Автор Тема: Хомеопатията е за идиоти  (Прочетена 3490 пъти)

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 5701
 • Karma: +72/-0
  • Профил
Хомеопатията е за идиоти
« -: 17 Март 2010 10:52:54, Сряда »
Автор: Петър Стойков

Бях чувал за хомеопатията, но като всеки човек, който няма проблеми със здравето, никога не съм се интересувал особено от лекарства и видове лечение, нито пък ми е било чудно какво й е толкова специалното, че отделни “хомеопатични” лекарства се продават.

Любопитството обаче си ме глождеше лекичко и когато личната ми докторка се опита да лекува без абсолютно никакъв успех синузита ми миналата година с едни малки бели хомеопатични топченца, аз взех, че полюбопитствах аджеба каква е тая толкова напредничава наука. Оказа се, че е наука за идиоти…

В началото прочетох някакви статии в интернет, как хомеопатията не била много разпространена, защото традиционната медицина подтискала развитието й и я отричала. После разбира се, погледнах в нашенската и в английската уикипедия и попаднах на твърде любопитни факти. Тия факти привържениците на хомеопатията не само не ги отричат - те са самата основа на хомеопатията, на начина на приготвяне на лекарства и са широко известни (е, не и на мен до онзи ден де).

Принципът на хомеопатията бил “принцип на подобието”, базиран на симптомите - т.е. когато човек има някакво заболяване, то бива лекувано с вещества, които предизвикват подобни симптоми като тези, които човекът има. Примерно ако имаш язва и те боли стомаха от нея, те лекуват с малка доза вещество, предизвикващо стомашни болки. Това често означава, че съвсем различни болести биват лекувани по един и същи начин, защото имат някакъв общ симптом. Аз разбира се не съм медицинско лице, но дори от призмата само на нормалния ми разсъдък и изгледаните от мене няколко докторски сериала, това ми звучи като невероятна глупост.

Но не, далеч не е само това. Принципът на лекуването е едно на ръка, но нека погледнем принципа на приготвяне на хомеопатичните лекарства. Привържениците на хомеопатията вярват, че водата има памет. Каква е тая памет и как действа те не казват, но ни убеждават, че водата “помни” какви вещества са били разтворени в нея и запазва действието им дори когато тях вече ги няма. Именно затва хомеопатичните лекарства се приготвят по следния начин:

"Wikipedia: След като приготви изходната субстанция - сок от съответната билка, химическа сол, лекарство или др., тя се разрежда серийно в разтвор от дестилирана вода и спирт. Обикновено се разрежда няколко пъти в съотношение 1:100. След това от получения разтвор се взема малко (обикновено една капка) и се разрежда още веднъж в с 99 части разтворител, т.е. в съотношение 1:100. От него се взема една капка и се разрежда в 99 части разтворител - което е разреждане в съотношение 1:1 000 000. Това разреждане обикновено продължава до тридесет пъти, но някои школи прилагат хомеопатични лекарства, разредени по този начин 200, 1000 и повече пъти."

Не съм добър с математиката, но ясно се вижда, че при подобно милиардно разреждане на лекарството, накрая в течността не остава дори една молекула от него. Нооооооооооо…. водата помни! Или беше спиртът?

Източници на горните твърдения не са някакви фанатични противници на хомеопатията, както може да ви се стори - това са официалните данни, които хомеопатите дават за своята работа, извадки от хомеопатични трудове (виж след статията) и основните принципи, върху които се базира хомеопатията. Направо не мога да повярвам. Т.е. да, знам, че хората принципно са глупави, ама да повярват на това??? Но всъщност какво се учудвам като знам колко много хора ходят на врачки, вярват на хороскопи и гледат екстрасенси по канал2001?

Доколкото съм забелязал от разговори и четене на форуми, повечето хора базират подкрепата си за хомеопатичните “лекарства” на опита - според тях те са им подействали положително. Ние обаче, като твърди привърженици на научния, а не на езотеричния подход, няма как да се задоволим с подобно нещо - науката се занимава не толкова с явленията, а с причините за тия явления. Разбира се, в статиите хомеопатите се опитват да припишат някаква научност на теориите си, позовавайки се на резултати от опити с термолуминисценция и ядрено-магнитен резонанс, но някак винаги пропускат да сложат линк или поне да цитират точни данни за това какви са били резултатите от тия изследвания, къде и от кой са били проведени… Факт е, че до сега няма научно базирано обяснение защо хомеопатичните препарати биха действали, нито пък има проведени независими медицински изследвания които да проверят действието им в контролирана среда т.е. дали наистина имат някакъв ефект върху организма на човек и какъв точно е той.

Така, както аз го виждам, хомеопатията представлява някакъв вид съвременен шаманизъм - определен тип хора винаги са имали нужда да повярват в някакви мистики и едно време шаманите са им ги предоставяли, сега го правят хомеопатите, които не дават правдоподобни научни обяснения, а искат само ВЯРА. Това се съчетава с модерните напоследък “нетрадиционна медицина” и общото влечение към по-природосъобразен живот и използването на по-малко химии в ежедневието.

Мнението на световната медицинска общност е, че действието на хомеопатичните препарати се дължи само на плацебо ефекта и че хомеопатията е чиста проба шарлатанство. Напълно го споделям.

——————————-

Източници:

* Уикипедия

* Wikipedia

* Wikipedia дискусии

Хомеопатична литература:

* Homeopathy - dilute information and little knowledge, Boundolier Journal, [Electronic]
 * Almeida R.M. (2003). “A critical review of the possible benefits associated with homeopathic medicine”. Rev Hosp Clin Fac Med Sao Paulo 58 (6): 324-31. PMID 14762492.
 * Cucherat M., Haugh M.C., Gooch M., Boissel J.P. (2000). “Evidence of clinical efficacy of homeopathy. A meta-analysis of clinical trials. HMRAG. Homeopathic Medicines Research Advisory Group“. Eur J Clin Pharmacol 56 (1): 27-33. PMID 10853874.
 * Dudley, P., ed., Hahnemann’s Chronic Diseases, footnote to pp.12-13, B. Jain Publishers, 1998 reprint
 * Ernst, E., Classical homeopathy versus conventional treatments: a systematic review, Perfusion, (1999); 12: 13-15
 * Kleijnen J., Knipschild P., ter Riet G. (1991). “Trials of homeopathy”. BMJ 302 (6782): 960. PMID 1827743.
 * Linde K., Clausius N., Ramirez G., Melchart D., Eitel F., Hedges L.V., Jonas W.B. (1997). “Are the clinical effects of homeopathy placebo effects? A meta-analysis of placebo-controlled trials”. Lancet 350 (9081): 834-43. PMID 9310601.
 * Linde K., Scholz M., Ramirez G., Clausius N., Melchart D., Jonas W.B. (1999). “Impact of study quality on outcome in placebo-controlled trials of homeopathy”. J Clin Epidemiol 52 (7): 631-6. PMID 10391656.
 * Linde K., Melchart D. (1998). “Randomized controlled trials of individualized homeopathy: a state-of-the-art review“. J Altern Complement Med 4 (4): 371-88. PMID 9884175.
 * Phillips Stevens Jr., (Nov-Dec, 2001), Magical Thinking in Complementary and Alternative Medicine. Skeptical Inquirer.
 * Randi, J., An interview with James Randi: Homeopathy: The Test - programme summary. BBC.
 * Randi, J., Educational Foundation. “The JREF Million Dollar Paranormal Challenge ‘FAQ’”. Retrieved 13 September, 2005.
 * Yutar, G., (April 16, 2006), Homeopathy - Why and when? Dr. Yutar’s blog on blogspot.com.
 * Walach, H., Unspezifische Therapie-Effekte. Das Beispiel Homöopathie [PhD Thesis]. Freiburg, Germany: Psychologische Institut, Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, (1997)

Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен cottonleaves

 • Newbie
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 21
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Хомеопатията е за идиоти
« Отговор #1 -: 28 Юни 2013 16:02:02, Петък »
Хм, не съм съгласна, че хомеопатията е за идиоти.
 Лично съм се уверила в ефективността и. Преди време прибягнах до нея заради женски проблеми и имаше ефект. Вярно не се излекувах напълно, но пък аз и не бях особено редовна в приемането на гранулките по определената схема.
 Вярно е, че при разрежданията в хомеопатията, може би не си запазва и една молекула, но дори и така да е при мен ефект имаше и в това съм сигурна. Може би няма логично научно обяснение, но пък светът за това е вълнуващ - че има още толкова много непроучени територии и загадки.
 Аз си мисля, че идиоти са онези, които пият лекарства с шепи при наличието на билкови и хомеопатични алтернативи.

Неактивен Цеци_Вихронрав

 • Обсебена
 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 9373
 • Karma: +65/-0
  • Профил
Хомеопатията е за идиоти
« Отговор #2 -: 1 Юли 2013 02:04:25, Понеделник »
theshadow,  ти се радвай, че личната ти лекарка е искала да лекува синузита ти с хомеопатия, защото мен "специалиста" при който ме пратиха да ми лекува синузита от който правя мигрени искаше да ме реже. В крайна сметка се оказа, че в нормалните държави синузита се лекува с прости дихателни упражнения които децата профилактично учат още в забавачницата. Сега си правя сутрин упражненията (около 5 мин.) и няма синузит, няма главоболие.
 А колкото до хомеопатията... не зная дали е или не е за идиоти, но при условие, че я предлагат официално дипломирани лекари, то по твоята логика - нашите лекари са идиоти. Доживях още някой да е на моето мнение. Благодаря ти. ( Все пак не всичките ни лекари са идиоти, има и свестни които наистина дават всичко от себе си.)
"Кат тасманийски дявол си в устата."
 Последен

Неактивен aves

 • Newbie
 • Jr. Member
 • *
 • Публикации: 62
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Хомеопатията е за идиоти
« Отговор #3 -: 25 Септември 2013 22:52:06, Сряда »
много добра статия! само чееее... няма нищо общо с хомеопатията, такава каквато е описана в книгите. Част от твърденията, които "Петър Стойков" изказва, просто не са верни. Все пак критиката му спрямо едно "шаманско" отношение към хомеопатията е съвсем правилно - просто защото нещата наистина стоят така днес.
 Например, според създателя на системата, определението за хомеопатичното лекарство е такова вещество, което да предизвиква В ЗДРАВ ЧОВЕК, състояние подобно на болестта, която това вещество ще лекув в болния. Здравият разум и наблюденията показват, че това работи - при това механизмът се ползва и от чисто класическата медицина, и е познат като "стимулиране на имунитета". На същият принцип се базират също имунизациите и ваксините - заразяват с нещо подобно на болестта, която по-късно тялото вече може да излекува и само. Разбира се, има и разлики.
 Друг пример - спрейовете за нос срещу сополи. Продължителната употреба(над 2 седмици ежедневно) на ментол или ксилометазолин води до отслабване, а по-късно и до атрофиране на носната лигавица, която спира да се овлажнява от само себе си. Обратно, ако я "изтормозим" с вещество, което я раздразва и изсушава, лигавицата започва да му противодейства, и когато спрем да я "тормозим" с това вещество - тя вече се държи добре.
 Напълно идентичен пример - хапчетата за сън. Познавам вече Х човека, на които са им предписвани, и които в резултат от тяхната употреба, не можеха да заспиват без хапчета.

 Разбира се, всички тези примери си имат съвсееем явно присъстващо физическо вещество. И, доколкото съм чел, книги по хомеопатия, никъде не се казва, че трябва да се правят разреждания 1 на милиард. Това което се отбелязва в тях е, че по-силно разредените вещества действат по-ефективно, макар и логикта да ни сочи че би трябвало да е обратното. И едва в по-несериозни материали се дават безумни стойности на разреждането или пък се възхвалява достоинството на хомеопатичното лекарство като "напълно безвредно" - това би било синоним на "напълно недействащо".

 Много подобно е и положението със "симптомите" - ако пием хомеопатично лекарство в опит да излекуваме отделен симптом, наистина ще се окаже, че едно лекарство лекува безброй болести. Обаче нещата в хомеопатията са точно наобратно. Лекарствата в нея се изписват не "срещу симптом", а с оглед на "възможно най-пълния набор от симптоми в пациента, включително и състоянието на психиката/характера му". Демек, ако някой приема "хомеопатично" лекарство срещу глабовол или срещу синузит - това няма да е никаква хомеопатия, това ще си е лекуване на отделен сипмтом, което именно хомеопатията обявява з апогрешно. Факт е обаче, че много хора, а и много "хомеопати" прилагат именно такъв метод на "лечение", с единствената разлика, че използват хомеопатични лекарства. Обаче този подход се крие в метода, а на в лекарствата.

 Все едно какви лекарства ще пиете - класически, хомеопатически, билкарски или стрити на прах копита от щука - ако подходът не е правилният, това не е хомеопатия. Именно в това, според мен, се състои смислената критика на Петър Стойков срещу псевдо-хомеопатията.

 Подобни тенденции могат да се видят във ВСЯКА ЕДНА ОБЛАСТ. Хора, които не са разбрали напълно една нова идея, която се срещнали, неизменно я изкривяват и понижават нивото й. Те запазват новите термини, и започват с нови думи да говорят за старите си разбирания. Мислят си, че са научили нещо ново, но уви...

 Та наистина, не всички са идиоти! Има много хора със здрав разум! И те успяват да научат новата идея, да я разберат и да я приложат правилно. Това важи и за хомеопатията. Да не бъдем по-идиоти от идиоти, а да отсвирим лекарите с неадекватно поведение и да потърсим тези, които вършат работа. И при тях ще видим какво е истинска хомеопатия.

 Който иска да вярва в това, че пречистената вода или урината, или подобно са лековити - нека вярва! Стига да не си науми, че сярната киселина лекува и да тръгне да я прилага навред. А на който му е опрял ножа в кокала, и не се е предал - мисля, че ще си намери не-шарлатан.
светлина от светлината, топлина от топлината, огън от огъня

Неактивен aves

 • Newbie
 • Jr. Member
 • *
 • Публикации: 62
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Хомеопатията е за идиоти
« Отговор #4 -: 25 Септември 2013 23:03:25, Сряда »
Лично познавам подобен лекар-хомеопат! Работи като хирург в германия, използва я в периода за възстановяване след операции и според него, с добър ефект. И не ползва "чиста вода ненапита", а лекове със съвсем реално съдържание на лечебни вещества. Учил се е в съвсем стандартен курс за хомеопати...

 явно, че от хомеопат до хомеопат има разлика, както и от хомеопатия до хомеопатия
светлина от светлината, топлина от топлината, огън от огъня

Неактивен coolest

 • Newbie
 • Full Member
 • *
 • Публикации: 194
 • Karma: +0/-0
  • Профил
  • http://2games.info
Хомеопатията е за идиоти
« Отговор #5 -: 27 Септември 2013 00:19:08, Петък »
Относно Wikipedia има статии непълни и неточни.
Магията е като виното и ако не сте свикнали с него, ще ви опияни.

Неактивен Delta

 • Mockingjay - DSJ
 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4222
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Хомеопатията е за идиоти
« Отговор #6 -: 6 Октомври 2013 22:12:56, Неделя »
Заставам зад мнеието на Авес. Преди години подложих децата си на хомеопатично лечение. Доволна бях. Но преждевременно спряхме, защото попаднахме на хомеоПАТКА, която беше и медицинско лице, много добър лекар, но не човек, а кучка.  Та така. Не отричам обаче и традиционната медицина, нито "бабешките илачи", просто във всеки метод има истина, а може би най-добрата рецепта е комбиниран баланс в различните видове лечение.
 Само не съм съгласна с мнението на някои хомеопати, че този метод на лечение може да помогне при критични състояния, застрашаващи живота.

Неактивен Aton

 • Newbie
 • Sr. Member
 • *
 • Публикации: 278
 • Karma: +1/-0
  • Профил
Хомеопатията е за идиоти
« Отговор #7 -: 7 Октомври 2013 15:18:02, Понеделник »
Като идея хомеопатията е изключително добра.....като реализация изключително лоша.За мен например продуктите на Боарон не са хомеопатия....Хомеопатията има много по дълбок смислъл от продажбата на бъркочи които нямат нищо общо с болестта.....Затова и няма реални резултати.....защото при истинската  хомеопатия или си излекуван напълно или въобще не си излекуван....
Най-същественото е невидимо за очите...

Неактивен хеката

 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 1547
 • Karma: +0/-0
  • Профил
  • http://природна магия
Хомеопатията е за идиоти
« Отговор #8 -: 9 Ноември 2013 04:16:44, Събота »
Имаше една реклама на едно лекарство,от традиционната медицина което лекува шум в ушите,болка в главата и импотентност. Когато запитах братовчед ми,който е фармацевт, как става това,!?отговора беше:"Просто е скъпа:като ти шумът ушите те боли главата,а когато те боли главата секс правили ти се?!. За мен е глупаво да се отрича алтернативния начин на лечение. Това че имаш диплома за лекар не те прави лечител. Майка ми от шест години я тъпчат с хапчета за високо кръвно,три пъти лежа в болница за да открият на база какво вдига кръвното?! И ефекта е кръгла нула...но, на мен са ми помагали нашите лекари-успешно ми изтеглиха водата то коляното и два пъти ме излекуваха от бронхопневмония. И това е вярно... Но,пък убиха баба ми. Тя счупи крак и личната и лекарка и предписа " движение".Така почна началото на края и...не ми се разказва...Та така....лечение за идиоти. По принцип вярвам на лекарите,но със всеки изминал семеен случай,вярата ми отслабва...
магията не е религия или философия,а начин на живот

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 5701
 • Karma: +72/-0
  • Профил
Хомеопатията е за идиоти
« Отговор #9 -: 9 Ноември 2013 08:04:18, Събота »
Проблемът е, че у нас изпити се вземат с преписване, с купени реферати, с купени дипломни работи, напоследък и с купени дипломи, без дори да са стъпвали в университет да го видят къде е, а не с учене.

 Още от най-ранна възраст децата се свикват, че може и да препишат... И това е голям проблем, не само що се отнася до лекарите... 

 От времето на ученето ми за психолог, хеката, от цял поток точно 5 човека учехме, а останалите преписваха и другите простотии, които всички си ги знаем...

 Най-трагичният резултат на живо, който видях от такъв вид "учене с лъжа" беше един "колега", сдобил се с големи титли, имащ се за голямо нещо, обаче тоз "бележит колега" не можа да ми каже биографията на Фройд... И аз нататък се отказах да го препитвам- все пак нервите са ми само едни, таковата, трябва да си ги пазя...

 Така че те съветвам да не вярваш на никой (не само лекар, а какъвто и да е специалист), който е блеял, когато трябва да учи, а може да се довериш само, на който се е доказал, че наистина е чел, знае и може, който на изпитите не е преписвал, който не си е купувал изпитите, рефератите, дипломната работа, дипломата...
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен LyLyth

 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4515
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Хомеопатията е за идиоти
« Отговор #10 -: 9 Ноември 2013 08:05:07, Събота »
Гледам я тази тема от много време, все ми се ще да пиша, а после си мисля, че всеки има избора, не е необходимо да натрапвам някому каквото и да е. Но все пак ще споделя опит, а ако някой рече, че съм идиот, така да е! biggrin
 С хомеопатията започнах много отдавна, във времето, когато голямата ми дъщеря беше на 2 години и се съдираше да боледува. Тогава започнахме с нея, сле няколко месеца гърч и усилия да се изчисти организмът й от литрите лекарства, които беше изпита, оздравя трайно и сега боледува изключително рядко. Ако се напъна, мога да преброя случаите, когато е боледувала за тези 12 години.
 Малката ми дъщеря я лекуваме така от бебе. Беше малко дете, достатъчно малко, за да не е подвластна на никакви внушения ( редовния довод на скептиците). Веднъж се бе поразболяла. Беше с кашлица и температура. Заведох я при лякаря й, тя я прегледа, даде й капки (работи с високи потенции, над 200) о това дете, в рамките на час спря да кашля и температурата изчезна. crazy
 Тя също беледува доста рядко. smile
"Светът се върти по друг начин, когато огънят обикне водата." - Е. Шафак

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 5701
 • Karma: +72/-0
  • Профил
Хомеопатията е за идиоти
« Отговор #11 -: 9 Ноември 2013 08:27:19, Събота »
Често срещана грешка е да се мисли, че болестта от типа грип (настинка) не минава, ако не се пият лекарства.

 Друга грешка е да се мисли, че в оздравяването играе роля само една причина. Плецебото е една причина за действието на хомеопатията, но не е единствената причина. Ето още-

 Всеки от нас си има имунна система. Понякога неграмотно предписаните лекарства освен да затормозят работата на имунната система и да навредят на организма- друго не постигат. Спряла си лекарствата на детенце, LyLyth... Дала си шанс на имунната система да заработи самостоятелно и имунната му система си е свършила работата...

 Имунната система си има памет, която се поддържа най-добре, когато се изкарват болежки. Тогава се боледува по-рядко и по-леко.

 Когато систематично за най-малкото нещо се пият лекарства, когато се бяга от грипа, да не ни хванел, тази памет на имунната система също така се срива и спира да си върши работата...

 Имам и преки наблюдения... С една позната... Някой само да кихне там, където работи и тя си взема отпуска, че да не я хване настинката... Така с години. Имунната и система няма запомнени вируси. И като я хване грип, дето тези около нея го забравят за два дена, то тя брутално се срива до степен да лежи в болница.
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен LyLyth

 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4515
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Хомеопатията е за идиоти
« Отговор #12 -: 9 Ноември 2013 09:27:05, Събота »
Разбирам всичко това, но доколкото знам, имунната система при малките деца е слаба, неукрепнала и неустойчива. За пълноценна система се говори около 7-8 годишна възраст, това някой ми го разясняваше, не претендирам да е истина, а и никога не ме е вълнувало така ли е или не е. smile
 Нещата далеч не бяха просто грип или настинка. Конкретно при голямата ми дъщеря винаги беше един омагьосан кръг, чието начало бяха обикновени сополи, последвания след седмица-две от болки в ушите, ангина и накрая бронхит. Това беше като като закон, баси ужас... Няма как да оставиш детето просто така и да се чушид бронхитът ще стане ли на пневмония или не? И това беше при всеки нов зъб, месеци наред, не просто кошмар, а жив ужас. smile
 При малката бяха по-различни нещата, но кашлица и темпереатура не изчезват за час. Поне аз не съм виждала такова чудо, даже и при себе си, при все че използвам различни начини да се боря с температурата. smile
"Светът се върти по друг начин, когато огънят обикне водата." - Е. Шафак

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 5701
 • Karma: +72/-0
  • Профил
Хомеопатията е за идиоти
« Отговор #13 -: 9 Ноември 2013 09:53:15, Събота »
А мен не ме учудва, че е минало в рамките на час. За млад организъм, у който са налични необходимите енергия и вещества за действие- това е нормално.

 Именно затова, че имунната система е неразвита, пиенето на неподходящи лекарства, не е най-доброто решение, LyLyth. За да се развива имунната система, тя трябва да се учи да си върши работата- получава се като трябва да бъде оставена да действа. От химична гледна точка хомеопатията не прави нищо. Не е случайно, че е печелила антинобелова награда.

 Практически не е имало как да си гарантираш, че няма да се развие пневмония.

 Опасна е температурата при малките деца над 39 градуса, а при възрастните- над 40 градуса. При превишаването на такава температура в тялото настъпват определени увреждания, но не и преди това.

 Когато се вдига температура до въпросните граници- ролята на температурата е да убива патогените и организмът произвежда антитела.

 И всеки път, когато се пият лекарства, за да се смъкне температура, ненадвишаваща указаната по-горе - се потиска отговора на имунната система и имунният отговор не е на ниво.

 Правилното е при настинка да се яде т.нар. силна храна (месо включително, заради съдържанието на желязо и други важни за имунната система неща в него), да се достави на организма с храната необходимите витамини (начело с витамин Ц), минерали и прочие, за да се спомогне дейността на имунната система. Храната е енергия- от тази енергия организмът има нужда, за да я насочи да се лекува сам. Да се увеличи приемът на течности, ако има температура (може и чайове, но не е задължително- ако е чай- нека е с ехинацея- тази билка е имуностимулатор- и напомням отново, че билките- това не е за деца, дори в чай). И само в краен случай- лекарства...

 И да- лекарският надзор е важен, защото горе-описаното от мен може да сработи, но може и да отиде на към пневмония, ако не сработи, а пневмонията без лекарства не минава и е смъртоносна, ако се изпусне и не се вземат мерки овреме.

 Но пак да повторя- надзорът трябва да е от грамотен лекар...
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен хеката

 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 1547
 • Karma: +0/-0
  • Профил
  • http://природна магия
Хомеопатията е за идиоти
« Отговор #14 -: 9 Ноември 2013 12:49:27, Събота »
Как да ги разпозная,Сянка...  ? Викаш да хода на врачка,а... yahoo  А, сега извън шегите... Разбирам те напълно и го имам в предвид. Просто споделих на база какво не съм такава феннка на традиционната медицина. Пак повтарям...далече съм от мисълта да не се ходи на лекар.
магията не е религия или философия,а начин на живот