Здравейте! На мен като малка доста често ми баеха,преродена сестра на прабаба ми беше баячка. Баеше с три големи кристала морска или каменна сол. Ритуала включваше канче с вода, метла и сол. Постилаше килимче на двора, под асмите, сядаше на колене- аз пред нея. Мрънкаше си нещо под носа, На всяко кристалче поотделно. Започнех ли да се прозяваме се подобрявах. После слагеше кристалчетата върху метлата и ги заливаше с вода. Не си спомням точно и ясно. Всичко ми е забулено като в мъгла. Само си спомням , че веднъж ме попита искам ли да се науча и аз и отговорих да, но така и не помня какво се случи. Баеше ми основно между 3г и 6-7гвъзраст. Преди 3 години когато родих дъщеря ми и беше бебе веднъж плачеше и не успяваше да заспи. Инстинктивно взех 3 кристалчета сол. Прекарах ги през тялото й. Започнахме да се прозяваме и двете. И до 5 минути заспа.кристалчетага хвърлям в тоалетната. Не съм наясно точно какво правя, аз по скоро изреждам частите от тялото и ги повтарям отначало докато спрем да се прозяваме и двете. Факт е че винаги се успокоява и заспива. Веднъж го направих и на дете на моя приятелка, нямах сол под ръка, гушнах я и по скоро я галех по лицето докато спра да се прозяваме и двете. Пак подейства.