Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Blackwolf

Страници: 1 2 [3] 4 5 6
31
Не ми е известно да са вземали дрога. А ги подлуди самото четене и вманиачаване по въпросните книги.

32
Подробности за кое? Аз познавам двама, които директно откачиха благодарение на Кастанеда и знам още хора, на които според мен не им се отразява никак добре в личностен план.

А иначе, че далаверата му е голяма - това е ясно. Много пари е направил.  tongue

33
Г-н Карлос Араня, известен като Кастанеда и наистина гениален далавераджия. Такива мошеници се срещат веднъж на 100 години.  biggrin
Но вредите, нанесени от този човек са талкова големи, осакатил е психиката и живота на толкова хора, че просто нямам думи...

34
ШАМАНИЗЪМ / Шаманският инструментариум
« -: 29 Август 2016 22:10:11, Понеделник »
А, забравих да кажа за рисунките, които са много важни за шамана, ама по-нататък.  tongue

35
ШАМАНИЗЪМ / Шаманският инструментариум
« -: 29 Август 2016 22:04:34, Понеделник »
Най-важното нещо в шаманския инструментариум вероятно етъпана.  Затова ще започнем с него. Макар че да се нарече той „инструмент” за един шаман би било най-малкото странно – шаманите смятат своя тъпан за живо, одушевено същество.

Тъпанът е познат в повечето шамански култури – Сибир, Централна и Източна Азия, Сев. Америка.

На Алтай, в Якутия и в други части на Сибир смятат, че истински е само този шаман, който има и използва тъпан. Шаманите там не се сдобиват веднага с правото да имат такъв. Начинаещият шаман, след като премине обучение (било при шаман-учител, било при духовете – при различните култури и конкретни хора е различно) започва да шаманства и след известно време, когато навлезе в материята, получава разрешение да получи тъпан. Разрешение от духовете разбира се… ;)

Дървото за обръча е специално. Шаманът търси подходящото дърво, обикаля, наблюдава, разпитва различните дървета и накрая намира това, което е съгласно да даде тялото си или някаква част за тъпан. Понякога точното дърво се показва в сън или видение.

Животното, чиято кожа се използва също е специално. Шаманът също получава указания от духовете кое е животното, къде ще го намери (ако става въпрос за лов) или кое животно от стадото – ако е домашно. То бива принесено в жертва със специален ритуал. Кожата също се обработва със съответните церемонии, жертвоприношения, песнопения и пр.

Същото се отнася за изработването на целия тъпан.

Какво е тъпана за шамана? Вече казахме, че той е смятан за живо същество – помощник, съюзник и съветник.
Тъпанът е един от медиаторите между „обикновения” свят и невидимия, света на духовете.

Сибирските шамани смятат тъпана за ездитно животно, чрез което пътуват през световете. Затова те го наричат елен или кон, в зависимост за коя област от Азия става дума.

Тъпанът може да бъде и място, където шаманът събира своите духове-помощници. От вътрешната страна на някои тъпани има опънати ленти, където духовете се кацат.
Тъпанът е и защитно средство – с него шаманът, ако бъде атакуван, може да отбива нападенията на друг шаман и/или на враждебни същества.

При някои народи се смята, че през живота си един шаман може да има определено количество тъпани – 4, 7 или 12. Всеки тъпан има различна продължителност на живота, и когато използва съответното време и последния, идва края и на самия шаман.

Ако тъпана на шамана бъде унищожен, то за самия шаман настъпват всевъзможни беди и дори смърт.
При погребението на един шаман последния му тъпан се унищожава (обикновено изгаря).

Има още много неща, свързани с обичаите около използването на тъпана от шаманите на различни народи, но трябва да се напише цяла книга, за да се опишат. Впрочем, има написани няколко такива книги… ;)

Съвременните учени са установили някои неща, свързани с ритъма на тъпана и неговото въздействие върху човешката психика, но това е друга тема. Аз исках да кажа няколко думи за това как се гледа на шаманския тъпан в различните култури.

Накрая ето образци на шамански тъпани от Сибир, Монголия и Америка.


   

   

   


adult image

36
Quote theshadow ()
повечето неща са авторски и ги няма по чужденицията

Става въпрос за таро, руни, различните видове магия и т.н. и т.н., за които става въпрос в съответни раздели на форума. Всичко това са неща, които в България са сравнително нови и са дошли от "чужденцията". Нямам предвид, че материалите във форума са взети от някъде другаде.  smile

Що се отнася до прабългарския шаманизъм, знаем само, че може би е съществувал. Нямаме никакви конкретни сведения какво точно е представлявал, особено пък за конкретни практики. Същото важи и за вярата на прабългарите (или по-точно различните им вярвания, тъй като вероятно са били разнообразни, както и самия им етнически състав). Поне 90% от това, което сега разни хора пишат и говорят по тези въпроси са свободни съчинения и плод на авторската им фантазия.  wink

37
Quote Цеци_Вихронрав ()
Това шаманизма ми звучи много чужденецки нещо. Почти като вудо-то примерно. От малкото което зная за шаманизма най-близкото до шаманизъм в България ми идват нестинарските танци понеже там ритъм и транс и... И може би, но не съвсем кукерските ритуали.

Е, ако разгледаме разните раздели във форума ще видим, че повечето неща са "чужденецки".  :p
Което лично за мен е ОК.

Ако говорим за шаманизма и българите, това е отделен въпрос и в темата за литературата съм описал книгите, където това се разглежда - книгите на проф. Анчо Калоянов според ме са най-интересни.
У нас има както фолклорни следи, така и рисунки, по-точно петроглифи (по скалите) и графити (по камъните в града) на различни места (Плиска, Мадара и др.), които очевидно изобразяват шамани.

Шаманизмът според мен е тръгнал още от палеолита, когато е нямало не сам славяни, но и въобще и помен от сегашните народи. Прим. рисунките в пещерата Труа Фрер и в други места според доста изследователи (смятам, че са напълно прави) изобразява шаман.

Нестинарството е практика, известна на доста места по света и не се прави само от шамани. Както и игрите с маски (то в цяла Европа има ритуали, приличащи на нашето кукерство). Това са неща, останали от езическите религии. Което е по-различно от шаманизма все пак.  wink

Мисля, че в другите теми беше засегнат въпроса за произхода на шаманизма. Има разни теории, но аз споделям тази, че той е може би най-древната практика, възникнала в праисторически времена.

За съжаление за славянския шаманизъм не знаем почти нищо конкретно, освен това, което е останало във фолклора на славянските народи и някои народни вярвания, оцелели след въвеждането на християнството. Но това все пак са останки - не знаем точно как са го правели древните славяни.

Днес има хора, които се опитват да направят някаква система, опирайки се на фолклора, главно в Русия, но и в други страни. Макар че съм добре настроен към неопаганизма като цяло, все пак това са си съвременни конструкции.

Същата работа и в Скандинавия, където се опитват да възродят т.нар. сейд (демек нордическия шаманизъм) и пр. и пр.

За шаманизма на прабългарите също не знаем нищо конкретно, но знаем какво представлява шаманизма на други народи от местата, от които се предполага, че те идват и/или са с общ произход с тях. Но пак нещата са хипотетични.

Затова аз предпочитам тези шамански традиции, които са достигнали до наши дни в повече или по-малко чист вид, т.е. живата традиция.

38
ШАМАНИЗЪМ / Пътят на шамана - курс
« -: 2 Август 2016 22:12:30, Вторник »
През септември т.г. се организира поредния семинар. Ще се проведе основния курс "Пътят на шамана", а след това и отложения през пролетта курс по извличане (extraction).

За повече информация вижте тук:
http://ulfrden.blogspot.bg/2016/07/2016.html

39
ШАМАНИЗЪМ / Картография на шаманското пространство
« -: 2 Август 2016 22:08:48, Вторник »
Това е един от вариантите, който се среща в славянския фолклор и вероятно в древността е бил част от представите на славянските народи за тези пътувания.

По принцип шамана използва или помощниците си (животните на силата или други духове) или се придвижва със собствени усилия, така да се каже.  wink

Когато пътуват в горния свят сибирските шамани използват птици (лебеди, жерави), в долния свят кон или елен. Разбира се има най-различни варианти, а и индивидуалните практики на всеки шаман могат да бъдат съвсем различни от тези на другите в неговия народ.

Някои шамани използват за превозно средство своя тъпан и го наричат елен, кон или нещо друго. Не се наемам да твърдя дали разбират под това ритъма за пътуване или наистина визуализират пътуване чрез тъпана като предмет...

Някои използват въпросното дърво като път между световете, а някои просто си летят...  wink

Въобще изключително разнообразие.  biggrin

40
ШАМАНИЗЪМ / Картография на шаманското пространство
« -: 2 Август 2016 17:58:31, Вторник »
Това е доста обширна тема и бих искал да кажа няколко думи като начало, пък после ако стане разговор ще обсъждаме.  ;)

При почти всички народи, които практикуват шаманизъм, има доста сходни представи за устройството на света и съответно за местата, които шаманите посещават.
В двете Америки, Сибир, Югоизточна Азия и в други части на света, където съществува шаманска традиция тези схващания са удивително подобни.

Най-общо пространството се дели на три - среден, горен и долен свят, които са свързани помежду си. Разбира се, при различните национални култури тези три свята (три нива) имат различни поднива - от 4 до 9. Най-често тези своеобразни "стъпала" се отнасят до горния и долния свят, а средния, в който обитават хората е един. Вариантите при различни култури са най-различни.

Връзката между световете се осъществява по различен път, има различни канали за това. Един от доста често срещащите се варианти е т. нар. Световно дърво, което обединява и свързва световете и съответно позволява на шаманите да пътуват между тях.


41
ШАМАНИЗЪМ / Сънищата и виденията
« -: 28 Юли 2016 10:32:59, Четвъртък »
Преди ок. 150 год. пророкът и сънувач Смохала от племето уанапум казва:

"Моите млади воини не трябва да работят. Мъже, които работят, не могат да сънуват, а мъдростта идва при нас чрез сънищата.

Искате от мен да ора земята. Та смея ли да забия нож в гръдта на своята майка? Ако го направя, когато умра, тя няма да ме приеме в обятията си, за да почивам там.

Искате да копая, за да изравям камъните, от които вие правите всичко. Нима мога да разпоря кожата на майка си, за да извадя нейните кости? Направя ли го, когато умра, няма да мога да вляза обратно в тялото й, за да се родя отново.

Искате да кося трева, за да я направя на сено и да го продавам, та да бъда богат като белите хора. Нима смятате, че мога да отрежа косите на своята майка?"

Сънищата и посланията, които те носят, имат изключително важно място в живота на народите, които често биват наричани "примитивни" или "живеещи по племенен начин". Трябва да отбележа, че сред по-голямата част от тези народи шаманизма е широко разпространен.

Търсенето на видения е специфична практика, въпреки че при някои народи сън и видение не се разграничават и в езиците им има една и съща дума за тях.

За да не преразказвам чужди думи, ще цитирам един един материал, който надявам се ще бъде интересен на форумците. ;)

За сънуването и силата на сънищата

За сънуването и силата на сънищата (част 2)

42
ШАМАНИЗЪМ / Свързване с животното на силата
« -: 25 Ноември 2015 17:34:05, Сряда »
По-скоро е често срещано. С тези приятелчета трябва много да се внимава.  wink
Немалко от т.нар. духовете (отделен е въпроса какво представляват те) не са особено благоразположени към нас, а някои хептен не са. Уви. но това е нормално.

43
ШАМАНИЗЪМ / Свързване с животното на силата
« -: 25 Ноември 2015 10:45:10, Сряда »
Първо човек трябва да се убеди, че това е неговото животно. Защото може и да греши, да си въобразява някои неща и пр. Човешката фантазия е голяма работа...  wink

А и може да е попаднал на дух, който го лъже.  tongue

44
Случайно открих, че текстът на книгата на Пако Рабан "Индиански урок" го има онлайн.
 http://www.spiralata.net/booklist.php?LangID=0&Letter=%D0

45
ШАМАНИЗЪМ / Свързване с животното на силата
« -: 21 Юни 2015 16:46:34, Неделя »
Аз съм малко учуден от това как някои хора тръгват към въпроса с шаманизма. Някак си им се струва, че това е нещо което идва от само себе си, нещата са така както човек ги усеща, както му дойде...  nono

 Никой примерно не започва да се занимава примерно с йога или даосизъм "както му дойде", ей така, както ги чувства нещата, без да знае предварително нищо, без наставник и пр.  tongue С шаманизма е същото.

 Това си е система. В традиционните култури тя се оформя от цялостната традиция в съответното общество. В съвременния западен свят, тъй като я няма оформящата (подреждаща) роля на традицията, хората които се занимават с шаманизъм имат нужда от система, подредена от някого - като в случая с системата на Майкъл Харнър.

 Лично на мен той ми допада, защото използва принципите на традиционния шаманизъм, извлича общото, без да следва конкретна култура (прим. на дадено племе, защото това изисква много други неща) и предлага система, подходяща за човека от съвременната западна градска култура. Хем е актуално, хем пази връзката с традициите.

 Други "модерни шамани" в Европа и САЩ правят турлю-гювеч от какво ли не, смесват най-различни работи, което за мен е нелепо. Но явно различните хора харесват различни неща. wink

 
*   *   *

 Затова като говорим тук, виждам, че нямаме отправна точка. За да се обсъжда нещо, според мен трябва да има някаква обща база за обсъждане. Именно затова предлагам едно начално запознанство с това, което е достъпно на български и специално с тази книга, която представя един практически метод (или група методи), една система.

 Поне такава е моята гледна точка по въпроса. wink

Страници: 1 2 [3] 4 5 6