Преди да изкажа и аз мнение, леко ще засегна и темата за перспективата. Така...перспективата, в изобразителното изкуство поне, е начинът, по който човек възприема пространство. Малко по-точно - предметите в пространството. Това зависи от местоположението на "възприемащия". Съответно тази перспектива много лесно може да бъде филтрирана, ако местоположението се промени. Нека това го интерпретираме метафорично, че върху него базирам аргументацията си.
Иначе моето мнение не е строго фиксирано в изцяло преимущество на една от позициите. По-скоро съм на мнение, че взаимодействието между двете е това, което изгражда крайния продукт. Пример...Чрез импулсите, които предават до мозъка, очите на човек са биологично създадени да пресъздават триизмерно пространство. Но ако променим средата/местоположението им, пространството, което аз ще визуализирам, ще е доста различно от онова, което човек, гледащ от различен ъгъл, ще пресъздаде. Съответно биологичната вроденост предопределя полагането на основите, но средата скулптира крайния резултат.