Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - chimera

Страници: [1] 2 3 ... 7
1
ТЪРСЯ ПОМОЩ / Търся обяснение за странна случка
« -: 9 Ноември 2014 18:57:25, Неделя »
Може ли снимки на водата? На стените и на тавана също. Може комшиите да мият, да се е стекло някакво количество и по-късно да се отрази на стени и на таван. Друго не ми хрумва.

2
ВЕЩЕРСТВО / Есенно равноденствие
« -: 31 Октомври 2014 20:23:43, Петък »
Честит Хелоин на всички! 

3
СВОБОДНА ЗОНА / Име на магическата ни общност
« -: 26 Октомври 2014 10:01:12, Неделя »
Давайте предложения и да видим какво ще се получи накрая. smile

4
СВОБОДНА ЗОНА / Име на магическата ни общност
« -: 25 Октомври 2014 10:18:18, Събота »
Delta, ми не. Нямаме си задължителни сбирки всяка събота вечер, на които се попада след казване на завъртяни тайнствени кодове, нямаме си гръмко световно известно име на тайната ни общност, нямаме си членски внос в пари, не ни спонсорират милиардери и не се навличаме в рогати костюмчета, докато обясняваме галещи ухото измишльотини. Май единствената странност ни е тази
           

 ама тя не стига да се заведем като магическо общество. Или стига? Бе де да знам, обърках се накрая.  wacko

5
СВОБОДНА ЗОНА / Име на магическата ни общност
« -: 23 Октомври 2014 20:07:34, Четвъртък »
Blackwolf, не харесвам ритуалите. Не харесвам магическите общности, защото по мои наблюдения се създават с комерсиална цел от измамници. Клоунадата на ритуалите и на магическите общности ме дразни. Мога да онагледя мнението си със снимка:

 

 Това на снимката е Ла Вей. Кои са тъпаците около него, изживяващи се като голямата работа, идея си нямам.  Изглеждат меко казано жалки. За мен Кроули е същият клоун като Ла Вей.

6
ШАРЛАТАНСТВОТО В МАГИЯТА / Кейси и Кроули
« -: 22 Октомври 2014 18:59:28, Сряда »
Blackwolf, текстът за Кроули съм го преместила тук заради заниманията приживе на Кроули с печалбарска цел с лъжи като астрологията, гоетията, ритуалите. Кроули е бил и наркоман. Имам алергия и към т.нар. "магически общности". Клоунадата им не ми понася.

7
МАГИЯ / Великите окултисти и легендарни Магьосници
« -: 19 Октомври 2014 11:59:02, Неделя »
Джон Дий
 (на английски: John Dee, 13 юли 1527–1608 или 1609)

 Джон Дий е бележит математик, астроном, астролог, окултист, навигатор, империалист и консултант на кралица Елизабет I. Той посвещава голяма част от живота си на изучаването на алхимията, гадаенето и херметичната философия.

 Дий обитава световете на науката и магията, точно когато те започват да стават различими. Един от най-учените хора на своята епоха, той бил поканен да изнася лекции върху напреднала алгебра в Парижкия университет докато все още е в ранните си двадесет години. Дий е пламенен поддръжник на математиката и уважаван астроном, както и водещ експерт в навигацията, обучил мнозина от онези, който щели да се отправят на английските откривателски мореплавания. В един от няколкото си трактати, които пише през 80-те години на 16 век, насърчавайки английските изследователски експедиции в търсене на Северозападния морски път, той съчинява (или поне го въвежда в печат) термина „Британска империя“.

 До края на живота си Дий събира най-голямата библиотека в Англия и една от най-големите в Европа.

 Изследванията му в магията първоначално тръгват в грешна посока да търси бог и ангели, захласва се по астрологията. В последствие ги отхвърля. Човекът, който най-вече е отговорен за изгубеното му време е Едуард Кели.

 Кели е лъгал Дий, че може да общува с ангели на измисления лично от него енохов език. Кели изнаглява до там, че обяснява на Дий как ангелите му били казали да спи с жената на Дий. Това било последното, което затвърдило съмненията на Дий, че е изгубил години наред да търси несъществуващи висши сили.

 Дий подхваща лична война срещу измамата. Благодарение на него Кели е осъден за измама, ушите му са отрязани. Тъй като е публично разобличен, Кели никога повече не успява да взема парите на хората с лъжите си и понеже явно освен да лъже, друго не е можел, накрая Кели умира в голяма мизерия.

 Ценното от работата на Дий като маг, е в сферата на математиката, алхимията, гадателските системи.

8
МАГИЯ / Великите окултисти и легендарни Магьосници
« -: 19 Октомври 2014 11:01:47, Неделя »
Кейси и Кроули от раз веднагически ги засилям към секцията с шарлатанството. Темата ще е за обсъждане само на онези магове, окултисти и алхимици, които наистина са имали някакъв принос.

9
МАГИЯ / Великите окултисти и легендарни Магьосници
« -: 15 Октомври 2014 19:52:59, Сряда »
хеката, за мен пък магията е всеобхватна. Понеже магията е наука, в нея спокойно влиза и алхимията. Още повече, че няма наука, която преди това да не се е наричала магия. Всичко, което днес виждаме като наука, е започнало историята си в ръцете на магове и на жреци, които дълго време са били магове. После е изчистено от суеверието и е станало къде по-годно за ползване.   smile

10
МАГИЯ / Великите окултисти и легендарни Магьосници
« -: 14 Октомври 2014 20:12:24, Вторник »
Тая информация май ще тича тук, щото пак е на алхимична тематика. Аз съм я писала навремето, вече не помня по къв повод.

 В древен Египет химията била смятана за божествена наука. Тя била недостъпна за обикновените хора. Изучавали я и я пазели в най- дълбока тайна само жреците. На свещеното изкуство , химията , била отредена специална сграда – Храмът на Серапис.

 Прието е, че Египет е мястото, където се е зародила науката за веществата и техните превръщания. Обаче известни познания имало и извън Египет. “Книга за промените” на китаеца Вей По-янг (2 век пр. н.е.) е най-древният от известните трудове, посветени изцяло на алхимията. Алхимията била любима и на древните индийци.

 В средновековна Европа знанията за алхимията идвали през Византия, а по-късно посредством арабите, след като завладели Испания (711г.). На арабите се дължи наричането на химията алхимия. Те прибавили към тази дума характерната за тях представка “ал”.

 Първият голям арабски алхимик бил Джабир ибн Гайан (721 – 815). Най-главните му съчинения са “Книга на седемдесетте” и “Книга за отровите”.

 В Европа алхимиците през средновековието били много повлияни от Аристотел (384 – 322 г. пр. н.е.), според който основните начала на природата са топлина, студ, сухост и влажност. Аристотел, комбинирайки ги две по две извеждал четирите “основни елементи” - земя, огън, въздух и вода. Преди Аристотел подобни идеи има и Емпедокъл (490 – 430 г. пр. н.е.). Още 12 в. пр. н.е. китайски ръкописи изкарват пет основни елемента – въздух, огън, дърво, злато и вода. Влиянието на Аристотел и неоспоримия авторитет, с които се ползвали съчиненията му през цялото средновековие, се дължи на това, че католическата църква признава мъдростта му за “божествена”.

 От Аристотел тръгва убедеността на алхимиците, че може да се получи злато, понеже той пише: “всички метали могат да преминават от един в друг”.

 Към Аристотеловите основни елементи европейските средновековни алхимици добавяли нови, докато търсели злато и философски камък, вместо които откривали главно соли и методи за тяхното пречистване.
 Парацелс (1493 – 1541) обаче сменил посоката, вместе с Агрикола (1494 – 1555). Те са известни като реформатори на алхимията. Първият дал идеята, че целта на алхимията е: “не да добива злато и сребро, а лекарства”. Според него болестите се дължали на недостиг на сол, живак и сяра в организма. Агрикола пък си падал по мини и метали.

 През 1661г. Бойл в съчинението си “Химик-скептик” критикува успешно Аристотеловите теории и те излезли от употреба.

 През 1700г. Щал измислил флогистона (от гръцки флогистос – горящ). Алхимиците, които търсели флогистон, така и не го открили, но за сметка на това пък изнамерили повечето газове. Преди Лавоазие с опити през периода 1772 – 1777г. окончателно да обори флогистоновата теория.

 Химията като точна наука възниква, когато Ломоносов развива теоретически молекулно-атомните представи (1741г.) и формулира за първи път закона за запазване на теглото.

11
ТЪРСЯ ПОМОЩ / Имам ли направена магия, част н-та
« -: 14 Октомври 2014 20:07:19, Вторник »
Хората, които имат съмнения, че им е направена магия, могат да попитат за проблема си по тая тема.

12
МАГИЯ / Великите окултисти и легендарни Магьосници
« -: 12 Октомври 2014 15:33:39, Неделя »
Интересна тема. Ше и чакам продължението.  smile

13
Quote хеката ()
Когато Колумб донася домата в Европа,испанците решават да отровят с нето краля си Фердинат ІІ Арагонски като му дават да изяде гозба направена с домати. 

 Опитвам се да си представя физиономиите им при неуспеха! Напушва ме на смях!  

14
Суеверието си ходи по хората.  biggrin

15
СВОБОДНА ЗОНА / Що е то глупостта?
« -: 23 Август 2013 11:09:22, Петък »
Aton, надявам се не възприемаш мненията като нападение над теб. Идеята не е да се почувстваш нападнат словесно, а ако можеш да вземеш от мненията нещо полезно за себе си. А какво решение ще вземеш, това вече си е твоя работа.

Страници: [1] 2 3 ... 7