Отворена дискусия > ШАМАНИЗЪМ

Какво е това "шаманизъм"

<< < (8/9) > >>

Solomon:

--- Цитат на: Dee2free в 27 Февруари 2021 03:32:28, Събота ---Тези духове с които работят шаманите.. за същите, които не съществуват ли говорим?  ;;)

--- Край на цитат ---
Значи, почти всяка една магическа традиция си има своята митология - духове при шаманизма, пантеон от богове при египтяните, скандинавците, джинове при арабите, а церемониалните магьосници пък ползват т.н. Гоетия, демек един вид демонология или пък ползват ангелска магия и тем подобни шашми...при магьосниците от новата ера пък са застъпени енергийните същности като т.нар. сервитори, егрегори, тулпи и т.н.


Всичките гореизброени са просто патерици за магьосника. Когато медицинското знание е отсъствало, болестите са се свързвали с подобни щуротии - я демон обсебил някого, я зъл дух...и шаманът, понеже и той не знае какво му е на човека, защото както споменах - медицинско знание липсва, оформяйки заболяването в един събирателен образ - зъл дух, при въздействие върху болния, насочва волята си към "гонене на злия дух", тоест заболяването....и то без да има никакви медицински познания. Обратното, когато трябва да направи зловредна магия, събира всичките лошотии, които иска да се случат на даден човек в един събирателен образ - зъл дух...и насочва волята си към "пращане" на злия дух към жертвата.....Като цяло всички тези изчанчени термини произхождат от наблюдението на хората над някакъв феномен без да се знае механизмът на феномена, явлението. А в магията не е и задължително да се знаят механизмите на случване на нещата...ето ти пример с шамана - той не знае какво му е на човека и си обяснява нещата със злият дух, но в крайна сметка има силата да изцели болния...но това пък не означава, че няма едни такива...ами - "закони" в магията.


С напредване на науката тези завъртяни, неясни термини отпадат. И ето ни на - най-чистият откъм изчанчени термини форум.  [wizard]

Dee2free:
Добре.. това е доста интересно. Благодаря  ^-^


И макар, че вече медицината е доста напреднала, те продължават с приказките за зли духове и други тем подобни, което наистина не знам как да си го обясня. Нещо на принципа „щом работи няма нужда да се променя“ предполагам.


А имате ли представа дали има някаква аналогия между имената на демоните и болестите например? Всъщност, ако следваме пътя на логиката е би трябвало да има, тъй като това си е един вид чужд език, но все пак ми би било интерсно да разбера повече по въпроса.

Solomon:
Ами традиция...


Не конкретно за някакви болести, но в Гоетията, всеки демон си отговаря на дадено нещо...като например има демони на страстта, войната, ала-бала...

Libra777:

--- Цитат на: Dee2free в 27 Февруари 2021 19:27:04, Събота ---И макар, че вече медицината е доста напреднала, те продължават с приказките за зли духове и други тем подобни, което наистина не знам как да си го обясня. Нещо на принципа „щом работи няма нужда да се променя“ предполагам.

--- Край на цитат ---
По-лесно се насочва съзнанието така. Аз харесвам патерици като духове, магически предмети, символи и прочие, защото ти помагат да си направиш магията без да си затормозяваш ума излишно с твърде много наука... Overthink- ването не е особено помагащо да стигнеш до необходимото трансово състояние и да УСЕТИШ какво правиш. Затова в името на УСЕЩАНЕТО е позволено да си говорим с наши си измислени духове... Стига да не повярваме наистина, че съществуват. Който е склонен да се поддаде на подобна заблуда, е по-добре да се запознава дълбоко с цялата теория и тогава да встъпва в практика, като внимава какви внушения създава у себе си; да не вземе да кривне от пределите на здравия разум.

Solar:
Аз не мога да кажа, че имам топло отношение към патерици като предмети, самовнушения и прочее, защото при мен не работят. Или поне не до степен, до която непременно да държа да ги използвам. Но това не означава, че всеки е така. Просто за мен задачата да вярваш в нещо и същевременно да не го правиш е непосилна.
Но наистина е важно да не си позволиш да кривнеш от правия път. Наскоро гледах документален филм за жена, която до такава степен си е внушила, че е бременна, че тялото й започнало да проявява симптомите на бременност. Такива самовнушения могат да те вкарат много навътре във филма, ако не си знаеш границите. [unsure]

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия