Отворена дискусия > ШАМАНИЗЪМ

Какво е това "шаманизъм"

<< < (9/9)

Цеци_Вихронрав:

--- Цитат на: Libra777 в 27 Февруари 2021 22:11:52, Събота ---Overthink- ването не е особено помагащо да стигнеш до необходимото трансово състояние и да УСЕТИШ какво правиш.
--- Край на цитат ---Либра, искаш ли да преведеш чуждиците както се бяхме уговорили?

Libra777:
Overthink означава буквално "прекалено мислене". Това е когато задълбаваш излишно и мислите ти те отнасят твърде далеч... И често стигаш до грешни изводи или до задънена улица.

Цеци_Вихронрав:
Вече разбрах поста ти. Благодаря!
И си права... ;)

Blackwolf:
Всъщност нещата са прости. Аз не искам да "превеждам" понятията на някакъв "рационален" език и от гледна точка на някакво "рационално" мислене. Ще кажа как изглеждат нещата от шаманистична гледна точка.


Шаманът не разполага със собствена сила. Той работи с помощта на духовете, т.е. той е посредник, "куха кост", както казват индианците. Неговото задължение е да запази канала чист, без "задръствания" - а това може да са физически и психологически пречки.


Сега може много да се философства какво са духовете, що са духовете - шаманите ги разглеждат като отделни същности и за практическата работа това може би е най-удачния подход. Най-малкото така се получават преки и конкретни отговори на зададените въпроси.


Що се отнася до т.нар. по-горе "патерици", според традиционния възглед те (говорим за материални обекти) притежават собствена сила.


Според моето лично мнение те определено помагат, тъй като разширяват възможностите или най-малкото улесняват и ускоряват нещата.

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия