Отворена дискусия > МАГИЯ

Етика на мага

<< < (2/4) > >>

Цеци_Вихронрав:
В Англия има израз "Благородството задължава!" или "Кръвта (синята) задължава!". Според мен и магията задължава. Задължава ни да не ползваме силите си да вредим, задължава ни да бъдем полезни на себе си и на другите.
 И хубаво повдигаме тема за развиването на нравствени принципи у практикуващите магия, но... Човек се развива като ценностна система до 20-25г. От там нататък надгражда или разгражда, но основата е вече налична. Та ако някой до тази възраст не си е изградил морал и ценности, а е свикнал само да получава, да гледа сеир и да вреди, то няма шанс да се промени. Има и случаи на промяна, но то във тях в живота на променилият се е настъпила такава рязка промяна, че го е обърнала (живота му) на опаци. Да не говорим, че винаги е по-лесно да се промениш към лошо, отколкото към добро.
 Виждала съм и хора със съмнителен морал да правят добро, но... Или е било Коледа, а те са прочели, че по Коледа трябва да направят добро и така се изживяват като велики и благородни. Или пък са решили, че е модерно да направят добро или имат изгода някаква.
 Другото... Ненамесата... Да видиш как вредят на някого и да не се намесиш е не само неморално - престъпно е. Това от моята си камбанария. И не е казано, че трябва ако видиш двама да се бият с ножове да застанеш между тях като жертвено агне. Достатъчно е да се обадиш в полицията примерно.
 Преди да започне криворазбраната ни демокрация хората бяха една идея по-морални. Сега повечето се страхуват да покажат морал и грижа за другите.
 Спомням си детството си когато всеки комшия се чувстваше длъжен да се намеси в детска кавга и да ни вразуми. Сега ако повишиш тон на чуждо дете има опасност родителите му да те осъдят, че си го нагрубил. Съответно това дете израства с мисълта, че е недосегаемо и чакай морал от такъв човек.
 Според мен един човек без изградени морални принципи не трябва да се занимава с магия. На времето затова е имало изисквания и изпитания към желаещите да бъдат обучавани в тайните на магията.
 Сега обаче книги за магия под път и над път. Повечето са пълна боза, да не говорим, че в тях се предлагат и опасни за психиката техники и никъде в книгата не пише, че това е опасно или пък техники за безопасност. Което пък прави и списващите книгите магове със съмнителен морал...

theshadow:
Професионалното ми изкривяване се обажда, че всеки е способен на самоактуализация, стига да са налични определени условия, личността да е здрава и да не са прекрачени определени граници.... Има школи в психологията, които се ползват от тази особеност на психиката....

Но то е друга тема... Да приемем, че някой се интересува от въпросите на етиката в магията и му се чете чужда гледна точка дали за сверка на часовника, дали за друго.... И да се развият някакви принципи....

Цеци повдигна въпроса за ясновидството и за гледането на карти.... Би могло да се стартира с някакви принципи в тази сфера...

Ако е някой съвсем начинаещ, то трябва да знае като за начало какво прави, преди да може да си прецени какво да не прави...

В практикума за ясновидство описах как ясновидец може да използва предмет, за да си насочи ясновидския транс.... Предметът може да е всякакъв, но най-разпространено е тарото... Тарото не указва бъдещето. Това може да го направи само ясновидецът... Ако хваналият тарото няма ясновидски заложби, ще си играе с него на налучкванка... Към тарото обикновено дават книжка с тълкувания на картите.... Ние тук в практикума за таро също правим едни тълкувания на картите.... Но при нас това е само началото... На следващ етап тази техника, вече описана, си идва на мястото и се ползва... Т.е.тези тълкувания на картите са много полезно нещо, когато се ползват в комплект с техниката за активиране и насочване на ясновидския транс....  Само че тази техника няма да се прочете в книжката с тълкуванията.... А тълкуванията без тази техника и без ясновидски заложби- са налучкване и загуба на време.... Т.е. тълкуванията на тарото за идеята да си тълкуваме нещо си, ако това няма да води в последствие към ясновидство, е безполезна занимавка...

Та първото правило, от морална гл.т., според мен е , ако се гледа на карти- коректното е да е от ясновидец, а не от тълкувател... Защото на ясновидеца и чисто бели карти да са му в ръцете, ще ги нареди и започне да говори, а тълкувателят...

Другото, което подкрепям и Цеци е, за гледане пари и дарове и прочие не се вземат. Още повече, че да- всеки винаги може да вземе решенията, които да променят собственото му бъдеще....

Следващото поне аз го спазвам- ако видя смърт, не я коментирам... Не я споменавам... Все едно не е видяна...

На въпроси, които са задавани с цел навреда на трети лица, отговарям с ``Картите не ми дават такава информация`` и повече нищо не обяснявам....

Та.... Това е от мен по темата за тарото....

Има и още общи принципи и по други области на магията... Които предлагам да се изведат.... Или пък да се допълнят принципите за тарото....

Цеци_Вихронрав:
Quote theshadow ()ако видя смърт, не я коментирам... Не я споменавам... Все едно не е видяна...Много е лесно да се направи за чужд човек. Но като видиш смъртта на близък???
 Преди няколко години видях смъртта на бащата на приятелката ми. И я видях не като "Би могло", а като "Ще". И премълчах. Но още се чудя правилно ли постъпих?! Защото те тогава плануваха преди да се върнат в България да спрат другаде и... И приятелката ми не свари баща си жив. Та все си мисля, че ако тогава и бях казала, тя щеше да си дойде директно и неше да се сбогува с него приживе. Аз премълчах с идеята да не я плаша и че може и да греша и това ще ми тежи цял живот.

theshadow:
Цеци_Вихронрав, както сама написа- няма как да знаеш със 100% сигурност кой времеви ръкав ще хване.... Бъдещето е от много времеви ръкави, образно казано, та затова и кой точно времеви ръкав ще се хване, това подлежи на промяна за всеки без изключение....

Първи вариант... Виждаш смърт в един от ръкавите- а смъртта не се случва. Казала си за видяната смърт на хората.... Ако хората не са те взели насериозно, подминали, забравили с излизането от стаята- добре... Но ако са взели думите ти навътре и присърце.... Вкарваш ги в много тежки изживявания за месеци наред.... И този времеви коридор със смъртта не се реализира, но навредата върху психиката на хората от примера е за месеци наред....

Втори вариант.... Виждаш смърт в един от ръкавите, казваш, реализира се събитийността точно от този ръкав... Ако не те вземат сериозно и забравят с излизането от прага,не добре, но защо, след малко ще обясня.... Ако те вземат сериозно- всяка секунда до смъртта ще ги травмира, всички, на които си казала.... Няма по-страшно от знанието, че някой ще умре и безсилието да се спре това, а особено зле става, след като смъртта настъпи... И знаеш ли как ще отеква после в психиката им и след смъртта всяка секунда от спомените, че тази смърт е била предизвестена.... Сбогуване близките ще направят като почетат отишлия си с хубави спомени за този човек....А не като съсипят себе си и последните остатъци от живота на отиващия си с побъркване от престоящата смърт.... А ако ти си казала за смъртта и хората не са те взели предвид и смъртта настъпи- това ще е такъв удар, че влак ако мине през тях и ще им се струва , че влакът ги е ударил леко....

Така че според мен правилно не си казала за смъртта, която си видяла.... Това е най-щадящото решение от всички варианти....

Цеци_Вихронрав:
Сянка, предполагам си прав, но не съм убедена. Аз пак можех да не казвам за смъртта, само да и кажа да не спират на разходки в чужбина. Това е като... Баба ми на времето така видяла смъртта на лдля ми и не повярвала. Решила, че биба не познава и го тушнала на земята. Няколко часа след това донесли трупа на леля ми - удавена.
 Аз самата през май като си гледах видях евентуалната си смърт. И ако не се бях взела на сериозно нямаше на време да огида на лекар и да се избавя от рака.
 Мисълта ми е, че дори и ви дането на нещо лошо трябва да се казва, за да се предотврати ако може.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия