Отворена дискусия > БЪЛГАРСКА ТРАДИЦИОННА МАГИЯ

"Българска традиция и обредност"

(1/13) > >>

хеката:
Мисля,че дойде времето да опиша практиката която предложих.

 След дълго годишни наблюдения ми направи впечатление че ние българите не познаваме традициите си и обредностите към тях.
 Заради което се впускаме в търсене да задоволим духовните си потребности в практики и философии далечни и непознати, които не успяват да задоволят нуждите ни поради тяхната географска и философска отдалеченост, обикновено те не отговарят на нашите нужди и разбирания или го правят частично. Така след дълго следване на разни пътища ние отново сме в изходна позиция на "Пусти и Празни".

 Мисля че ако имаме солидна основа върху която да стъпим, ще сме в състояние да надграждаме и да се самоусъвършенстваме много по-успешно и с много по-високо качество. Но,за целта е необходимо да опознаем наследството си оставено ни от нашите деди.
 С тази практика предлагам да направим едно пътешествие във времето и премахвайки слой след слой да открием корените на нашите традиции. Но, за целта първо трябва да се запознаем с тях.

 Ето защо ще започнем от най-горния слой,този който е най-познат и близък до нас.
 Целта на практиката е не само да опознаем тази част от културата ни,но и да опишем чувствата и емоциите които изпитваме след като вече сме на ясно какво всъщност представляват нашите обичаи и какъв е смисъла им.

 Поради естеството на материята която засягам, практиката ще е дългосрочна в продължение на една година.

 Тъй като живеем в различни фолклорни региони на България, ще помоля всеки от участниците да описва обредите към празниците характерни за региона.

 Така в последствие ще открием общите черти на обредите,а това ще ни помогне да открием общият корен на празника и обреда към него.

 Това ще е първата част от практиката,втората част ще започне от другата година.

 Между временно,ще публикувам поредица от постове в които ще представя славянската митология и българската космология.
 Както и близки на тях митологии и религии с което ще се даде възможност на участниците и наблюдателите на практиката, да си създадат по-широка представа за нас и нашето място в световната култура.

 Ще се постарая да бъда обективна и задълбочена в изследванията си и да Ви предавам максимално достоверна информация,тъй като съзнавам отговорността която носа за написаното от мен.

Delta:
Включвам се.
 Ще се опитам да намеря подробна информация за символите в народните носии.

хеката:
Добре дошла Delta,  .
 За мен ще е удоволствие да работим заедно.
 

niksi:
Аз също ще се включа, ако изскочи нещо и от митологията на прабългарите и траките ще се радвам много.

хеката:
niksi, радвам се че се включваш. За мен ще е удоволствие да работим заедно.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия