Delta, така е... Предостатъчно информация има в нета, всеки сам си носи отговорност... Но... За мен е сравнимо с наркотиците... Продават ги, не е тайна какви са им вредите и накрая се получава така, че всеки сам си носи отговорност... Но само да науча, че някой, на който държа, е посмял да посегне към наркотици... Или ще спре, защото аз казвам, или ще ме намрази, докато се опитвам да го спра... Такова е отношението ми и спрямо информацията, която някои хора може да пречупят погрешно...
В повечето случаи не се осъзнава като опасност... А някои пречупват и пречупват и... И накрая вече става видимо колко точно са се увредили на ниво психиката си, но е късно да се върнат назад и да бъдат със света... Опасността не е въображаема, а съвсем реална... Има психични заболявания, които стартират със занимания с религия, мистика, магия, окултизъм... И всеки от пострадалите първоначално си е мислил- "А, това да си увредя психиката- то на мен не може да ми се случи".
Още повече, че увредата не настъпва от веднъж рязко и на едната вечер си ляга човекът с един акъл, а от другата сутрин- става с друг акъл... Увредата на психиката настъпва бавно и неусетно както за човека, който се уврежда, така и за неговите околни... Докато накрая след много време е вече видимо за всички и е страшно, а освен това НЕЛЕЧИМО. Т.е. увредата става перманентно състояние. В кратък момент на прояснение може човекът да се усети, че нещо не е наред или пък да го усетят близките му и да отива на психиатър, предписват му се хапчета, но... Пие си хапчетата човекът, после за много кратки моменти се осъзнава и се оглежда за психиатъра си за помощ, но накрая пак губи връзка с реалността и пак стига до повторение на увреденото си поведение-
Знам, че примерът ми е изтъркан, но... Увредата в краен вариант е примерно тази (макар да може да изглежда и по доста друг начин, но като за пример- става)-
И понеже ритуалите и обсъждането на богове са сред нещата, способни да тласнат към подобен род увреди на психиката, също и защото пред очите ми са били достатъчно хора, окъсали в това отношение на психично ниво и то окъсали сериозно... А и поради мотивите ми изложени по-горе в първия ми пост...
Благодаря ти Delta, на теб, а и на всички, които дори несъгласни, ще уважат решението ми да не се коментират ритуали, религия...