордени, обявяващи себе си за наследници на култа Zos Kia.

В САЩ през 60-те години уиканци решават, че повече не са уиканци и се себенаричат "Кръг на хаоса". Издават разработки върху ритуали на хаоса, които са всъщност леко преработена уика.

По някое време се появява и църква Ka`atas, основана от Джулиан Уилд (наричащ себе си Войн на Хаоса), която също се асоциира с хаоса и издава Гримоар на хаос магията. В тази църква основните занимания са смес от уика, кабала, шаманизъм, дзен и тибетски тантрически будизъм.

"Илюминатите на Танатерос" (IOT) са създадени през 70-те години на 20 век, като се отделят от О.Т.О. и се обявяват за наследници на Zos Kia и A.·.A.·. Там членува Питър Карол, който споменавам, понеже практикумът е базиран на неговите  "Liber Null" и "Psychonaut".

Eдна от основните парадигми в хаос магията е, че самата Вселена всъщност не е толкова подредена реално, а е хаос... Залагането на хаоса е нещо като опит да се обоснове мнение, че процесите във Вселената не може изцяло да се опишат със средставата на математическото познание... И е така... До някъде... Реално погледнато- математическото познание чудесно си се допълва от нематематическото такова без да е наличен някакъв конфликт между двете...

Най-голям принос за поставянето на концептуалните основи на хаос магията имат разработките на Питър Карол, Фил Хайн и Рей Шеруин.

Автор: The Shadow
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.