хеката, имаш ли нещо по-конкретно - например предположение за това, кога се е зародило вещерството и къде? На места в интернет се посочва, че самото вещерство има древни корени, сочи се за една от системи от вярвания (нека така го напиша)..
"Археологическите открития разкриват, че хората се покланяли на ловецът-бог и богинята на плодородието още от времето на палеолита. Това е доказано от намерените пещерни рисунки, които се датират на 30 000 години. Има една картина, която изобразява мъж с глава на елен. В друга такава има бременна жена стояща в кръг с единадесет други хора. Тези реликви говорят за това, че магьосничеството е една от най-старите религии в света..."
http://www.witchcraft.com.au/origin-of-witchcraft.html Горепосоченият цитат, когото съм превела от упоменатия линк, никъде не е обявен като извадка от..?!? На няколко места в сайта се прави аналог с шаманизма, но ... съм убедена, че шаманите ще подскочат, че вещерството е различно нещо..
Ако имаш сведения, библиографски, за Елизабетинската епоха, когато е и големият лов на вещици, ще ми е интересно..
Какви са били методите за мъчения, как са се посочвали жертвите на вещерството, как са били повдигани обвиненията, какви процеси са се водили.. Някак всичко това остава обвито в мистерия, има разни филми, правени.. Като цяло имаме представа за това, че стотици хиляди жени, а някой все още деца, са били изгорени на кладите, но църквата си трае за този позорен период от историята й...
Освен всичко, самото вещерство като ритуали, атрибути, заклинания, обичаи.. Има много за писане..
Чета една книга сега -
ЕТО Я- КЛИКНИ, обясняваща системата от вярвания на африкансия народ азанде.
Чета я и се усмихвам, но те са си открили логика в нея.
Имам и други, но не съм стигнала до тях. Включително и български гадания и магии, нещо като сборник с обичаи.
Но основния ми интерес е Средновековието, северните народи...
Мерси за труда и информацията.