огледало, какъв характер- Джини, когато била на 12 г. , напомням-
Quote theshadow (
)
Не била изградена дори връзката между погледа и ръцете и краката и, т.е. Джини не си контролирала движенията на тялото си въобще. Не реагирала на температурата на околната среда. Не можела да контролира слюноотделянето си и да си гълта слюнката, а последната се стичала по нейното лице. Нямала контрол и над нито една от функциите на тялото си, които сме свикнали, че можем да контролираме. Интелект- нямала никакъв развит.
Това е имала, когато е била на 12г. възраст- осъзнаваш ли какво означава? Къде и е характерът? Къде и е интелектът? Тя няма такива. Защото не е общувала с никой, че да ги изгради. И да ходи не може- ни на два, ни на четири крака. Да пълзи даже не може.
А е била тогава на 12 години вече. Разбираш ли? Това, което цитирах, е описанието на възможностите и, когато Джини е била на 12г., а не новородено.
И Джини не е изключение. Такива случаи има много.
Има ги и в България- с някои такива увреди в различна степен според зависи степента на изолация- като психолог ми е било да работя.
Нямаш представа колко е трудно.
Детето отсреща не е в състояние да прави елементарни логически връзки и усвоява... И едно такова дете, с увреда, но все пак извадило късмет да го вземат като по-малко и изведат от вредна среда... Това момиче- на 13 години беше тогава-питаш я колко прави 2+2 и както и да се обяснява- не може да схване защо е 4.
Момичето- тогава беше на 13 г. и да- не можеше да събере 2+2 и не знаеше азбуката, не знаеше в кой град и в коя държава живее, нито нищо... Животът и преди е бил една трагедия... И наистина, момичето.... Е случила на осиновители да се грижат за нея от по-малка и да я водят по всякакви специалисти, иначе щеше да е още по-зле...
Знаеш ли какво е да гледаш такова дете в очите, да искаш да му дадеш повече интелект, за да има по-друг живот и да следва мечтите си (тя си имаше мечта- искаше да стане учителка- неосъществима мечта) и да работиш с детето с часове на ден по възможно най-добрия ти начин, да даваш всичко до край от себе си и то да не може да възприема... И за най-елементарното нещо да се научава с такъв дълъг отсек във времето... Знаеш ли- нея 1 година я учих, че 2+2 е 4 и накрая го смяташе с помощна система от чертички... Това е времето- 1 година, за което тя научава да смята елементарно, с чертички. На 13 г. , та до 14 г. се учи да събира елементарно... Как да стане учителка? Как я слушах каква е мечтата и всеки път, знаеш ли какво ми беше?
Категорично... Никой не се ражда с характер, нито с интелект. Никога. При това интелектът и не може да му бъде даден по-късно, ако е пропуснал да го развие като бебе от взаимодействието си с други хора .Може да се увеличи интелект само качествено, но не и количествено... А да- аз съм психолог. Не ти казвам само книжни познания. Уверявам те, че и професионалният опит с годините го имам и то не само в една сфера на психологията...