Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - theshadow

Страници: 1 ... 88 89 [90]
1336
МАГИЯ / Предметна псевдомагия
« -: 16 Октомври 2009 18:48:26, Петък »
Предметна псевдомагия

Най-разпространената сред населението представа за черна "магия" (кавичките са нарочно) е тази, според която "магията" се прави с някакъв материален носител - странни предмети, понякога вещи, притежавани от жертвата или подобни. Това не е магия в истинския смисъл на думата. Прави се главно от дяволопоклонници и от психически неуравновесени хора.

Предметите са някъде в близост до лицето, на което трябва да бъде навредено. Не е нужно то да знае къде са те, макар че понякога нарочно се оставят така, че да се видят, за по-голям ефект. Човешкия мозък е устроен така, че на несъзнавано равнище улавя, че нещо е променено, дори ако не вижда предметите. И ако човек поне малко е суеверен и ако поне малко вярва в магии, то резултата е налице - магията хваща. Иначе става едно голямо НИЩО.

Тук няма нищо мистично или свръхестествено, както вече беше посочено по-горе. "Магията" се базира и действа като пробив вътре в психиката на човека. На практика суеверният човек сам си наврежда в невъзможността си да реагира адекватно на създалата се ситуация.

Този тип "магия" се неутрализира лесно: бабите, респ. врачките внушават спокойствие или правят някакъв завъртян съвършено безполезен от магическа гл. т. ритуал и човека е като чисто новичък.

Работата е там че това е напълно излишно при наличие на такава именно ситуация, когато е замесен всимко на всичко един предмет и човешко суеверие- спасението зависи само и единствено от самия човек. Всеки е недостъпен, ако сам го пожелае.

Фактът, че се схваща и се разбира как действа този тип "магия", сам по себе си, е достатъчна защита от нея и не е нужно нищо друго - нито ритуали, нито безкрайно мотаене по фалшиви магове, които описват нещата от черни по-черни с печалбарска умисъл.

Проблем имат само наистина много суеверните личности и тогава същите имат нужда от малко повече помощ, но не за разваляне на магия, а за да се научат да мислят рационално.

1337
МАГИЯ / Обща теория
« -: 16 Октомври 2009 18:38:52, Петък »
Принципно магията няма цвят. Но казваме, че тя е черна, бяла, сива и каква ли не там още. Защото това е особеност на езика. И не иде реч за цвят, а за нещо малко по-друго. Както казваме за някой: “този е с две леви ръце” (визирайки неспособност да се справи с поставена задача/ работа) или казваме: “този има златни ръце” (визирайки не буквално ръце от злато, а умението за справяне с дадена работа).

Така е и с категоризацията на низша и на висша магия. Магията е една и няма цвят, не е низша или висша. Това е факт.

Но е по-удобно да се прави такова разделение на низша и висша магия, като се визира обикновено, че колкото повече един човек се занимава с магия, толкова повече неща научава и съответно може, т.е. уменията на този човек са към висшата магия, докато един току що захванал се с тази материя може по-малко неща и те са по-прости, тъй като липсват знания и от там и умения.

Според Тълковния речник с думата "маг" са означавани древноперсийските и халдейските жреци. Пак там пише, че по времето на Кира (умрял през 529г.), който е основател на Персийската империя, магията е била държавна религия, подобно на религията на египтяните. Та, значи магията съществува отдавна и това е исторически документирано.

Маговете са последователи на шаманите от неолита, но с една съществена разлика. Шаманите получавали своята магическа сила от природата. А маговете разбирали от математика и от други точни науки. Магията се появява като породена от мистически силното желание да се разкрият тайните на загадъчната Вселена. В началото имало преплитане на религия и магия, тъй като религиите представляват надграждане на природния култ.


1338
МИСТЕРИИ / Атлантида
« -: 12 Октомври 2009 15:00:15, Понеделник »
Именно ползвайки Платон се е доказало, че съществува, но не е нищо от това, което Донелиус е наложил като представа.

За другото имам склонност да споря. Много хора си мислят, че нещо действа, само защото им се иска да действа. И вземат за магическо действие обстоятелства, които нямат нищо общо с магията.


1339
МАГИЯ / Какво е необходимо за занимания с магия?
« -: 1 Октомври 2009 09:12:26, Четвъртък »
Къде и кога да се занимавате с магия

Въпросът за мястото и времето на тези занимания е актуален, особено в условията на днешното натоварено ежедневие. Разбира се би било прекрасно да има необходимото свободно време и тихо място, където човек да се занимава, но обикновено такава екстра липсва.

В магията имате три основни насоки:

1. Теория. Тя е един вид подготовка за действителността. Нещо, чрез което се отработват различни ситуации.
 2. Форма. Докато теорията е обяснения на действия, то формата е отработване на тези обяснения в ситуация, близка до реална обстановка.
 3. Практика. Практиката е прилагането на формата в екстремни ситуации. Понякога Формата и Практиката са неволно обърквани. Практиката е Теория и Форма. Практиката е самата действителност, живота. Тя е това, което можете да приложите в реалния свят.

Затова е желателно да съобразявате заниманията си с тези основни насоки. Да ползвате всеки удобен случай да ги развивате.

Не ви препоръчвам да колекционирате сложни ритуали или безсмислени техники. Има ги много такива във Формата, но са загуба на време. Защото не вършат работа в Практиката. Представете си следната екстремна ситуация. Вървите посред нощ в мрачна тъмна уличка и насреща ви изскача въоръжен крадец. И вие нямате оръжие. Отекохте, ако му кажете: "Стой сега спри, че ми е нужен половин час, за да направя Могъщия Опасен Ритуал за..."

Трябва ви Реалност (да не си мислите, че правите нещо, а всъщност нищо да не правите), трябва ви нещо, което веднъж като сте го научили и после в една екстремна ситуация да го активирате за секунда. Иначе за вас е чиста загуба на време Формата, с която сте работили.

Страхът
 Има хора, които се опитват да омаловажат страха. Едва ли не всичко е наред и няма нужда от страх.
 Не омаловажавайте значението на страха, а го използвайте, за да не забравяте да бъдете предпазливи. Ако от някоя практика ви е страх на пръв прочит- проучете я още повече. Обяснете страха си. Ако страхът ви е породен от реална опастност за вашето физическо здраве (примерно техниката включва наркотични вещества) или увреждаща психическото ви здраве (искат да кажете "Здрасти" на някое нетелесно - демон, бог, призрак, докато сте "вън" от тялото си), не подхващайте дадената практика. Не всичко, което блести, е злато.

Има и друго. По принцип страхът е аспект от магията, върху който се работи. В един момент ще ви се наложи да се изправите срещу собствените си страхове и ще следва да излезете победител от ситуацията.

Очаквайте продължение...


1340
МАГИЯ / Какво е необходимо за занимания с магия?
« -: 1 Октомври 2009 08:45:36, Четвъртък »
От къде започва самообучението

Ако сте си помислили добре, дали заниманията с магия са вашият път и сте си отговорили положително, следва да започнете все от някъде.

Например от разширяване на познанията ви в областта на магията. Необходим е критичен прочит на информацията по въпроса, най-вече защото е пълно с книги, които са писани от мошенници и няма закони, които да ви предпазят от навредата, която може да претърпите. Най-честият трик на самозванците е автохипноза да се представя за извънтелесно преживяване, излизане в астрал и т.н., до колкото е възможно под транс да се "запрограмирате" за подобни изживявания. Ако видите такива практики, аз лично съветвам да не ги опитвате- не са здравословни, нито е безопасно да се подлагате на автохипноза без да сте стъпили на стабилна основа и да имате правилната подготовка и правилните очаквания.

Изучете историята на магията, за да не повтаряте грешките на маговете преди вас. Правилно е да следите достиженията на науката, за да сте маг. Не се поддавайте на хората, които тръбят, че науката и магията са врагове, защото науката крадяла от магията. Няма такова нещо. Магията е наука още от първия миг на създаването си. Започвайки да се занимавате с магия, вие започвате да се занимавате с наука. Не препоръчвам да четете за достиженията на науката, когато са описани в окултни книги (много се спекулира и се измислят врели некипели), а също и в материали, съдържащи изрази от типа: "учените казаха" (кои са тези учени, къде ги) и такива, които пишат имена на учени, за които не можете да намерите нищо нито в гугъл, нито в библиотеката. Не забравяйте и Вучковистите.

Ако желаете- в сайта тук също има събрана информация, прегледайте я.

Промяната започва от вас самите. Необходима ви е самодисциплина, защото магията не е нещо, което се усвоява от днес за утре. Следва да сте в състояние да се научите да контролирате първо себе си. Да сте в състояние да не се отказвате, когато срещнете трудност.


1341
БЪЛГАРСКА ТРАДИЦИОННА МАГИЯ / Ритуали за дъжд
« -: 26 Септември 2009 21:00:11, Събота »
В българската митология ритуалите за дъжд са обвързани с представата за змея, произтичаща от славянското езичество. Змеят е един от противниците на Перун. Вярвало се е, че всички небесни атмосферни процеси и явления се дължат на битки между змейове и хали. Представата варира. Змейовете са сочени като причина за облаците и градушките, светкавиците и гръмотевиците, сушата.

Герман


 Герман е първият и най-главен от общо четирима Градушкари. Митът за Градушкарите е по-древен, но е удавен от християнството до степен да са неразличими първоначалните му очертания.

В българската традиция Герман се е утвърдил като победител над змея, запрещващ дъжда. Името "Герман" е с предполагаемо тракийска семантика- произлиза от думата "герма", означаваща "топъл извор".

В негова чест се правел следният ритуал за измолване на дъжд, обикновено в деня на Пеперудата, но винаги след нея: Правела се е около половин метър дълга глинена или дървена кукла- мъж, която е била оплаквана като истински мъртвец, умрял от суша за дъжд и в последствие погребван с погребална процесия на нива или край река. Магическият ритуал целял да донесе дъжд и затова ако се появял облак същия ден, хората излизали и се молели за дъжд. На този ден, в който се е изпълнявал ритуалът е било забранено да се извършва каквато и да било работа.

Пеперуда

Ритуалът Пеперуда е бил в чест на славянския гръмовержец Перун. Събира се група от 12-13 годишни момичета, от които основното лице трябва да е сираче и да е облечено по специален начин- в стара риза и босо, трябва да е окичено с различни треви, жаби или човешки кости. Групата от момичета обикаля къщите в селото и пее песен, която е всъщност молбата на пеперудата за дъжд, като пеперудата играе в ритъма на тази песен. На момичетата се дават дарове (храни), но никога яйца (забраната е за предпазване от градушка). Краят на ритуала представлява хвърляне на зеленината и украсата на пеперудата в река и сядане на обща трапеза от получените дарове.


1342
ВЕЩЕРСТВО / Вещерство- история и митология
« -: 24 Септември 2009 22:37:32, Четвъртък »
Много хора, като се спомене вещерство и веднага си представят wicca. Само че пропускат да зебележат, че wicca е неоезичество, докато вещерството е доста по-старо и славянско. Wicca представлява реконструкция на средновековните вярвания предимно на келтските друиди в съчетание със съвременни окултни представи. Като има най-различни wicca - Александрийска, вълшебна, Гарднерианска, Дааническа, Стикс и други.

 Вещерството е част от СЛАВЯНСКАТА ДЕМОНОЛОГИЯ (обхваща българските земи и комшиите - югославяни, т.е. сърби). И ако трябва да бъдем точни - според южнославянската такава традиция се води вещерство и от там вещица. До което е сродно източнославянското "ведъма" (от тук и при нас е прието и името "знахар" от "знат", което е същото като "ведат" или като "вещ"- знаещ, осведомен).

 Вещерството е умението на вещицата. Която е жена в една много голяма част от случаите, тъй като по българските земи е царял матриархат и изключително рядко вещерството се е полагало на мъже.

 Вещицата се води кръстоска между жена и демон. Същото важи и за вещер.

 Според традицията вещиците/вещерите имали знието да се превръщат в котки, кучета, вълци, гарвани, нощни пеперуди и други. Можели да предизвикват болести, глад, засух, градушка, наводнение, изобщо можели да работят със стихиите. Или пазели собственото си село от беди като горе описаните. Според българските поверия вещиците имали власт над небесните тела включително, а не само над стихиите.

 Повечето вещици/вещери, пак според българската традиция, са си вампири.

 Понякога в миналото са били нападани и убивани (изгаряни, давени, душени и др.) или осакатявани (рязали са им ушите, носовете, чупили са им ръцете, краката), тъй като са били последователи на тъмната страна. Като цяло обаче страхът от тях е бил голям.

 Българската традиция ги подразделя в три вида.

 В първата група попадат хора-демони, вече мъртви, които през деня живеят в гроба си, а нощем го напускат и нападат хората (деца включително), като им вадят сърцата. Във тази връзка, може би ще е интересно да се добави, че поверието, че ако те прескочи черна котка и ще вампирясаш, идва от това, че вещиците/вещерите са били вампири и са можели да приемат котешки облик, като това се считало, че е един от начините да предадат силата си на някой друг. Т.е. не всяка черна котка е носител на вампиризъм.

 Във втората група са хората- демони, живи, които са родени със способности да бъдат вещици/вещери или са обучени да бъдат такива.

 В третата група са тези, които са се занимавали с лечителство, които освен вещици/ вещери са наричани още и знахари, макар че въобще не е било задължително знахарите да се занимават с вещерство и да са вещици/вещери.

1343
МАГИЯ / Какво е необходимо за занимания с магия?
« -: 24 Септември 2009 09:41:48, Четвъртък »
От къде започват заниманията с магия?

И теорията, и практиката нямат значение. И не са здрава основа за стъпване, ако човек наистина, а не наужким, има намерение да се занимава с магия. Основата е да знае магът реално какво прави. Останалото е Его.

Нека го онагледя с един пример. Ще се възползвам от написаното от Кастанеда.

Кастанеда го дрогират, обещавайки му среща с Мескалито. Той в това надрусано състояние се среща с едно дъгоцветно куче, тялото на което излъчва силна светлина. Кастанеда пиел вода, при което възприемал от тялото му през всяка пора, как течността се превръща в дълга лъскава дъгоцветна грива. Въртял си пръстите на краката и така контролирал движението на кучето, а кучето, като кимнело с глава и на Кастанеда му идвало непреодолим импулс да скочи. И така натам.

На Кастанеда му се обяснява, че е приет от Мескалито, че Мескалито и той си играели и не- не било куче. И понеже Кастанеда не знае какво точно прави… Приема тази версия за известен период от време. Но какво видяли недрогираните му спътници… Цитирам:

“Оставихме те на верандата, защото се страхувахме, че ще напикаеш навсякъде по стаите.
 Всички се засмяха високо.
 - Какво ми беше, нима аз…
 - Нима ти? – изимитира ме Джон – Нямаше да го споменавам, но Дон Хуан каза, че няма нищо. Ти напика цялото куче.
 - Какво направих?
 - Не смятам, че кучето бягаше, защото го беше страх от тебе. Кучето бягаше, защото ти пикаеше върху него.
 В този момент избухна всеобщ смях.”

Кастанеда, по-натам в книгите си, обозначава, че дрогирането не е път към магията, да вметна.

Представете си сега, че обяснението на очевидците липсва и остава само възприятието за нещата в този му вид… Вече няма реалност, нали? Псевдореалността превзема възприятието и човек попада в капана на заблудата на опита си и на изживяванията си.

Илюстрирано е колко е лесно някой, който не знае какво всъщност прави, да бъде заблуден, че прави едно (среща се с идеала Мескалито, подведен от думи и практики), докато всъщност прави друго (препикават се с едно куче взаимно, защото то кучето си го върнало после жеста и с право).

Та значи преди каквото и да било друго, когато сте решили, че искате да започнете да се занимавате с магия, е редно да знаете какво правите.

Какво реално се случва? Без тази информация магия и занимания с магия има- да, несъмнено… Но от типа Кастанеда с дъгоцветна козина управлява движенията на куче с мърдане на пръстите на краката… И си вярва на преживяването.

--------------------

Очаквайте продължение...

---------------------


1344
МАГИЯ / Какво е необходимо за занимания с магия?
« -: 22 Септември 2009 14:23:42, Вторник »
В действителност много хора тепърва решават да се занимават с магия, а нито имат представа с какво по-точно се захващат, нито какво им е необходимо. Така че една насока струва ми се, че би била полезна.

Какво е това животно "магия" и с какво се яде.

Магията е това, което е Светът, защото изразява силата, която крепи Света и нас ни свързва със Света. Магията е всичко, което възприемаме и затова в нея няма догми и обреди, защото възприятието е неограничено. Магията е метод на живот, път към началото и края. Магията е абстракция. Магията не е няква висша сила, нито е викане на разни неща да вършат било какво било вместо някой друг, да отговарят на разни въпроси и прочие.

Нужен ли е Учител по магия.

Отговор с една дума - НЕ. Да се учи магия, това не е просто да се изнасят лекции. "Ученикът" (кавичките са нарочно) не учи, а възприема магията. "Учителят"(кавичките са нарочно) може само да помага, ако има такъв. Истинският учител по магия са животът, природата, заобикалящият свят.

Такива са постулатите на новата школа в магията. Всъщност добре е да се знае, че има стара и нова школа, които се различават в теорията и практиката значително по редица въпроси, но в случая за учитестването и ученичестването:

Стара школа- магията се изучава по стара система, ограничена в разни рамки и точно определени стъпки. Идеята, че е нужен Учител (с главното "У") е с принадлежност тази школа.

Нова (съвременна) школа- позволява системата да бъде гъвкава, дори да се пренебрегнат някои стъпки и да се въвеждат нови начини. Няма учители и ученици, а просто хора, които си вървят по пътя и ще стигнат точно до там, до където могат да стигнат. От тук и убеждението, че ако все пак се наложи обмен на опит в група- учител- като субективно понятие (и едновременно с това ученик- също като субективно понятие) може да бъде всеки, понеже всеки си знае какъв път е минал и какви грешки и плюсове може да покаже на останалите от пътя си, което си е насока.

Заниманията с магия.

Магията не става да бъде практикувана в качеството на хоби. Тя е умение, което се вплита завинаги в житейския път и както не може да се забрави как се кара колело, така и не може да се забрави как се прави магия (говоря за истинската магия, защото има и много шарлатани, които успешно налагат триковете си). Затова, ако някой иска да се занимава с магия, трябва да подходи сериозно или по-добре да не си губи времето, а да се насочи към други занимания.

---------------------------
 Очаквайте продължение...

---------------------------


1345
МИСТЕРИИ / Атлантида
« -: 20 Септември 2009 09:55:51, Неделя »
Измислилият мита за древната могъща цивилизация на Атлантида носи името Игнатиус Донели. Годината, в която му хрумнала лъжата е 1882 г., четейки произведение на Платон.

Донели украсява написаното от Платон като твърди, че Атлантида е огромен континент, лежащ в Атлантическия океан и добавя, че царете и цариците на този континент са всъщност боговете от всички известни по-късни митологии. Според Донели Атлантида е била потънала преди 13 хиляди години.

Към днешна дата шарлатаните, които му пригласят, са издали над 2000 книги и статии, в които описват древните цивилизации, населяващи митичния континент.

Откривателят на описаната от Платон, Атлантида е проф. А. С. Галанопулос.

Той напомня, че първата цивилизация е египетската и тя е възникнала преди 6 000 години пр.н.е. Професорът твърди, че за Донели датата на потъване на Атлантида - 13 000 г. пр.н.е., може да е допустима, но археологическите разкопки са категорични, че тази дата попада в Палеолита, а в Палеолита СЪВРЕМЕННИЯТ ЧОВЕК още не се е появил.

Понеже Донели твърди, че лемингите от Норвегия са плавали до Атлантида, проф. Галанопулос заема позицията, че няма начин лемингите, които се оказа, че всъщност са вид дребни гризачи, а не представители на норвежците, да са плавали до Атлантида.

Използвайки написаното от Платон, проф. Галанопулос доказва със средствата на археологията, че империята на Атлантида се простира на множество егейски острови, които са описани от Платон - визира описаните от Платон кръгови канали и един дълбок канал, който ги съединява.

Археолозите са намерили тези канали, описани от Платон, тъй като следи от тях са се съхранили до ден днешен. С това археологическо открите и на много други такива след него, той слага край на мита за тайнствения континент за всички онези, които разбират от археология.

Проф. Галанопулос е категоричен, че няма потънал заради прекомерна употреба на черни магии континент, наречен Атлантида и никога не е имало такъв.


1346
ШАРЛАТАНСТВОТО В МАГИЯТА / Шарлатаните в магията
« -: 20 Септември 2009 09:51:26, Неделя »
Има няколко вида ментета. По степен на опастност, ако ще да ги подреждаме, ще се получи следното:

Хора с психични увреждания - нещо в стил Бай Ангел Пророка. Познават се по това, че умът им е зареян в някакви големи небесни сили, в големи чудеса... Те си говорят с духове и си пият кафето с извънземни. Или си имат безтелесни духовни учители, дето също им шушнат нещо. Или принадлежат към претайни ордени с претайни учители към тях, дето никой никога не може да ги види. Или се себеобявяват за някакви Просветени. Или си говорят с Бог на "ти".
 Обикновено не искат пари (но не винаги). На тях им трябва внимание. И лечение.

Заблудени - почти като горното. Вярват си на това, в което са заблудени и си вярват много стабилно. Те са от типа на онзи маг, дето взел за дракон пликчето, окачено на някакво дърво и когато разбрал истината, отказал да приеме, че дракона му не съществува. Самолюбието им е зареяно в небесата. От тях по-знаещи и по-можещи епа няма и няма. Те никога не признават грешката си. Никога не признават неграмотността си. При тях също водещият мотив е вниманието, което ще получат от хората. Някои от тях си позволяват да искат пари. И дерат кожи понякога със същата безпощадност, с която и измамниците. Понякога не искат пари. Зависи от хората. Но да очакваш от такъв човек магическа помощ е... Наивно. Те сами на себе си не могат да помогнат.

Измамници - става дума за хората, които са се навряли в графата на магията, без да са магове, без да имат каквото и да било понятие от магия, но които посредством ловки измами се представят за магове и така печелят пари от човешката болка. Пример за такива магове е онази госпожа, която беше показана в Господари на ефира как лъже хората, че им е направена черна магия с живак.
 После им прибира парите.


Страници: 1 ... 88 89 [90]