Quote Aton (

)
Каква е целта на това дишане?
Ако ти кажа, първо да четеш написаното до тук и после да питаш по същество (но не да искаш да ти повтарям написаното по различен начин), ще обявиш, че се заяждам.
Не.
Не се заяждам.
Провокативно-дразнещо е да питаш по ТОЗИ начин, след като съм дала отговор на въпроса ти предварително, още в първия поуст, пуснала съм и директен линк (ТЙ) към тема с допълнителна, свързана информация....
И въпреки старанията ми, искаш хем да ти го сдъвча, хем пък и да го глътна вместо теб, та да не се хабиш. Няма. Не ми се надай хич тамън никак си.
И въпреки казаното току-що, специално и единствено за теб, ще отговоря по по-достъпен и надявам се, разбираем за теб, начин:
Гърленото дишане е вид шаманско дишане. Дата на "създаването" му не е обявявана от сибирските шамани - било е по времето от преди осчетоводяването на летоброенията.
След известно време, като дишаш по този начин, достигаш трансово състояние; дълбочината на транса е различна - зависи от продължителността, интензитета, индивидуалността на самия практикуващ, целта. Изчиства и зарежда ... "енергийно" (нека така го нарека за момента).
Може да се използва като отварящо, прогонващо (слабо; по-скоро държащо настрана ненужните, хм, "неща", до навлизането в същинската част; подготовка - най-често, но може и да се изпълнява самостоятелно и точно така съм го задала тук, като самостоятелна техника).
В конкретния случай - пуснато по този начин, като "някаква" шаманска "техника", без повече пояснения, на едното доверие (а поне малко съм заработила такова с работата си в този сайт) и думите: "опитай!, пък после може и да прокоментираме" - гърленото дишане е с цел - лично изчистване и на пространството около дишащия и зареждане със сила/енергия.
Що се отнася до дадения линк към ТЙ, то е, да можете да добиете представа от самото "изпълнение", като как звучи и - можете да спрете до тук, само с прослушването началото на записа. Ако обаче искате да навлезете в това предоставено от Веретенников "шаманско пътуване", ще трябва да си прочетете информацията от неговия сайт (на руски) и тогава напълно изчерпателно и подковани с всичката нужна ви информация какво и защо правите - може да започнете самото пътуване... Но това изисква да вложите труд и мъничко усилия, да се преборите с руския...мдам...ако искате; и конкретно - атон, само - ако искаш...