Отворена дискусия > МАГИЯ
Етика на мага
theshadow:
Какви нравствени и морални качества според вас трябва да притежава един маг?
Темата я повдигам, защото в днешните зловещи времена за много хора нравствеността и морала започват да се превръщат в едни кухи думички без значение, а от това, та до моментът да се навреди на някого, границата е лесно да се премине... Или пък, ако става въпрос за страничен наблюдател на нелепа ситуация- наблюдателят да вижда, че някой е подложен на навреда и у него да цари безразличие или пък друг вариант- да се получи за наблюдаващия да не реагира адекватно, защото навреждащия можело да наврежда, но всъщност я бил много хубав човек, я бил словоохотлив, я нещо друго... Т.е. на моралната и нравствената оценка на ситуацията нещо да не и достига....
Ще ми се да обсъдим някакъв минимум от морални и нравствени принципи, които да се изведат като ръководни.... Това- защото колкото повече хора се стремят да бъдат по-добри и да предадат това нататък, значи толкова повече...
Цеци_Вихронрав:
В магията, както и в медицината основният закон би трябвало да е "НЕ ВРЕДИ!".
Да ама би трябвало... Де факто съвсем не е така...
Моралът в магията мога да го коментирам само от своя гледна точка и според своят морал и възпитание. И това което е морално или неморално за мен не е задължително да е същото за останалите. Но... От моя гледна точка:
Аз съм силна в ясновидството. Гледам на карти на всичките си познати, че и непознати ми водят по някога. На никого не съм вземала пари затова защото смятам, че е неморално. Още повече, че ясновидството показва какво би могло да се случи, а не какво ще се случи. И на всеки който гадая обяснявам, че ако не му харесва това което би могло да се случи, знаейки какво го чака е в силите му да го промени.Човек сам кове своята съдба!
Но това, че аз мисля, че не е редно да вземам пари за гадаене не значи, че другите също го смятат за нередно.
Обикновено гледам да не вредя, но ако някой ме атакува няма да стоя безучастно. Не съм Христос, че да обърна другата буза...
От друга страна ако видя да вредят на някой първо ще разровя да разбера кой крив и кой прав и според моя си морал, ще застана на страната на правият. Ако видя обаче да нападат мой приятел, ще застана твърдо на негова страна независимо дали е крив или е прав. Това е лоялност! После може да си извадим очите с въпросният приятел ако не е прав, но... За мен лоялността в приятелството е равносилна на честността. В същото време ако мой приятел престъпи границите на морала такъв какъвто аз го разбирам и ако не успея да го вкарам в правият път, то този човек спира да ми бъде приятел. Просто... Такава съм!
В магията, ако хората от които се уча не са ми за пример като морал и ценности, то не виждам защо да уча от тях?! Моите учители в магията трябва да са с висок морал!
И още нещо... Из много форуми за магия се пише как да преборим егото си, за да постигнем по-високи резултати. В същото време точно пишещите за борба с егото и имащи се за надвили своето его са същите хора които най-много вредят...
Аз не съм виждала човек без его. Да си без его, значи да нямаш гордост, да бъдеш смирен, да бъдеш идеален... Ами отворете библията ако щете, той и Бог не е идеален и има завидно его... Защото нали: "И да нямаш други богове, защото аз съм Бог ревнив."...
Та мисълта ми че, че чуя ли някой да ми разправя как си борел егото то той за мен е лицемер, а в лицемерието няма нищо морално.
И спирам до тук за сега. Като пишат и другите предполагам ще се получи хубава дискусия.
theshadow:
Моята гл.т. е предопределена от причината да пусна тази тема, а причината е, че поднових разсъжденията си върху един филм... Филмът е стар, но е многопластов, от тези, дето колкото и да ги мислиш и гледаш, винаги изскача по нещо ново.... За качествени книга, филм, произведение броя онези, които успяват да ме впечатлят до степен, че да имам мотив и за в бъдеще да ги мисля и да имам интелектуалната потребност да се срещна с творбата отново....
Името на филма е ``Предай нататък``... Сюжетът е- в едно училище един учител на едни деца дава за домашно да дадат предложение как да променят света.... На учителя му било практика да дава такова домашно и за изминалите години от както е учител, явно гледал на заданието като на урок по мислене, отколкото на нещо, което ще се получи на практика, защото все пак- деца....
Едно от децата обаче е изградено като личност по начин, който му позволява да реши поставената от учителя задача и реално да започне да променя света, независимо, че е дете.... Първо измисля системата.... Детето я нарича ``Предай нататък``... Идеята му е да направи добро на трима човека.... Но такова добро, което е значимо и отнема усилия.... А накрая да поиска не за себе си, а онези, на които е направено добро, да направят на свой ред на други трима човека аналогично добрини.... И всеки да е длъжен Да предаде нататък....
Започва детето да тества теорията си и още в началото удря на камък.... Почти е готово да се обезвери, че идеята му може да проработи, но ето - попада на подходящите хора и системата Предай нататък започва д работи.... В началото- куцо и тромаво, но с времето все повече и повече хора я прилагат и системата започва да се разпростира в други градове, стига до един журналист, който я показва по телевизията.
Поствам, че таблет изнемогва на дължината на поста и ще продължа....
theshadow:
В процеса на труда на детето по това да промени света към по-добро, детето също се променя.... Светът около детето се променя...
Има две сцени, които ми грабнаха вниманието... Фактически с тях се подписва смъртната присъда на това дете....
В първата сцена момченцето е свидетел как група гаменчета тормозят друго дете.... Но още не е настъпила морална трансформация у него и не прави нищо, за да защити тормозеното дете, ако и да възприема ситуацията като нередна.... Т.е. на моралната и нравствената му оценка на ситуацията нещо не достига и затова момчето не прави нищо, за да се опита да спре тормоза...
В последнта сцена моралната трансформация у момчето е настъпила.... То вече има нужното нравствено и морално развитие и не е вече ням свидетел на простотията.... Затова се заема да защитава тормозеното дете.... Едно от гаменчетата вади огнестрелно оръжие и стреля.... Изстрелът е смъртоносен.... И момчето е убито, докато се е опитвало да помогне и защото се е опитвало да помогне....
Това е, върху което конкретно сега разсъждавах, а изводите ми- в следващ пост....
theshadow:
Изводите ми са, че е възможно някои хора да се подтиканат да бъдат по-добри... Особено, ако бъдат вдъхновени да се развиват в тази насока.... И това е хубаво... Защото както писах като пуснах темата, колкото повече хора се стремят да предадат това нататък, значи толкова повече.... Именно от такива хора зависи светат да стане по-добър....
Та така- някои хора могат да бъдат подтикнати да бъдат добри, но не всички.... Във филма на гаменчетата им харесва гаменския свят и не искат промяна.... Не просто не искат промяна- готови са да убиват, за да няма промяна... Извън филма.... Има боклуци сред хората, които никога няма да се променят... И те са готови с всякакви средства да спрат една такава промяна, включително ако могат- ще убиват, за да не се състои промяна към по-добро....
Причината за поведението на боклуците е, че извличат полза от разрухата и злобата, която сеят- власт, пари, алчност, задоволяване на низки страсти и на жестокостта и садизма си и прочие.... Такива хора минат ли дадена граница и от един момент нататък вече не могат да бъдат променени...
Каква е връзката с магията... Магията като система от най-дълбока древност е издигала морала и нравствеността в култ и е залеймявала отсъствието им.... Обаче в колко книги за магия днес виждаме подобно нещо? Колко хора наистина се опитват да направят добро и да го предадат нататък?
Дето споменава Цеци- ами най-много там да се борим с това колко сме важни и какво ни е егото... И как по-точно такава глупост води до добро за другите, развива нравственост и морал? Ами никак. Единствената полза е в лично начешането его, че се е постигнало голямата работа по себе си и следователно вече можем да плюем по другите около нас какво им е егото, а пък колко те се изживяват като важни.... Еле пък къде у високото сме ние, а къде у ниското са те....
От моята камбанария има също нещо гнусно в една такава практика да се мери его и значимост.... Тя подтиква много хора да се държат лошо един с друг на база кой е по-по-най, сякаш това е най-големият кусур на света и най-големият му проблем...
А според мен има други, къде по-важни и къде по-значими неща от това да си мерим еготата и важностите... И от тези други неща произтича реална полза, реално добро, реално себеразвитие, реална промяна на света към по-хубаво... А какво по-хубаво от добавяне на хубавини около себе си.... По-хубаво се живее в по-хубав свят... Но по-хубавият свят сам по себе си не става.. Нужно е да се направи нещо и то не нещо безсмислено....
Наистина се надявам по темата да се направи опит да се съставят набор от морални и нравствени принципи, които да се изведат като ръководни.... Принципи, последвани от действия, които водят до полза за един или за мнозина.... Това е пътят към реалното самоусъвършенстване.... Всичко останало е празно Бла-Бла....
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия