хеката, да, изследването ти е хубаво, особено ако се занимаваш с изучаване на народните вярвания. Аз обаче не ги свързвам с вещерството или поне не абсолютно като теб, за мен има само допирни точки.
Остава въпросът от къде идва талантът и дали пък той не е резултат от прародител, който е бил същество родено от "демон" (и какво трябва да значи демон?!) и жена или пък от самодива и мъж
, че май има повече такива предания. Т.е. дали въпросните врачки и баячки не са потомъци на такова "същество". И понеже това няма как бъде доказано, дали пък не е вярно че врачките и баячките са потомци на вещици?
Съдебната система в Османската империя за мен е абсолютно непозната тема, не знам как въобще влезе в този разговор.
Но личното ми мнение е, че няма лошо отношение (няма как да има клади поради законите), защото твърде много хора има които се занимават с части от вещерството. Всеки втори дом трябаше да е мразен, защото в повечето села има и врачка, и знахарка, и билкар, и бабата дето лее куршум, и баячка, и чакръкчийка, и тази дето гледа (на ръка, на кафе, на боб...), дето си бабува (ама използва и билки и масажи). Т.е. твърде дълбоко е вкоренено това познание и част от твърде много хора, за да бъде мразено.
"Вещица" идва от "вещ" - знаещ, думата е свързана с познанието, не може да се затвори само до някаква митология, думата не носи вибрация "демон+секс+жена=вещица" , това в тази дума го няма - има го в изкривента представа на хората за нея, която все повече отдалечава езика от мисълта. Полека лека езиците намаляват като бройка по света, но ЕЗИКЪТ изчезва...Накрая ще говорим един език по цялото земно кълбо, но няма да се разбираме по между си и сега на там е тръгнало. Във всеки случай следващ разговор на тази тема е излишен, не виждам някоя от нас да си променя мнението.
Ако приемаш за абсолютна истина всяка митология, това също е грешка. Ритуалът с пиленцето илюстрира трудността и не трябва да се приема буквално. Т.е. съм абсолютно сигурна, че и да и успея да го изпълня той няма да ме направи на нещо различно, което не съм, РАЗБИРАНЕТО му обаче е друга тема. Нашият народ и особено фолклорът му е много мъдър. Тук в този ритуал има две много важни истини - първата илюстрира трудността по пътя на магията и втората е нежеланието на хората да си "цапат" ръцете с тази работа. Включването на библейски елемент в него, говори, че е пресен пресен...едва ли има връзка с истинското вещерство.
За двуличието в Библията съм абсолютно съгласна. Нещо като най-силните магове (от които ни е страх) са добрите...да ужасно двуличие!
Повтарям се, значи спирам да пиша по темата
.
Added (16.Яну.2015, 9:26 AM)
---------------------------------------------
theshadow, а абсоютно не вярвам в "чесността на тотото", тук си прав, говорех за експеримент, който видиш ще докаже имаш ли ясновидски способности или не. Иначе аз със сигурност не искам да знам бъдещето си, дори и частица от него!
Цеци_Вихронрав, има хора, които не боледуват, не и във вида, който познава медицината.
Added (16.Яну.2015, 9:40 AM)
---------------------------------------------
LyLyth, "Това, че не виждаш или не разбираш нещо, не значи че то не съществува!"
Официалната наука, работи основно по този начин - наблюдение, идея, доказателство. Рядко са изведените закони чисто по теоретичен път. Аз не съм специалист по генетика, използвам думата "наследствен", за да опиша наблюденията си. Ако знам, че в някои семейства има хора от няколко поколения, които проявяват такива способности, то за мен има наследственост. Работа на учените генетици е да го докажат.